Potravinová politika Výživová politika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Zdravý životní styl základní principy.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
CO CO je to SKLIZENO ? Samoobslužná prodejna s opravdovými potravinami PROČ PROČ vzniklo SKLIZENO ? jako odpověď na vzrůstající poptávku zákazníků po potravinách.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Finanční výkazy obchodních společností
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Spotřeba domácností z environmentální perspektivy Zuzana Krautová Proměny životního způsobu a jeho environmentálních souvislostí.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
2. Cvičení 2016/2017 Spotřeba a výživa
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Potravinová politika Výživová politika

O čem budeme hovořit? Cíle výživové politiky Spotřeba potravin a výdaje na potraviny Faktory ovlivňující spotřebu Bioprodukty a ekologické zemědělství Nástroje výživové politiky

Potravinová a výživová politika: cíle a nástroje Cíle výživové politiky: jak je stanovit a zda je vůbec stanovovat Co by lidé měli jíst Co lidé opravdu jedí Nástroje výživové politiky Nabídka potravin Ceny: princip “Panem et circenses“ Lze spotřebu potravin ovlivnit nějakou státní politikou?

Je nutné vůbec toto regulovat? Kvantita potravin - podvýživa a hlad - optimální úroveň Kvalita potravin - pozitivní - negativní

Podvýživa Světová zdravotní organizace (WHO) definuje podvýživu jako nerovnováhu mezi zásobou živin a energie, a potřebami organismu pro zajištění růstu a udržování všech potřebných životních funkcí.1 K podvýživě dochází tehdy, když tělo nemá k dispozici dostatek energie nebo nezbytných živin – bílkovin, vitaminů, minerálních látek nebo jiných živin, potřebných pro udržování zdravých tkání a funkcí všech orgánů. Tyto podmínky se nevztahují pouze na obvyklou podvýživu, ale obdobné potíže se mohou vyskytovat i u osob s nadváhou nebo obézních. Tento článek je však zaměřen převážně na osoby trpící podvýživou

Podvýživa Definice FAO: Nedostatečná výživa je označována podle definice vypracované FAO, jako příjem do 55 procent nad fyzickým minimem BMR (Basal metabolic rate), tj. do 1,55 BMR. Statistiky FAO používají tuto definici od r. 1970.

Jak je na tom svět http://data.worldbank.org/indicator/SH.STA.MALN.ZS?display=map http://data.worldbank.org/indicator/SH.STA.MALN.ZS?display=map

Doporučení Energie Živin Základních skupin potravin Pohlaví Věk Sociální skupina

Složky výživy sacharidy (voda a cukr), obilniny, celozrnný chléb, rýže, brambory, ovoce, zelenina, mléko, med, cukr balastní látky tuky (lipidy) - margarín, maso, máslo, sádlo, mléko bílkoviny (proteiny) - luštěniny a obilniny (hrách, fazole, ořechy, obilí, obilné kaše, pečivo), jogurt, ořechy, maso voda (tekutiny) vitamíny (B1, B2, B3, B6, B12, C, A, D, E, K, kyselina listová, nikotinová, pantotenová, Biotin) mastné kyseliny (linolová, &-linolenová) - olivový olej, slunečnicový, řepkový, sojový olej aminokyseliny = součást bílkovin (Valin, Leucin, Izoleucin, Treonin, Metionin, Fenyloalanin, Tryptofan, Lyzin, Hystidin, Arginin) - podporují hojení ran minerály a stopové prvky (sodík, chlor, draslík, vápník, fosfor, hořčík)

Současné problémy výživy Podvýživa Obezita Anorexie Alkoholismus a jiné drogové závislosti Hypovitaminóza

Pyramidový princip sestavování výživových dávek

Pyramidový princip sestavování výživových dávek - nové pojetí

A co voda?

Energetická spotřeba ve světě (kcal/den)   1. United States of America 3760 2. Portugal 3750 3. Austria 3740 4. Italy 3730 5. Greece 3720 6. Ireland 3670 7. Canada 3630 8. France 9. Romania 3620 10. Belgium 3610 11. Israel 12. Hungary 3590 24. Czech Republic 3330

Zjišťování spotřeby potravin SRU Bilanční metoda Výběrová šetření

Spotřeba potravin Nabídka potravin Počáteční zásoba +Produkce potravin +Dovoz Nabídka potravin - Vývoz - Ztráty Spotřeba potravin - Nepotravinář. užití - Konečná zásoba 16

Statistika rodinných účtů Časová řada od roku 1956 Cca 3000 domácností Kvótní výběr Veškeré příjmy Veškeré výdaje Metoda pravidelného zápisu

Tab. 1a Typy domácností STATISTIKA RODINNÝCH ÚČTŮ Složení domácností, přehled příjmů a vydání - průměry na osobu v Kč za měsíc 3. čtvrtletí 2012   Domácnosti celkem z toho domácnosti zaměstnanců samostatně činných nezaměst-naných důchodců bez EA členů celkem bez dětí s dětmi Počet domácností - vážený 2824 1385 679 706 357 99 819 ve výběru 1620 794 826 418 116 479 Průměrný počet na domácnost: členů 2,26 2,57 1,62 3,48 2,81 2,41 1,50 pracujících 1,01 1,53 1,44 1,61 1,59 0,39 0,00 nezaopatřených dětí 0,57 0,83 0,92 0,78 0,01 nepracujících důchodců 0,54 0,07 0,12 0,03 0,13 0,10 1,49 spotřebních jednotek (OECD) 1,82 2,00 2,54 2,15 1,90 1,35 spotřebních jednotek (OECD modif.) 1,56 1,68 1,31 2,04 1,79 1,25 HRUBÉ PENĚŽNÍ PŘÍJMY CELKEM 14 326 16 117 23 373 12 864 12 192 8 496 11 931 ČISTÉ PENĚŽNÍ PŘÍJMY CELKEM 12 733 13 624 19 342 11 061 11 555 7 972 11 897 z toho (%): ze závislé činnosti 53,8 78,1 76,7 79,2 26,0 35,5 1,8 z podnikání 9,1 1,2 1,3 55,5 6,3 0,5 sociální příjmy 28,2 9,7 11,7 8,1 13,8 38,8 92,1 HRUBÁ PENĚŽNÍ VYDÁNÍ CELKEM 12 869 14 400 19 737 12 007 11 393 8 141 10 606 z toho: daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění 1 592 2 493 4 031 1 803 637 524 34 ČISTÁ PENĚŽNÍ VYDÁNÍ CELKEM 11 277 11 907 15 706 10 204 10 756 7 618 10 572 podle účelu použití: A. Spotřební vydání 9 999 10 181 13 760 8 577 10 054 6 667 9 891 B. Vydání neklasifikovaná jako spotřební 1 278 1 726 1 947 1 627 702 950 682 podle druhu vydání: Potraviny, nápoje, veřejné stravování 2 545 2 491 3 306 2 126 2 536 1 775 2 779 Průmyslové zboží 3 005 3 303 4 192 2 904 3 052 1 558 2 377 Služby 4 149 4 215 5 641 3 576 4 016 3 038 4 276 Platby a jiná vydání 1 577 1 898 2 567 1 598 1 153 1 246 1 141 NATURÁLNÍ PŘÍJMY 636 613 725 563 589 655 717 NATURÁLNÍ VYDÁNÍ 529 426 927 202 412 231 885 BILANČNÍ POLOŽKY Saldo vybraných úspor a vkladů -1 003 -1 240 -3 076 -417 -181 -57 -1 083 Saldo přijatých půjček a splacených úvěrů -412 -499 -586 -460 -561 -286 -33

Poslední změny V 90. letech zanikla skupina dělníků Před několika lety místo skupiny zemědělců se do souboru dostala skupina nezaměstnaných

Metodika  celkové příjmy peněžní i naturální  celkové výdaje  výdaje na potraviny  spotřeba potravin nakoupených vlastní produkce jídlo zdarma dary obdržené a vydané spotřeba z naturálních příjmů jídlo doma / mimo domov

Komparace obou metod bilanční metoda poskytuje komplexnější údaje, ale nebere v úvahu: odpočet nákupů a spotřeby cizinců (turistů) v ČR nákupy a spotřebu českých občanů v zahraničí plný rozsah samozásobení SRÚ sice zahrnuje výše uvedené, ale nereprezentuje celou populaci vzorek domácností se mění je zde nebezpečí subjektivních chyb

Živočišné produkty 1990 1995 1997 1998 1999 2000 2005 2011 2012 Maso   1990 1995 1997 1998 1999 2000 2005 2011 2012 Maso 96,5 82 83 79,4 77,8 81,4 78,8 78,6 77,4 z toho hovězí 28 18,5 13,8 12,3 10,2 9,9 9,4 9,1 8,1 z toho vepřové 50 46,2 44,7 40,9 41,5 42,1 41,3 z toho drůbeží 13,6 13 20,5 22,3 22,9 26,1 24,8 24,5 25,2 Ryby 5,4 4,9 5,2 5,8 6,2 5,7 Mléko 256,2 187,8 207,3 214,1 215,1 238 249 244 - z toho konzumní mléko 91,5 66,7 60,3 59,6 60,7 55,4 59,8 57,7 59 z toho sýry 7,7 6,5 9,3 10,5 12,1 13,3 13,4 Máslo 8,7 4,5 4 4,1 4,2 4,8 5 Vejce 340 290 297 276 286 246 254 245

Trocha počítání – spotřeba hovězího masa

Úkoly Spočítejte spotřebu hovězího v roce 2015 pro obě závislosti Spočítejte diferenci mezi vypočtenou a skutečnou hodnotou spotřeby hovězího masa v roce 2000 (12,5 kg)

Rostlinné produkty   1990 1995 1999 2000 2001 2005 2009 2011 2012 Jedlé rostlinné oleje 12,8 15,4 16,4 16,3 16,1 15,9 Obiloviny 155,5 160,8 135,2 136,3 137,4 136,7 144,7 151,7 145,1 Brambory 77,9 76,5 75,9 77,0 75,3 72,5 64,9 70 68,6 Luštěniny 1,7 1,9 2,0 2,2 2,4 2,3 2,6 Zelenina 66,6 78,0 85,3 82,9 82,1 77,8 81,2 85,4 Ovoce 59,7 72,1 75,6 75,0 70,1 80,5 88,1 79,4 74,0 Cukr 44,0 38,9 37,1 36,1 39,0 40,5 36,7 38,6 34,5

Nápoje a tabák   1990 1995 2000 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Pivo 155,2 156,9 159,9 163,5 159,1 156,6 150,7 144,4 142,5 148,6 Víno 14,8 15,4 16,1 16,8 17,2 18,5 18,7 19,4 19,8 Lihoviny (40 %) 7,2 7,9 8,3 7,8 8 8,2 8,1 7 6,9 6,7 Alkohol v hodnotě lihu 8,9 9,4 9,9 10,2 10,4 9,8 z toho pivo 4,3 4,4 4,6 5,2 5 5,1 4,8 z toho víno 1,7 1,8 2 1,9 2,1 2,2 2,3 z toho lihoviny 2,9 3,2 3,3 3,1 2,8 2,7 Nealkoholické nápoje 110,1 121,3 206 281 289 293 297 296 287 278 Cigarety 2275 2338 2345 2107 2071 2028 1988 1947

Faktory ovlivňující spotřebu Cena Příjem Dlouho nic Ostatní faktory

Co dalšího sociální postavení: zemědělci dělníci/”modré límečky” “bílé límečky“ podnikatelé důchodci vzdělání: formální neformální

Co dalšího Národní tradice Náboženská pravidla Rodinná tradice Osobní preference

Česká kuchyně Původně pro zcela jiné obyvatelstvo Těžká jídla Kvašené nápoje Rettigová

Nejoblíbenější jídla svíčková s knedlíkem vepřové, knedlík, zelí smažený vepřový řízek

Komerční vlivy Reklama

Ekologické zemědlěství Certifikační výbor pro ekologické zemědělství MZe ČR organizace Kontrola ekologického zemědělství (KEZ, o.p.s.). , Abcert a Biokont se zvlášť vyškolenými inspektory, kteří musí být schváleni CV každoroční celkové kontroly podniku a neohlášené kontroly (kontrola zahrnuje celý podnik tj. pozemky a kultury, stáje a zvířata, stroje, technologická zařízení a technologie, sklady a ostatní provozní prostory, obaly a etiketaci, skladovou a účetní evidenci) zápis o kontrole se předkládá CV, jenž rozhodne o certifikaci podniku, nařízení nového přechodného období, nebo vyřazení podniku z ekologického zemědělství

Vývoj

Rozdělení EZ

Dle krajů

Kraje dle intenzity EZ

Ukazatele intenzity (2012) Brambory celkem 27,64 t/ha Brambory ekologické 16,84 t/ha Pšenice celkem 4,32 t/ha Biopšenice 2,98

Dotace Zemědělská půda 71 EUR/ha (tj. 2 120 Kč/ha) Orná půda 155 EUR/ha (tj. 4 620 Kč /ha) TK 849 EUR/ha (tj. 25 285 Kč/ha) Zelenina 564 EUR/ha (tj. 16 790 Kč/ha

Výrobci biopotravin Rok 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Počet výrobců biopotravin 75 92 96 116 125 152 253 422 497 626

Konvenční a ekologické zemědělství Hlavní právní normou, která definuje ekologické zemědělství v ČR a stanovuje kriteria pro označení produktů jako “produkt ekologického zemědělství“ s logem BIO, je ZÁKON č. 242/2000 Sb. O EKOLOGICKÉM ZEMĚDĚLSTVÍ, který odpovídá mezinárodnímu standartu IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) a nařízení EU 2092/91. České ekologické zemědělství je akreditováno IFOAM i EU.

Ekologické Konvenční

Organizace PRO-BIO Naturvita Libera Biowa

IFOAM byla založena v r. 1972 v Paříži, v současné době sdružuje cca 450 členských svazů a řadu jednotlivců ze 70 zemí světa. Pořádá pravidelné odborné konference, členský časopis a další odborné časopisy, má několik stálých odborných pracovních skupin. Sídlo sekretariátu IFOAM je na farmě Imsbach, Tholey-Theley, SRN.

IFOAM Hlavní cíle IFOAM: “Základní funkcí sdružení je koordinace sítě hnutí ekologického zemědělství na světové úrovni. IFOAM je demokratické sdružení orientované na primární úroveň prvovýroby. Její základní aktivity jsou vykonávány Světovým výborem ředitelů, různými specializovanými výbory a skupinami.”

EU 27 + Norsko

Prodej spotřebitelům 1) Přímý prodej - stánky, vlastní prodejny, “prodej ze dvora”, „zelené bedničky“ 2) Specializované obchody (Country Life) 3) “Koutky zdravé výživy“ v supermarketech apod. 4) Kombinace produkce a zpracování 5) Farmářské trhy

Značka pro kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky Uděluje MZe od 28. 8. 2003 Oceněné výrobky budou mít přednost při podpoře Marketingovou agenturou Podobným způsobem oceňuje i Polsko a Maďarsko www.eklasa.cz

Nástroje ovlivnění spotřeby potravin přímé normy výživy ve státem řízených či dotovaných institucích (armáda, zdravotní zařízení, školy, věznice...) potravinové poukázky školní mléko ....

Nástroje ovlivnění spotřeby potravin nepřímé informace, vzdělání reklama (zpravidla provádějí výrobci, ne stát) sociální dávky na podporu nízkých příjmů spotřební daně

Spotřební daně Alkohol Víno Pivo Tabák

Alkohol 285 Kč/l čistého lihu

Víno Tiché: 0 Kč/l Šumivé: 2 340 Kč/hl Meziprodukty 2 340 Kč/l

Pivo Do 10 tis hl: 16 Kč/hl Do 50 tis. hl: 19,2 Kč/hl Nad 200 tis. hl 32 Kč/hl

Tabák

Příklad Spočítejte, kolik za rok na spotřební dani odvede jeden vysoce postavený politik při jeho průměrné denní spotřebě: 2 jedenáctistupňová piva (% EPM 11,2), z toho je jedno z minipivovaru a jedno z pivovaru vlastněného nadnárodní společností 6 panáků becherovky 2 dl vína (tichého) Krabička nejlevnějších cigaret 0,5 kg tabáku (za celý rok) Těsně před odmykáním schránky s korunovačními klenoty zkonzumuje trojnásobek výše uvedeného (bez tabáku a cigaret) plus litr šumivého vína (uvažujme, že toto se děje pouze jednou do roka)