VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderné elektrárny.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
Jaderné reakce.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderná energie Radioaktivita.
Atomová elektrárna.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Štěpení atomu a řetězová reakce
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Využití jaderného záření
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronická učebnice - II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Typy jaderných reakcí.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Jak se trvale získává jaderná energie
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Radioaktivita.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ ÚVOD VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ

VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ Jaderná energie vzniká uvolněním z atomového jádra, proto se jí také říká atomová energie. Odvětví, které se touto problematikou zabývá se nazývá JADERNÁ ENERGETIKA. Jaderná energie se řadí mezi neobnovitelné zdroje energie. Z jaderné energie se v závodech, které se nazývají jaderné (atomové) elektrárny, vyrábí v jaderných reaktorech elektrická energie. Malé množství této energie se využívá k vytápění či ohřevu vody. VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ

VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ JADERNÉHO ZÁŘENÍ Některé látky, které nemají stabilní jádra svých atomů vysílají radioaktivní záření. Záření může být buď přirozené (samovolným uvolňováním částic), nebo umělé, vyvolané ozářením. Radioaktivní záření se dělí do složek – záření alfa, beta, gama a neutronové záření. Důležitou vlastností těchto látek je POLOČAS ROZPADU (tj. doba za kterou dojde k rozpadu poloviny z celkového počtu jader v daném množství radioaktivní látky). VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ

VYUŽITÍ JADERNÉHO ZÁŘENÍ RADIONUKLIDY – tj. látky tvořené atomy s jádry, které vydávají radioaktivní záření se využívají v mnoha oblastech lidské činnosti. Léčení zhoubných nádorů. K určovaní stáří organických látek (zkamenělin). Diagnostika nemocí. Ke sterilizaci materiálů (lékařství). K určování tloušťky materiálů (např. zkorodovaného potrubí. Ke konstrukci jaderných elektrických baterií apod. VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ

VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ Jaderná energie se vyrábí v jaderném reaktoru. Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat a udržovat ve stabilním běhu. V současné době ve všech běžně užívaných reaktorech je reakce založena na štěpení jader. Existují však i experimentální reaktory založené na jejich syntéze. VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ

SCHEMA JADERNÉ ELEKTRÁRNY Jaderná elektrárna je tepelná elektrárna. Vyrábí se zde horká pára, která svým tlakem roztáčí turbíny (teplo se mění v pohybovou a následně v elektrickou energii). K ohřevu páry se využívá teplo vyprodukované ze štěpné reakce. Výroba tepla (štěpná reakce) se reguluje pomocí zasouvání regulačních tyčí z kadmia nebo bóru, které umějí pohlcovat nadbytečné neutrony. U elektrárny rozlišujeme primární okruh (reaktor), sekundární okruh (přenos tepla z primárního okruhu na sekundární) a okruh ve kterém jsou parní turbíny. Nedělitelnou součástí každé elektrárny je tzv. chladící okruh, s chladícími věžmi. V případě nebezpečí obsahuje jaderný reaktor tzv. havarijní tyče, které mohou celou štěpnou reakci zastavit. VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ

Jaderné reaktory se také používají k pohonu: Lodí Ponorek Využití jaderné energie Velké množství jaderné energie se využívá pro výrobu elektrické energie. Jaderné reaktory se také používají k pohonu: Lodí Ponorek Speciálních zařízení K výrobě izotopů pro zdravotnictví (diagnostika, radiofarmaka apod.) atd VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ

VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ

VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ ZDROJE Jako tapetu pro tuto prezentaci byla použita šablona z: http://office.microsoft.com/cs-cz/templates/results.aspx?qu=v%C4%9Bda&ex=2&av=all#ai:TC001140800| VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ