Christian Morgenstern

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Interpretace neuměleckého textu Recenze III. Přečtěte si uvedený úryvek a rozhodněte Úvodní báseň ukazuje, že název pro výbor byl vybrán vskutku vhodně:
Interpretace neuměleckého textu Recenze II
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Interpretace neuměleckého textu Recenze I. Vyberte z uvedených možností tu, která postihuje hlavní téma, o němž úryvek vypovídá; podtrhněte ty části textu,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Osvobozené divadlo II Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Dadaismus též Dada, byl avantgardní umělecký směr.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Guilliaume Apollinaire Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a.
DADAISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Dadaismus I. polovina 20. století.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
IMPRESIONISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Moderní umělecké směry v literatuře
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poezie ve světové literatuře
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Dadaismus byl mezinárodním stavem mysli nebo spíše životním stylem, než hnutím…
KINETICKÉ UMĚNÍ Jana Bobčíková.
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
Malířství mezi válkami DADAISMUS
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Dadaismus.
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SVĚTOVÉ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
Česká literatura konce 19. století  Časopis Moderní revue – dekadenti (Jiří Karásek ze Lvovic) Karel Hlaváček  Manifest České moderny Josef Svatopluk.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.9 dadaismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
Eliška Krásnohorská
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
LETTRISTICKÁ MOZAIKA Tematická oblast
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_11
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Světová literatura
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Česká meziválečná poezie
DADAISMUS.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Interpretace neuměleckého textu Recenze I
Transkript prezentace:

Christian Morgenstern Název projektu: Moderní škola Christian Morgenstern Mgr. Lucie Rusová   29. 04. 2014 český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková organizace Nad Špejcharem 574, 513 01 Semily, Česká republika Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0047

opakování -DADAISMUS vzniklo roku 1916 v Curychu ve Švýcarsku emigranti z mnoha zemí založili Kabaret Voltaire vůdčí osobností byl básník Tristan Tzara → vydával sešity DADA a 1918 vydal dadaistický manifest (spolupráce s malířem F. Picabiou) na počátku 20. let se pomalu proměnil v surrealismus Název hnutí vznikl, když Tristan Tzara zabodl nůž do Laroussova slovníku. Na tomto místě bylo slovo „dada“. Stalo se to 28. února 1916 v 8 hodin večer náhoda

opakování - DADAISMUS umělecké, literární a myšlenkové hnutí protestuje proti dosavadním konvencím uměleckým i lidským chce burcovat šokovat provokovat ZÁKLADNÍ PRINCIPY DADA 1/ náhoda 2/ pryč s dosud platnými estetickými hodnotami a normami 3/ využití nelogických souvislostí a nesmyslu 4/ mystifikace 5/ civilizace zabíjí umění ← odpor

Christian Morgenstern *1871 †1914 právě jeho básně se recitovaly v kavárně Voltaire v Curychu, když vznikal dadaismus (v té době byl už však byl Ch. Morgenstern po smrti) ojedinělý autor světové literatury už na konci 19. st. ho zajímal jazyk jako básnický nástroj dílo postaveno na vtipu, využívá rozpor mezi sémantikou a gramatikou slova hlavní atributy = humor, groteskní lyrika, hraní si s absurdními jazykovými tvary některé jeho texty by mohly být dadaistickým manifestem, např. Rybí zpěv (b. vybudována pouze z grafických znaků)

dílo Šibeniční písně 1905 Palma Kužel 1916 Šlasi 1919 Básnické sbírky vytvořené mezi roky 1905 – 1919 Šibeniční písně 1905 Palma Kužel 1916 Šlasi 1919

ŠIBENIČNÍ PÍSNĚ (1905) groteskní lyrika vliv Morgernsterna i na českou tvorbu, např. J. Suchý písně ze 60. let uvedl v pohyb slovní kompozici i slovotvorbu, nechal volný průběh absurditě

Dítěti ____________ v člověku V každém člověku je skryto dítě, to znamená výtvarný pud, a jeho nejmilejší hračkou a předmětem vážného zájmu není miniatura lodi, vypracovaná do nejjemnějších podrobností, ale ořechová skořápka s ptačím pírkem jako stěžněm a s křemínkem jako kapitánem. Toto dítě chce, aby mu bylo dovoleno spoluhrát, spolutvořit také v umění, a nechce být pouhým obdivujícím divákem. neboť toto „dítě v člověku“ je nesmrtelným tvůrcem v lidské duši… Pokuste se o vlastní interpretaci tohoto textu. ukázka č. 1

ukázky Popište z čeho je básnický text vytvořen. Je takový text ještě literárním výtvorem? K jaké umělecké oblasti se blíží? Co je podstatou tohoto básnického textu? ukázka č. 2 ukázka č. 3

zdroje Ukázka č. 1 – MORGENSTERN, Christian. Beránek měsíc. 2. vyd. Praha: Odeon, 1990, s. 3. ISBN 80-207-0143-5. S. Ukázka č. 2 - MORGENSTERN, Christian. Beránek měsíc: Noční rybí zpěv. 2. vyd. Praha: Odeon, 1990, s. 36. ISBN 80-207-0143-5. Ukázka č. 3 - MORGENSTERN, Christian. Beránek měsíc: Trychtýře. 2. vyd. Praha: Odeon, 1990, s. 33. ISBN 80-207-0143-5. PROKOP, Vladimír. Přehled světové literatury 20. století: (pro výuku na středních školách). Sokolov: O.K.-Soft, 2001.