Sport Testing Center STRUKTURA MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ V BRACE TESTU Ladislav Čepička Západočeská univerzita v Plzni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODIKA VÝUKY IAS/IFRS NA VŠ EKONOMICKÉHO ZAMĚŘENÍ
Advertisements

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Projektové řízení Modul č.1.
Obratnostní schopnosti
P‑value ano, či ne? Roman Biskup
Způsob přijímacího řízení na SŠ
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Plánování zajištění jakosti produktu dle ISO/IEC 9126 Princip a představení praktického řešení Robert Pergl Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně.
Šárka Honsová Katedra tělesné a sportovní výchovy Západočeská univerzita v Plzni Příspěvek k přenosu motorických předpokladů z rodičů na děti.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Bc. Tereza Sadková Katedrové.
Richard Lipka Katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita, Plzeň 1.
Vlastnosti motorických testů a baterií
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
MOTORICKÉ TESTY A TESTOVÉ SESTAVY
Kalibrace doplňujících položek Brace testu Filip Jelínek Katedra tělesné a sportovní výchovy Západočeská univerzita v Plzni.
KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI 1. BIOLOGICKÁ DETERMINOVANOST 2. SENZITIVNÍ OBDOBÍ – MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 3. ÚZKÝ VZTAH S MOTORICKOU DOCILITOU 4. JEMNÁ A HRUBÁ MOTORIKA,
Některé aspekty predikce úspěšnosti jedinců ve sportovních hrách s míčem Katedra kinantropologie a základů humanitních věd FTVS UK Praha Šárka Honsová.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Charakter a projevy talentovanosti jako obecného fenoménu s aplikací na některé prvky v míčových hrách představení projektu disertační práce Katedra kinantropologie.
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Motorické schopnosti Motorické schopnosti jsou obecné kapacity jednotlivce, projevující se ve výsledcích pohybové činnosti, jinak jsou skryté, latentní.
Absolvované přednášky. Banálnost přednášky Pseudoreplikace Přehledová tabulka úvodní přednáška, úplný začátek, průměr rozptyl popisná statistika, asi.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Počítačová gramotnost a její zvyšování pomocí e-learningu Martin Voslář Počítačová škola Gopas, a.s.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Základy pedagogické metodologie
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Západočeská univerzita v Plzni
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Analýza podobnosti výsledků přijímacího řízení na FIS VŠE
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
Příprava prezentace podnikatelského plánu pro investora
Věda & struktura vědecké práce
Příprava prezentace podnikatelského plánu pro investora
Pohybové schopnosti a dovednosti
Ukazatele kvality Program školení.
Úvod do matematické analýzy - pokračování 3
Testy koordinačních schopností
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
UNIVERZITA KARLOVA Fakulta tělesné výchovy a sportu Téma bakalářské práce: Úroveň rychlostních schopností a agility u elitních hráčů fotbalu (15-17 let)
Úvod do induktivní statistiky
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Test silných stránek (Scio)
Transkript prezentace:

Sport Testing Center STRUKTURA MOTORICKÝCH SCHOPNOSTÍ V BRACE TESTU Ladislav Čepička Západočeská univerzita v Plzni

Sport Testing Center ÚVOD A PROBLÉM Teorie základních motorických schopností - Fleischman (1964) Individuální výkonnost v motorickém testu lze vysvětlit prostřednictvím relativně malého množství základních motorických schopností. Jedna ze základních motorických schopností - nervosvalová koordinační schopnost. Hassan (2001) popsal faktor blízký nervosvalové koordinační schopnosti a označil ho jako schopnost vizuálně-motorického řízení pohybu.

Sport Testing Center ÚVOD A PROBLÉM Baumgartner (Baumgartner et. al. 2002) identifikoval v rámci nervosvalové koordinační schopnosti další zásadní dimenze: (a) pohyblivost, (b) rovnováhu a (c) kinestetické vnímání.

Sport Testing Center ÚVOD A PROBLÉM Zajímalo nás, zda opravdu existuje motorická schopnost, která obsahuje různé druhy rovnováhové schopnosti, pohyblivosti a kinestetického vnímání. Pokusili jsme se tedy identifikovat takový latentní rys, který by byl blízký Fleischmanově nervosvalové koordinační schopnosti. K tomuto účelu jsme vybrali Štěpničkovu modifikaci Brace testu z roku 1976.

Sport Testing Center Cíl studie Záměrem této studie bylo empiricky posoudit dimenzionalitu Štěpničkovy modifikace Brace testu a přispět tak k poznání struktury základních motorických schopností.

Sport Testing Center Metody Soubor: 104 studentů učitelství TV (62 mužů a 42 žen, věk od 19 do 24let). Štěpničkova modifikace Brace testu obsahuje 10 položek. Každá položka byla skórována 1 nebo 0 podle toho, zda testovaná osoba splnila či nesplnila kritéria pro úspěšné splnění položky. Statistická analýza: Zobecněný model konfirmativní faktorové analýzy – GEFA (Blahuš, 1992), Raschův model (software Winsteps) a analýza hlavních komponent (software Winsteps).

Sport Testing Center Výsledky Potvrzena unidimenzionalita Brace testu Zároveň potvrzena existence dalších „subdimenzí“

Sport Testing Center Subdimenze Kinestetické vnímání Rovnováha Pohyblivost

Sport Testing Center Diskuze Štěpničkova modifikace Brace testu indikuje pouze jednu obecnou druhovou vlastnost. Vzhledem k tomu, že obsahem jednotlivých pohybových úkolů v položkách jsou různé druhy koordinačních schopností, můžeme tedy předpokládat, že existuje nějaký obecnější druh. Tento závěr do jisté míry podporuje výsledky studie Pilicze a Kubinské (Pilicz a Kubinska, 1991), kteří identifikovali koncept nazvaný koordinace celého těla.

Sport Testing Center Diskuze V této studii nepředpokládáme, že byl identifikován faktor koordinace celého těla. Domníváme se, že náš závěr je bližší výsledkům Reevse (Reevs a kol., 1999) nebo Baumgartnera (Baumgartner a kol., 2002), kteří hovoří o nervosvalové koordinaci. Námi identifikovaný koncept jsme tedy pro potřeby této studie nazvali nervosvalovou koordinační schopností.

Sport Testing Center Děkuji vám za pozornost