Karel Hynek Mácha 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_422, 22. sada, Prvouka
Advertisements

Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
MÍZNÍ CÉVY, SLEZINA A BRZLÍK
Vypravování o prázdninách
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
Zaokrouhlování čísel na desítky
Zaokrouhlování čísel na stovky
VY_32_INOVACE_423, 22. sada, Prvouka
Literatura doby Karla IV.
PŘÍRODOPIS-8. ročník NEMOCI SRDCE A CÉV.
VY_32_INOVACE_421, 22. sada, Prvouka
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_758_SURREALISMUS TÉMA: Surrealismus ve.
VY_32_INOVACE_TMM22660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvo ř en v rámci projektu Opera č ního programu.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Květ VY_52_INOVACE_B1 – 16 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
PŘÍRODOPIS - 8. ročník Stavba a činnost srdce
LIST VY_52_INOVACE_B1 – 21 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_29_SVALY_PREDNI_CAST
OPYLENÍ a OPLOZENÍ VY_52_INOVACE_B1 – 20 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
ŠTÍ Ř I. Vytvořil Filip Kašpír 1.L Dne
Ekosystémy Přírodopis VY_32_INOVACE_004 – 1.sada, Př Anotace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Sklípkani.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
VY_32_INOVACE_PSYPS13660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
PŘÍRODOPIS - 9. roč. VODNATÉ OXIDY
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_750_VYHLÁŠENÍ_ČESKOSLOVENSKA TÉMA: Vyhlášení.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_426, 22. sada, Prvouka
ZDRAVOVĚDA - 9. ročník OBVAZOVÁ TECHNIKA
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Zpracoval: ing. Pavel Králík Zlato, stříbro, platina, měď
Označení DUM 14 _ 06 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_CH VZDUCH - prezentace
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
VY_32_INOVACE_TMM20660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM20760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
VY_32_INOVACE_PSYPS13960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Havajské ostrovy.
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_30_SVALY_ZADNI_CAST
Obecná geologie Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi - před více než 4 mld. let naráží planetka velikosti Marsu do Země ( t = 6000°C, vysoký tlak)
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
Karel Hynek Mácha 1810 Praha Litoměřice. Život Básník, prozaik,ochotnický herec Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny.
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_32 KAREL HYNEK MÁCHA 1810 –
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
Máj Karel Hynek Mácha. Něco málo o spisovateli ( ) Karel Hynek Mácha byl českým básníkem, prozaikem, představitelem českého romantismu a zakladatel.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Karel Hynek Mácha 8. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám Karel Hynek Mácha 8. ročník

Název: Karel Hynek Mácha Anotace: Výklad Máchova života a díla, nástin romantismu v českých zemích Vypracovala : Mgr. Miroslava Štěrbová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk a literatura Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, lze využít i k opakování (Druh učebního materiálu: Prezentace) Ročník: 8. Datum vytvoření: leden 2013

- romantický básník a spisovatel, představitel národního obrození

narodil se 1810 v Praze na Malé Straně jako Ignac Mácha, jméno si počeštil na Hynek a přidal Karel rodný dům se nedochoval, na jeho místě dnes stojí nový pouze s pamětní deskou

studoval práva a filozofii, velmi se zajímal o divadlo, stal se členem Tylovy herecké družiny (i když osobně si moc nerozuměli), psal básně…

- velmi rád cestoval, toulal se po českých hradech, přespával na zříceninách (v deníku si píše, že jich prošel přes 90), pěšky došel až do Itálie…

miloval historii, přírodu,večery a spaní pod širým nebem, volnost a svobodu… v rakouské monarchii ale panoval tuhý režim, proto se cítil velmi nešťastný, nepochopený silně vyjadřoval své vlastenecké nálady a pocity o všem si psal tajný deník

- cítil se být vlastencem, učil se u Josefa Jungmanna poznávat český jazyk, svoji první tvorbu otiskoval v Tylových Květech…účastnil se veškerého společenského života v Praze

v divadle poznal herečku Eleonoru Šomkovou (Lori), svoji osudovou lásku vztah nebyl úplně ideální, Mácha byl žárlivý a snadno vznětlivý, rozkazovačný…

Lori otěhotněla a v Mácha vzal místo právního praktikanta v advokátní kanceláři v Litoměřicích, aby uživil rodinu (Lori zatím žila dál v Praze u Máchových rodičů)… plánovali svatbu… narodil se syn Ludvík

v roce 1836 vypukl v Litoměřicích požár a Mácha pomáhal při hašení pravděpodobně se napil při tom vody a zemřel na choleru v pouhých 26 letech…v den své plánované svatby měl pohřeb

pohřben byl v Litoměřicích, ale během německé okupace Čech byly Máchovy ostatky slavnostně převezeny do Prahy (v květnu 1939) a uloženy na Vyšehradě událost se stala národní manifestací (proti nacismu)

- malý Ludvík zemřel rok po svém otci, Lori se znovu vdala a další děti neměla (Máchu přežila o víc jak 50 let) Máchova socha v Praze na Petříně (sochař Josef Myslbek)

Podle pamětníků měl snědý obličej, černé oči a vlasy, vousy „obrostlou celou bradu, což nebylo zvykem“. Zvláštně se oblékal: „Proti panující módě nosil vždycky černou vestu až nahoru zapjatou, černý šátek na krku bez límců, světle šedivé pantalony.“ Jindy měl červenou čapku a plášť s červenou podšívkou…pro svůj výstřední oděv často nebyl ve společnosti vítaným hostem.

- 157 let po Máchově smrti se na veřejnost dostaly jeho šifrované zápisky z intimního deníku… je psán velmi otevřeně, upřímně, zejména co se týká milostných zkušeností a zážitků

Tvorba Máchovo dílo bylo ještě za jeho života nepochopeno a odmítáno, bylo prý málo vlastenecké (Tyl) jeho současníci ho zavrhli, až generace Nerudy a Hálka vyzdvihla Máchu jako velkého básníka

KAT = původně 4 plánované díly básnické skladby (Křivoklad, Valdek, Vyšehrad, Karlštejn)…napsal jen 1. díl - líčí Václava IV. jako osamoceného člověka

OBRAZY ZE ŽIVOTA MÉHO = soubor povídek, dokončil pouze Večer na Bezdězu a Marinka

- Marinka byla duševně krásná, ale velmi chudá dívka, žila v nejchudší pražské čtvrti Na Františku, umírá na nemoc chudých - tuberkulózu

CIKÁNI = román s typickými romantickými znaky - vášeň pomsty i lásky, zneuctěná dívka, úklady, dávné viny, noční cestování, žárlivost, sebevražda… román je vyzněním Máchovy beznaděje a osamocenosti

MÁJ (1836) = lyricko - epická skladba - prostý příběh založený na skutečné události + líčení krásné přírody

- příběh se odehrává v krajině pod hradem Bezděz

Vilém zavraždí svůdce své milé Jarmily, až potom se dozví, že zabil svého vlastního otce, který ho kdysi zavrhl a kvůli kterému se stal vůdcem loupežníků je uvězněn a jako vyděděnec společnosti čeká na den popravy…přemýšlí o životě, smrti, vině a trestu, marnosti…o hodnotách života nejvíce ho děsí, že po smrti už není nic

Vilém cítí pocit křivdy a vzdoru (otec ho kdysi vyhnal z domova a teď mu svedl dívku) Vilém chtěl spravedlivý trest a teď má být sám sťat před popravou se za krásného májového rána loučí se svou milovanou zemí…po popravě je vpleten na kůl

celý příběh začíná tím, že Jarmila čeká na svého Viléma u jezera a přijíždí jí Vilémův přítel zvěstovat, co se stalo… Jarmila skočí do jezera na konci do děje vchází sám básník a medituje nad lebkou a kostmi Viléma, které na místě popravy nalezl („Hynku, Viléme, Jarmilo!“)

Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. začátek básně „Je pozdní večer - první máj - večerní máj - je lásky čas; hrdliččin zve ku lásce hlas: „Hynku - Viléme!! - Jarmilo!!!“ konec básně

film

Téma : Karel Hynek Mácha - 8. ročník Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional MS Office PowerPoint Použitá literatura : kolektiv autorů : Literatura pro 1. ročník SŠ Soukal, J. : Literární výchova pro II. stupeň ZŠ Košťák, J. : Literatura, I. díl Buriánek, Fr. : Nástin dějin české literatury http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Karel_Hynek_M%C3%A1cha.jpg http://www.google.cz/imgres?q=karel+hynek+m%C3%A1cha&um=1&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=OBG8vZrx_NnjhM:&imgrefurl=http://www.topzine.cz/oslavy-200-vyroci-narozeni-karla-hynka-machy-pokracuji-v-new-yorku&docid=uyHVm1lG5_zRAM&imgurl=http://www.topzine.cz/wp-content/uploads/2010/07/macha-karel-hynek.jpg&w=460&h=265&ei=VyrkUM6mMJHMsgb65oGgAw&zoom=1&iact=rc&dur=360&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=144&tbnw=251&start=0&ndsp=39&ved=1t:429,r:6,s:0,i:117&tx=185&ty=65 http://www.google.cz/imgres?q=karel+hynek+m%C3%A1cha&um=1&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=QC2whf2ccJl8rM:&imgrefurl=http://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/karel-hynek-macha/zivotopis/&docid=iay-jl1gF6J84M&imgurl=http://i.mlp.cz/noRW_photodisplay/3f/9232_3f8a54bc47acd83179299bf765b3233e.jpg%253F1352104561&w=175&h=238&ei=VyrkUM6mMJHMsgb65oGgAw&zoom=1&iact=hc&vpx=678&vpy=433&dur=1921&hovh=190&hovw=140&tx=104&ty=158&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=154&tbnw=111&start=0&ndsp=39&ved=1t:429,r:25,s:0,i:179 http://www.google.cz/imgres?q=karel+hynek+m%C3%A1cha&um=1&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=5Ug_fXUH4TRPBM:&imgrefurl=http://www.datakabinet.cz/cs/Vyukove-materialy-a-data/Jazyk-a-jazykova-komunikace/Karty-osobnosti/Karel-Hynek-Macha.html&docid=Fgcg4h2VM4sZ-M&imgurl=http://www.datakabinet.cz/files/img/products/kao_karel_hynek_macha_1.png&w=580&h=800&ei=VyrkUM6mMJHMsgb65oGgAw&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=282&dur=139&hovh=264&hovw=191&tx=46&ty=126&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=136&tbnw=93&start=0&ndsp=39&ved=1t:429,r:10,s:0,i:129 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eleonora_Somkova_1886.png http://www.google.cz/imgres?q=karel+hynek+m%C3%A1cha&um=1&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=fEbPLlvB25syMM:&imgrefurl=http://czechfolks.com/plus/2010/11/16/milan-richtermoc-macha-ponekud-neznamy/&docid=s1jmqqGSlfZglM&imgurl=http://czechfolks.com/plus/wp-content/uploads/2010/11/5.-Karel-Hynek-M%2525C3%2525A1cha.jpg&w=523&h=566&ei=VyrkUM6mMJHMsgb65oGgAw&zoom=1&iact=hc&vpx=1087&vpy=145&dur=552&hovh=234&hovw=216&tx=125&ty=142&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=144&tbnw=138&start=0&ndsp=39&ved=1t:429,r:8,s:0,i:123 http://www.google.cz/imgres?q=z%C5%99%C3%ADcenina&start=381&num=10&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=Tf7el4ku68_wiM:&imgrefurl=http://www.dedictvivysociny.cz/kultura/pamatky-50/fortifikacni-10/%3Fid%3D967&docid=11SyiUqt-1_VLM&imgurl=http://www.dedictvivysociny.cz/files/_legacy967/thumb-o/10281-DSC04069.JPG&w=900&h=600&ei=OzbkUMOdCovOsgaMq4CYCw&zoom=1&iact=hc&vpx=763&vpy=220&dur=1313&hovh=183&hovw=275&tx=194&ty=119&sig=100012595813760500303&page=12&tbnh=134&tbnw=198&ndsp=14&ved=1t:429,r:85,s:300,i:259

http://www. google. cz/imgres http://www.google.cz/imgres?q=ho%C5%99%C3%AD+d%C5%AFm&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=8_IbRXzzIB-1WM:&imgrefurl=http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/271648-pozar-v-coloradu-se-pres-noc-dvojnasobne-rozsiril-32-000-lidi-je-bez-domova.html&docid=XAKWoeIXazNChM&imgurl=http://media.novinky.cz/748/327489-original1-05h94.jpg&w=800&h=504&ei=VjvkUKXhB87LswaIvoDgAg&zoom=1&iact=rc&dur=370&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=154&tbnw=278&start=0&ndsp=27&ved=1t:429,r:22,s:0,i:156&tx=236&ty=100 http://www.google.cz/imgres?q=k%C5%99%C3%AD%C5%BE&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=skG9-604C8moSM:&imgrefurl=http://www.fatym.com/view.php%3Fcisloclanku%3D2010020048&docid=cFm1vWXu0npzcM&imgurl=http://www.fatym.com/storage/201002200945_1.jpg&w=400&h=300&ei=rDvkUIvFBYGztAa4vYCQCg&zoom=1&iact=rc&dur=5&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=136&tbnw=170&start=0&ndsp=41&ved=1t:429,r:1,s:0,i:154&tx=121&ty=34 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1cha+hrob&hl=cs&sa=X&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=l3Jh44IH5KKRNM:&imgrefurl=http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hrob_Karla_Hynka_M%25C3%25A1chy.jpg&docid=PXsMZsX51x0i-M&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Hrob_Karla_Hynka_M%2525C3%2525A1chy.jpg&w=3648&h=2736&ei=qjzkUM3qLsTLswaLioDgAg&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=129&dur=1067&hovh=194&hovw=259&tx=141&ty=104&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=144&tbnw=194&start=0&ndsp=32&ved=1t:429,r:0,s:0,i:85 http://www.google.cz/imgres?q=socha+m%C3%A1chova&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=JIFul5WnkPBOQM:&imgrefurl=http://www.panoramio.com/photo/79797526&docid=eP1Ufa9dezv55M&imgurl=http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/79797526.jpg&w=500&h=333&ei=OkPkUJ77A8nmtQbsqoCgAw&zoom=1&iact=hc&vpx=739&vpy=12&dur=518&hovh=183&hovw=275&tx=80&ty=93&sig=100012595813760500303&page=2&tbnh=131&tbnw=206&start=33&ndsp=38&ved=1t:429,r:37,s:0,i:201 http://www.google.cz/imgres?q=k%C5%99ivokl%C3%A1t&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=TUO_kY79ZSEYDM:&imgrefurl=http://www.krivoklat.cz/&docid=t4Qd1XsL_Kcs_M&imgurl=http://www.krivoklat.cz/data/titulka/112csleft_big.jpg&w=1024&h=732&ei=s5zmUNjGIMXg4QSizIHACA&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=127&dur=3491&hovh=190&hovw=266&tx=138&ty=84&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=136&tbnw=196&start=0&ndsp=30&ved=1t:429,r:0,s:0,i:85 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1rinka+m%C3%A1cha&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=gJKQQi5ADogxGM:&imgrefurl=http://www.podzemni-antikvariat.cz/detail/beletrie-ceska/macha-karel-hynek-marinka&docid=PTgDcOBXfCKjPM&imgurl=http://www.podzemni-antikvariat.cz/img/foto/80/f/__sl702649.jpg&w=200&h=288&ei=Gp7mUNKmCKOl4ASTpYCwCg&zoom=1&iact=hc&vpx=211&vpy=114&dur=848&hovh=230&hovw=160&tx=117&ty=125&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=150&tbnw=100&start=0&ndsp=38&ved=1t:429,r:2,s:0,i:91 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1rinka+m%C3%A1cha&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=YBKehNHg6xnFbM:&imgrefurl=http://www.knihovnaveltrusy.wz.cz/index.php%3Fakce%3Dakce&docid=Il8HU3IeabA_oM&imgurl=http://www.knihovnaveltrusy.wz.cz/img/marikafin.jpg&w=483&h=336&ei=Gp7mUNKmCKOl4ASTpYCwCg&zoom=1&iact=rc&dur=472&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=145&tbnw=217&start=0&ndsp=38&ved=1t:429,r:18,s:0,i:139&tx=130&ty=91 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1rinka+m%C3%A1cha&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=LMF9q5YVSm6MEM:&imgrefurl=http://www.ebookeater.cz/knihy/romanticke/marinka/&docid=1jXh3rMRz0ZKvM&imgurl=http://www.ebookeater.cz/upload/img/catalog/products/gallery/detail/1052-985-1354756330.jpg&w=325&h=485&ei=Gp7mUNKmCKOl4ASTpYCwCg&zoom=1&iact=hc&vpx=1035&vpy=32&dur=426&hovh=274&hovw=184&tx=96&ty=189&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=145&tbnw=103&start=0&ndsp=38&ved=1t:429,r:17,s:0,i:136 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1ch+cik%C3%A1ni&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=7r48u2jEIEybjM:&imgrefurl=http://www.kahyma.webzdarma.cz/stranka2.2.htm&docid=-olpmB9OsSk8dM&imgurl=http://www.kahyma.webzdarma.cz/cikani.jpg&w=220&h=348&ei=VqLmUP-QB4HWtQaploDwDg&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=345&dur=1058&hovh=278&hovw=176&tx=97&ty=168&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=151&tbnw=93&start=0&ndsp=40&ved=1t:429,r:19,s:0,i:142 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1j&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=vU_h3qKiWWymXM:&imgrefurl=http://czechfolks.com/plus/2010/05/20/milan-richtermoc-skoda-ze-ted-nejste-v-praze-22/&docid=VQhr75WRxhtsbM&imgurl=http://czechfolks.com/plus/wp-content/uploads/2010/05/5.-Ru%2525C4%25258Dn%2525C4%25259B-p%2525C5%252599epsan%2525C3%2525BD-M%2525C3%2525A1j-z-r.-1924.jpg&w=1755&h=1186&ei=VaTmUPjeDMfY4QS8rYGoBA&zoom=1&iact=rc&dur=347&sig=100012595813760500303&page=2&tbnh=132&tbnw=192&start=34&ndsp=42&ved=1t:429,r:63,s:0,i:345&tx=117&ty=88

Autor: Mgr. Miroslava Štěrbová http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1cha+den%C3%ADk&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=FuvQICG6X465_M:&imgrefurl=http://www.academiaknihy.cz/sifrovany-denik-karla-hynka-machy.html&docid=V6R6dLmU81xmGM&imgurl=http://www.academiaknihy.cz/eshop-images/small/sifrovany-denik-karla-hynka-machy.jpg&w=200&h=310&ei=mqXmUOGjJoaSswbJw4CAAw&zoom=1&iact=hc&vpx=1150&vpy=375&dur=877&hovh=248&hovw=160&tx=72&ty=170&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=163&tbnw=107&start=0&ndsp=36&ved=1t:429,r:27,s:0,i:171 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1cha+den%C3%ADk&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=F3M47WT5Q6cJwM:&imgrefurl=http://www.novinky.cz/zena/styl/214400-skryte-intimnosti-z-deniku-karla-hynka-machy.html&docid=GHA8SsCiiHVt7M&imgurl=http://media.novinky.cz/765/237650-free1-n46iu.jpg&w=400&h=600&ei=mqXmUOGjJoaSswbJw4CAAw&zoom=1&iact=hc&vpx=69&vpy=89&dur=2548&hovh=275&hovw=183&tx=100&ty=187&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=145&tbnw=97&start=0&ndsp=36&ved=1t:429,r:1,s:0,i:88 http://www.google.cz/imgres?q=bezd%C4%9Bz&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=FwA0rhT5IBwWSM:&imgrefurl=http://www.hrad-houska.cz/bezdez.php&docid=-lxvaUEx6Ac9AM&imgurl=http://www.hrad-houska.cz/content-images/bezdez.jpg&w=650&h=488&ei=_rHmUIuAE87esgaT6oHQAw&zoom=1&iact=hc&vpx=1140&vpy=125&dur=875&hovh=194&hovw=259&tx=195&ty=159&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=135&tbnw=184&start=0&ndsp=28&ved=1t:429,r:6,s:0,i:103 http://www.google.cz/imgres?q=bezd%C4%9Bz&start=131&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=tM-yKD8udwVPzM:&imgrefurl=http://www.apartmany-mlada-boleslav.cz/galerie/okoli-mlade-boleslavi.html&docid=4c13Upcasb2xOM&imgurl=http://www.apartmany-mlada-boleslav.cz/img/gallery/okoli-mlade-boleslavi/hrad-bezdez.jpg&w=640&h=480&ei=GrLmUIzfJqb64QT75YHwAQ&zoom=1&iact=hc&vpx=203&vpy=290&dur=450&hovh=150&hovw=202&tx=185&ty=73&sig=100012595813760500303&page=5&tbnh=145&tbnw=195&ndsp=35&ved=1t:429,r:32,s:100,i:100 ww.google.cz/imgres?q=kat&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=o7YSHyFZlwsG-M:&imgrefurl=http://www.kampocesku.cz/rservice.php%3Fakce%3Dtisk%26cisloclanku%3D2009020046&docid=FiEw_z1y18rNZM&imgurl=http://www.kampocesku.cz/gallery/2009_03/kat.jpg&w=438&h=600&ei=vbXmUOTcCrCN4gS51IEQ&zoom=1&iact=hc&vpx=385&vpy=123&dur=451&hovh=263&hovw=192&tx=85&ty=185&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=128&tbnw=93&start=0&ndsp=38&ved=1t:429,r:3,s:0,i:160 http://www.google.cz/imgres?q=kosti&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=WUNB88EqNOTsfM:&imgrefurl=http://www.pixmac.cz/fotka/lebky%2Ba%2Bkosti/000053481933&docid=MCuqg8C-YVU6QM&imgurl=http://fotka.pixmac.cz/4/lebky-a-kosti-bones-korzar-pixmac-fotka-53481933.jpg&w=400&h=415&ei=k7jmUIuNIKuQ4gTbgYHQBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=975&vpy=161&dur=83&hovh=229&hovw=220&tx=143&ty=118&sig=100012595813760500303&page=2&tbnh=145&tbnw=139&start=34&ndsp=40&ved=1t:429,r:72,s:0,i:372 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1j+film&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=w0-RW7Q-b3KIWM:&imgrefurl=http://www.odaha.com/tomas-odaha/recenze/film/frantisek-antonin-brabec-maj&docid=GHjlX1cRsO0b2M&imgurl=http://www.odaha.com/sites/default/files/maj-film-8.jpg&w=460&h=345&ei=9LjmUKvWD8Wn4gTshIGIAg&zoom=1&iact=hc&vpx=784&vpy=123&dur=3883&hovh=194&hovw=259&tx=178&ty=128&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=131&tbnw=180&start=0&ndsp=31&ved=1t:429,r:5,s:0,i:100 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1j+film&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=FunEMC_YiEt0SM:&imgrefurl=http://www.maj-film.estranky.cz/clanky/matej-stropnicky/__9829___9829___9829_-matej-stropnicky-__9829___9829___9829_.html&docid=PHxd2W98S7tEYM&imgurl=http://i.idnes.cz/08/082/gal/OB250fdb_Maj_Matej_Stropnicky_6_.jpg&w=460&h=339&ei=9LjmUKvWD8Wn4gTshIGIAg&zoom=1&iact=hc&vpx=508&vpy=306&dur=2715&hovh=193&hovw=262&tx=142&ty=113&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=153&tbnw=182&start=0&ndsp=31&ved=1t:429,r:20,s:0,i:150 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1j+film&hl=cs&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=Tfotj1FAkXChRM:&imgrefurl=http://filmografie.cz/clanek/71-maj-se-uz-nataci/&docid=ky6B9tma_Yc3xM&imgurl=http://filmografie.cz/clanek/71-maj-se-uz-nataci/pictures_others/maj_big.jpg&w=333&h=385&ei=9LjmUKvWD8Wn4gTshIGIAg&zoom=1&iact=hc&vpx=1190&vpy=4&dur=1240&hovh=241&hovw=209&tx=171&ty=146&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=131&tbnw=120&start=0&ndsp=31&ved=1t:429,r:7,s:0,i:106 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%A1j&um=1&hl=cs&sa=N&tbo=d&biw=1440&bih=736&tbm=isch&tbnid=xpjU1gAu-7jo2M:&imgrefurl=http://www.kahyma.webzdarma.cz/stranka3.htm&docid=Koq8q7d6gcGhmM&imgurl=http://www.kahyma.webzdarma.cz/maj4.jpg&w=390&h=615&ei=7-fmUKXGJaeF4ASv-4GwBw&zoom=1&iact=hc&vpx=691&vpy=156&dur=382&hovh=282&hovw=179&tx=74&ty=145&sig=100012595813760500303&page=1&tbnh=142&tbnw=90&start=0&ndsp=35&ved=1t:429,r:13,s:0,i:193 Autor: Mgr. Miroslava Štěrbová ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)