okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Advertisements

STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Chemická termodynamika I
Pevné látky a kapaliny.
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Fázová rozhraní Fáze IFáze II z makroskopického hlediska.
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
Molekulová fyzika a termika
Přírodní vědy - Chemie – vymezení zájmu
ROZTOKY.
Fázové rovnováhy.
Chemie Přednášející: Doc. Ing. Petr Exnar, CSc.
Kapaliny.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
Fázové rovnováhy podmínky rovnováhy v heterogenních soustavách
„Svět se skládá z atomů“
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
III. SLOŽENÍ VÍCESLOŽKOVÝCH SOUSTAV
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Základní chemické výpočty: 1. Hmotnost atomu 2. Látkové množství 3
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Víchová Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Chemie anorganických materiálů I.
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Energie Sportovec posnídal pět 50g makových buchet. Vypočítejte kolikrát musí vzepřít činku o hmotnosti 20 kg, aby spálil veškerou přijatou energii. Délka.
Směsi plynů Rozdělení výpočtu plynů :
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Chemické výpočty Vladimíra Kvasnicová.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Chemické výpočty II.
Vlastnosti plynů a kapalin
* © Biochemický ústav LF MU (V.P.) * © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Roztoky a jejich složení
Molární hmotnost, molární objem
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Stavová rovnice ideálního plynu
Základní pojmy.
Roztoky.
Lékařská chemie Podzimní semestr 2012/2013.
„Svět se skládá z atomů“
Roztoky ROZTOK – homogenní soustava, která se skládá ze dvou, nebo více chemicky čistých látek (rozpouštědlo + rozpuštěná látka) PRAVÝ ROZTOK – homogenní.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Roztoky.
„Svět se skládá z atomů“
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1

okolí systém energie práce teplo uzavřený Podle komunikace s okolím: 2

okolí systém energie práce teplo hmota otevřený Podle komunikace s okolím: 3

okolí systém stěny pevné systém nemůže měnit objem pohyblivé systém může měnit objem Vlastnosti stěn:

okolí systém stěny tepelně vodivé systém izotermní pro teplo neprostupné systém adiabatický Vlastnosti stěn:

Podle vnitřního stavu homogenní heterogenní tvořený jedinou fází složený ze dvou nebo více fází, oddělených ostrým rozhraním, na němž se vlastnosti systému mění skokem

Fáze - oblast systému, jejíž vlastnosti jsou ve všech částech stejné, po případě se mění plynule Pevné látky Pevné látky – homogenní směs tvoří jen výjimečně Kapaliny Kapaliny – vzájemně úplně mísitelné Plyny Plyny – za obvyklých podmínek se neomezeně mísí a tvoří homogenní směs. V systému může existovat řada fází, z nichž některé mají stejné skupenství. omezeně mísitelné (vytvářejí heterogenní systémy, např. voda + nepolární organické látky)

Stav systému je charakterizován jeho vlastnostmi aditivní, jejich hodnota je rovna součtu jednotlivých částí, z nichž je systém složen (objem, energie, hmota...) nezávisí na velikosti ani hmotě systému, nejsou aditivní (teplota, tlak, koncentrace, hustota, měrný objem, molární objem...)

jsou funkce hodnoty závisí pouze na stavu systému, ne na cestě, jakou se systém do daného stavu dostal jsou spojeny s určitým dějem

Hmotnost m základní jednotka 1 kg; menší jednotky: 1 g = 10 –3 kg, 1 mg = 10 –6 kg, 1  g = 10 –9 kg Látkové množství n Látkové množství n 1 mol - látkové množství, které obsahuje tolik elementárních jednotek (atomů, molekul,...), kolik je uhlíkových atomů v 0,012 kg uhlíku 12 C, tj. N A = 6,02252  atomů/mol (Avogadrova konstanta) m = n  M

Základní jednotka: 1 m (délka dráhy, kterou urazí světlo ve vakuu za 1/ s). 1 dm = 10 –1 m, 1 cm = 10 –2 m, 1 mm = 10 –3 m 1  m = 10 –6 m, 1 nm = 10 –9 m, 1 pm = 10 –12 m Základní jednotka absolutní teploty: 1 K (kelvin) 1/273,16 díl absolutní teploty trojného bodu vody. Rankinova stupnice t ( o R) = 1,8  T(K) Fahrenheitova stupnice t ( o F) = 1,8  [T(K) – 255,37] Celsiova stupnice t ( o C) = T(K) – 273,15

Základní jednotka objemu v SI soustavě: 1 m 3 menší jednotky: 1 dm 3, popř. 1 cm 3, dříve 1 litr = 1 dm 3. V m = M  V sp Měrná hustota  Měrná hustota  – hmotnost objemové jednotky a tedy převrácená hodnota měrného objemu Hustota látkového množství (koncentrace)  m látkové množství obsažené v jednotce objemu a tedy převrácená hodnota molárního objemu  = M  m

síla, kterou systém působí na plošnou jednotku stěny rozměr: síla/plocha  1 Torr (= 1 mm Hg) = 1/760 atm = 133,32 N m –2 v SI soustavě: 1 Pa = 1 N m –2 = 1 kg m –1 s –2 starší jednotky:  1 bar = 10 5 N m –2 (v meteorologii, 1mbar = 10 2 N m –2 = hektopascal)  1 atm = 1,01325  10 5 N m –2

binární (dvousložkové), podle počtu složek: směsi ternární (třísložkové), kvaternární (čtyřsložkové) složky - jednotlivé látky, tvořící systém roztok - roztok - jedna látka je výrazně v přebytku (rozpouštědlo)

Molární zlomek složky i  x i = 1 Pro určení složení k -složkového systému je zapotřebí k – 1 údajů Molární procento složky i Hmotnostní zlomek složky i  w i = 1 Hmotnostní procento složky i

Látková koncentrace složky i [mol m –3, mol dm –3 ] Objemový zlomek složky i Ve směsi ideálních plynů je objemový zlomek roven molárnímu zlomku objem čisté látky i (ve stejném skupenském stavu jako směs) molární objem nevýhoda: objemové zlomky  i i koncentrace c i závisejí na teplotě !!! Molalita m i látkové množství složky i připadající v roztoku na jednotkovou hmotnost rozpouštědla (index 1 ) [mol kg –1 ] Relativní nasycenost složkou i parciální tlak složky i ve směsi tlak nasycené páry látky i

m 1 = 45 g M 1 = 25 g mol −1  1 = 0,9 g cm −3 m 2 = 20 g M 2 = 100 g mol −1  2 = 0,8 g cm −3 Molární zlomky Objemy čistých složek Objemové zlomky nebo Molární objemy čistých složek

Látková koncentrace Molalita 2 – rozpuštěná látka, 1- rozpouštědlo