Salinita půdy = množství rozpustných solí v půdě - nadbytek solí zhoršuje fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půdy a snižuje její úrodnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
Advertisements

REDOXNÍ DĚJ RZ
D-prvky.
Obecná limnologie - 07 Salinita, iontové složení sladkých vod
Vliv klimatické změny na půdní degradaci (návrh adaptačních opatření)
Katedra pedologie a ochrany půd
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Názvosloví solí.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Mineralogický systém Dusičnany
NázevMinerály 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – zákl. informace, rozdělení minerálů, vlastnosti.
Základní procesy při úpravě technologické vody
Salinita – iontové složení vody a
Praktická analytická chemie
Neutralizace Vznik solí
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Elektrolýza
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Chemické výpočty III.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
K Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í KK Y S L Í K. K Y S L Í K O 16 O 17 O 18 O 16 O (99,76%), 17 O (0,04%), 18 O (0,2%) 2s 2 2p 4 Fyzikální vlastnosti:
Chemické značky a vzorce II
HALOGENIDY.
* Sopky v České republice * Typy a druhy vrás * Zvětrávání
Látkové množství, molární hmotnost
CHLÓR.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
14. skupina 15. skupina 16. skupina 17. skupina 18. skupina a vodík
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Půdní typ Půdní typ je přírodní útvar, jehož vnitřní i vnější uspořádání je výsledkem působení půdotvorných činitelů na matečnou horninu.
Působení ekologických faktorů. Světlo Intenzita světla – fotosyntéza a limitní faktor výskytu Délka působení – biologické rytmy Směr dopadu – orientace.
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Společenstva vířníků (Rotifera) v různých typech tůní Daniel Vařecha.
Chemické výpočty II.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
PŮDOZNALSTVÍ.
Působení ekologických faktorů
Dvacet let hydrologického a biogeochemického výzkumu povodí Červík v Beskydech Filip Oulehle1, František Zemek2, Zora Lachmanová3, Oldřich Myška1, Jan.
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Organická hmota v půdě Soubor všech odumřelých organických látek rostlinného i živočišného původu Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a resyntézy,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák IONTY KATIONTY (mg/l)ANIONTY (mg/l) Mg +II = 22.3Cl -I = 11.2 Ca +II = 74.0SO.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Rozpustné soli v půdách
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výskyt vody v přírodě II.
Rozpustné soli v půdách
Salinita (zasolení) půdy
Soli a jejich chemické vlastnosti
Zásady.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Působení ekologických faktorů
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Vážková analýza - gravimetrie
Kovy Alkalické kovy I.A skupina (kromě H).
Transkript prezentace:

Salinita půdy = množství rozpustných solí v půdě - nadbytek solí zhoršuje fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půdy a snižuje její úrodnost

Původ zasolení (primární minerály) Hlavní zdroj = primární minerály. spodní vody závlahové vody pobřeží moře průmyslová hnojiva Anionty: SO42-, Cl-, CO3-... Kationty: Ca2+, Mg2+, K+, Na+

Kvantitativní stanovení 10 g vzorku + 50ml 50% ethanolu třepat 45´ filtrovat změřit vodivost konduktometrem do 30 µS.cm-1: minimální zasolení 30 – 60 µS.cm-1: půda bez negativních účinků solí 60 – 120 µS.cm-1: zvýšené zatížení solemi nad 120 µS.cm-1: vysoké zatížení solemi