Ekosystém Prchalová, K..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Stromy jako domy Život na stromě, ve stromě a pod stromem
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VZTAHY ORGANISMŮ.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Přirozené a umělé ekosystémy.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příroda kolem nás Není –li uvedeno jinak, je tento.
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Biotické faktory prostředí
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_410.
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Ekosystémy přírodní a umělé
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Ekologie jako věda Obory ekologie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Třídění organismů Filip Bordovský.
Ekosystémy.
Ekosystém přirozený a umělý
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŽIVÁ PŘÍRODA ŽIVÉ ORGANIZMY.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Příroda ČR – přirozené ekosystémy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
ČESKO a jeho krajina.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Zeleň: parky, stromy v ulicích, vnitrobloky Ovzduší – co zlepšuje ovzduší: zeleň - co zhoršuje ovzduší: doprava (Magistrála), vytápění, průmyslová výroba.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.1 Ekosystémy České republiky Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Krajina Co to je krajina?
Ekosystém pole Ptáci Přírodověda 4. ročník
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
Přírodní společenstva v České republice
Přirozené a umělé ekosystémy.
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVA
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Domov - Obce.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Ochrana přírody a životního prostředí.
Přírodní společenstva v České republice: LES
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Ochrana přírody a životního prostředí.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
VY_52_INOVACE_01_ Ekosystémy
Podmínky pro život na Zemi
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Ekosystém Prchalová, K.

Osnova Ekosystémy v ČR Umělé Ekosystémy Živočišné druhy v umělých ekosystémech

Co je ekosystém? Je taková část přírody, kterou společně vytváří organismy a prostředí v němž tyto organismy žijí. Různě velký, velikost určuje svými podmínkami právě prostředí vodní suchozemské

Ekosystémy v ČR Ovlivňovány činností lidí – velká část člověkem pozměněna rašeliniště borové lesy umělé kultury lužní lesy smrčiny bučiny vodní ekosystémy

Umělé ekosystémy Vznikly zásahem člověka Např. pole, louky, zahrady, přehrady, akvária, města, parky… Dodatková energie- forma energie, která systém udržuje (průmyslová hnojiva, stroje, elektřina, agrotechnika, …)

Město jako umělý ekosystém Střídají se zde budovy, trávníky, parky, hřbitovy, …

Živočišné druhy v umělých ekosystémech Různé typy prostředí = jiné druhy živočichů a rostlin podle jejich přirozeného prostředí Lesní druhy v hřbitovech, skalní druhy v budovách Parky- uměle založené ekosystémy, stromů, keřů a květin – nutná péče člověka (sekání, hnojení)

Příklady osídlování umělých ekosystémů Veverky- obyvatelé městských parků a stromořadí

Příklady osídlování umělých ekosystémů Sokol stěhovavý- patří k nejpřizpůsobivějším dravcům, nachází ve městě dostatek potravy i příležitosti k hnízdění.

Příklady osídlování umělých ekosystémů Šváb- původně z teplých částí světa, dnes je díky vytápěným budovám široce rozšířen v chladných regionech

Informace byly čerpány: Biosferaevropy http://www.envic.cz/informacni-materialy/ekosystemy/