Elektronická učebnice - II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
CHEMIE
Jaderná energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
Jaderná energie.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderné reakce.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Této práci říkáme elektrická práce.
37.1 Magnety a elektromagnety
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Polovodičová spektroskopie
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
29.1 Elektrický proud Základní fyzikální veličina Značka I
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_20  Název materiálu: Jádro atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží k.
Elektronická učebnice - II
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
JADERNÁ FYZIKA.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Radioaktivita.
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 42.1 Jaderná energie Jaderná reakce – přeměňování jádra jednoho nuklidu v jádra jiných nuklidů. Elektrický náboj i počet nukleonů je však stejný po reakci jako před reakcí. Radioaktivita – je vyzařování jaderného záření nestabilními jádry atomů při jejich rozpadu Radionuklidy – samovolně se přeměňují na jiné nuklidy. Doba přeměnění poloviny jader radionuklidu je poločas přeměny. Lze vyrábět i umělé. Autor: Markéta Bauerová

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 42.2 Co už víš? Složení atomu – kladně nabité atomové jádro, složené z nukleonů, obklopené elektronovým obalem. Nukleonové číslo – počet protonů a neutronů v jádře Protonové číslo – počet protonů Nuklidy – látky složené z atomů, které mají stejné protonové a nukleonové číslo Izotopy – dva atomy stejného protonového čísla, ale s různým nukleonovým číslem

42.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 42.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Záření alfa – kladně nabité částice vyvrhované některými radioaktivními jádry. Nepronikají do velké hloubky. Nebezpečné, působí-li uvnitř organizmu. Záření beta – částice vyvrhované některými radioaktivními jádry téměř rychlostí světla. Rozlišuje se na elektrony a pozitrony (antičástice k elektronům s kladným nábojem). Pohlcuje se tenkým plechem. Záření gama – neviditelné elektromagnetické vlny. Gama záření a záření neutronové mají největší pronikavost.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 42.4 Co si řekneme nového? Metodou značených atomů můžeme sledovat koloběh látek v přírodě či organizmech. Radionuklidy jsou užitečné ve vědě, lékařství a technice. Dá se pomocí nich určit stáří organických látek či hornin. Ozařováním je možné zničit zhoubné nádory nebo chránit potraviny a sterilizovat předměty. V průmyslu poslouží jako kontrolor kvality výrobku. Jsou zdrojem i elektrické energie na odlehlých místech či v kosmu.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 42.5 Procvičení a příklady Chemické i jaderné reakce můžou uvolňovat energii. Nukleony v jádře atomu jsou vázány jadernými silami. Během jaderných reakcí uvolňovaná energie je milionkrát větší než u reakcích chemických. Albert Einstein vypočetl – energie obsažená v tělese souvisí s jeho hmotností: E =mc2 Jaderné reakce: 1) slučování lehkých jader – termojaderná reakce (probíhá na hvězdách, na Slunci) 2) rozpad těžkých nestabilních jader – řetězová reakce (např. uranová rozpadová řada)

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 42.6 Něco navíc pro šikovné Aktivní zóna jaderného reaktoru – probíhá v ní řetězová jaderná reakce. Štěpný materiál je součástí palivových článků. Moderátor – zpomalení neutronů uvolněných při štěpení. Regulační tyče – slouží k ovládání reaktoru. K zastavení řetězové reakce se využívají havarijní tyče. Aktivní zóna bývá chlazena vodou v tlakové nádobě. Teplo, které odevzdává horká voda v parogenerátoru, vytváří páru k pohonu turbíny turboalternátoru.

42.7 CLIL ENGLISH ČESKY atom energy energie nuclear reaction Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Physics 42.7 CLIL ENGLISH ČESKY atom energy energie nuclear reaction jaderná reakce reaction reakce medicine lékařství science věda technology technika radioactivity radioaktivita

42.8 Test znalostí a b c 1. Z jakých částic se atom skládá: Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 42.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1. Z jakých částic se atom skládá: a) kladně nabité atomové jádro složené z nukleonů obklopené elektronovým obalem b) záporně nabité atomové jádro složené z nukleonů obklopené elektronovým obalem c) kladně nabité atomové jádro složené z elektronů obklopené nukleony 3. Jak se využívají radionuklidy při léčení? a) k ochraně potravin b) ke kontrole kvality c) k ničení zhoubných nádorů d) ke sterilizování předmětů 2. K čemu slouží moderátor ve fyzice: a) k moderování různých událostí b) ke zpomalení neutronů uvolněných při štěpení c) ke zrychlení neutronů uvolněných při štěpení d) k ochlazení reaktoru 4. Regulační tyče slouží k: a) ovládání reaktoru b) zastavení řetězové reakce c) měření teploty reaktoru d) ochraně před světelnou radiací a b c Test na známku

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 42.9 Použité zdroje, citace Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 9. ročník základní školy, ISBN 978-80-7196-193-2 Velká encyklopedie vědy, 2.vydání, 2003, ISBN 978-80-7200-809-4 Klipart http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011050107

42.10 Anotace Autor Období Ročník Klíčová slova Anotace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 42.10 Anotace Autor Bauerová Markéta Období 02 – 06/2012 Ročník 9. ročník Klíčová slova Jaderná energie, radioaktivita, jaderné reakce, jaderný reaktor. Anotace Prezentace popisuje atomové jádro, jaderné síly, nukleové číslo, využití jaderného záření, jaderné reakce, Einsteinovu teorii a reaktor.