I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační gramotnost na středních školách
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Aktivizační programy pro seniory
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Společný regionální operační program Obchodní akademie, Česká Lípa, nám. Osvobození 422, příspěvková organizace.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
VZDĚLÁVÁNÍ a REGIONÁLNÍ FUNKCE ??? Brno Zlata Houšková.
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
Horizontální témata EU
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Novostavba NK z hlediska provozu Bohdana Stoklasová ředitelka Novodobých fondů a služeb.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
Profil manažera vzdělávání EGON centra VS Benešov,
Možnosti investičních aktivit knihoven v příštím programovacím období Knihovny a strukturální fondy EU Ing. Radka Soukupová Ministerstvo pro.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Attavena, o.p.s. Jana Kloudová Eva Kalmíková. Vzdělávání a rozvoj neziskových organizací v České republice a střední a východní Evropě; podpora a vzdělávání.
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Kdo jsme ? Největší odborná zemědělská knihovna v ČR
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Transkript prezentace:

I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve státní správě a samosprávě Hradec Králové 24. – 25. března 2003

Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven Pročknihovny a osoby se zdravotnímpostižením?

Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven Veřejná knihovna: nejotevřenější a nejpřístupnější instituce v obci přirozené místo setkávání a integrace pro komunitu obce nestresující, esteticky uspokojivý, klidný a přívětivý prostor velký informační potenciál možné místo poskytování informací z veřejné správy kvalifikovaný a přívětivý personál a …

Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven Co mohou veřejné knihovny lidem s postižením nabídnout ?

Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven rozsáhlý fond knih a časopisů v tištěné i elektronické podobě, zvukové knihy a další informační zdroje specializované služby na profesionální úrovni přístup k Internetu a orientaci ve virtuálním prostředí kvalifikovanou asistenci a pomoc při práci s informačními technologiemi využití služeb a zdrojů sítě knihoven na regionální, národní i mezinárodní úrovni bezplatné služby

Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven Jaké jsou speciální služby knihoven pro handicapované ? Jaké jsou speciální služby knihoven pro handicapované ?

Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven Informační zdroje: speciální fondy knih a časopisů s problematikou handicapu, budované ve spolupráci se specializovanými institucemi a pracovišti fondy zvukových knih, knih v bodovém písmu a filmů pro zrakově postižené a nevidomé fondy knih se zkrácenými texty a výkladem abstraktních pojmů pro neslyšící a děti s lehkými mozkovými dysfunkcemi lokální i síťové elektronické informační zdroje

Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven www stránky: tvorba odkazů a rozcestníků pro handicapované na stránkách knihoven včetně konkrétních informací: tvorba webových stránek pro organizace zdravotně postižených: mapování možností bezbariérové dopravy, ubytování a přístupnosti důležitých objektů: snaha o zkvalitňování webových stránek knihoven z hlediska „blind friendly“

Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven Využívání informačních technologií (IT) a Internetu: možnost prvního setkání s počítačem a Internetem Internet se speciálním softwarem pro nevidomé (v 36 veřejných knihovnách v ČR) kurzy počítačové a informační gramotnosti pro znevýhodněné informační lekce, přednášky a další formy vzdělávání v práci s IT

Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven Služby pro skupiny: výukové, vzdělávací a kulturní pořady pro zdravotně znevýhodněné děti i dospělé integrační společné aktivity pro znevýhodněné a zdravé děti i dospělé prezentace dovedností handicapovaných a poskytování prostor pro jejich aktivity pomoc organizacím zdravotně postižených při tvorbě a realizaci projektů v grantových programech zprostředkování kontaktů s nevládními neziskovými organizacemi a dalšími důležitými institucemi

Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven Další individuální služby: asistenční služba u PC poradenská činnost při výběru literatury donášková služba imobilním čtenářům pracovní příležitosti pro handicapované běžné výpůjční, referenční a informační služby a mnoho dalších… … jinak, ale spolu

Internet, elektronické informační zdroje a služby knihoven Děkujeme za pozornost Zlata Houšková - Národní knihovna Praha Jana Vejsadová - Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod