Vnímání třídy v představách veřejnosti v Maďarsku a v Austrálii Evans - Kelley - Kolosi IMAGES OF CLASS:PUBLIC PERCEPTIONS IN HUNGARY AND AUSTRALIA. American.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Advertisements

Hodnotová orientace svobodné generace
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Tři politické ekonomie sociálního státu
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Sociální stratifikace
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2013 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Sociální mobilita Definice sociální mobility Typy sociální mobility
Nebezpečí racionální diskriminace VŠFS.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Základy pedagogické metodologie
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Proces řízení rizik.
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Lineární regresní analýza
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Národ, národní identita a národní hrdost v Evropě
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Sociální diferenciace
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
KLIMA ŠKOLY ALEŠ STUPKA.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Základní principy geografického výzkumu
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Téma Hypotézy ve výzkumu
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Sociální stratifikace
SELF-CONCEPT OF WOMEN Zuzana Brychtová. OSNOVA Self-concept a jeho užití Hledání obrazu ideální ženy Nalezení obrazu ideální ženy?? Shrnutí a rozdíly.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Vizuální interpretace leteckých a družicových snímků u dospívajících Hana Svatoňová, PdF MU Brno 23. mezinárodní geografická konference Brno 2015.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Projekt Mapa školy Jihlava,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
Co říká česká veřejnost?
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Vnímání třídy v představách veřejnosti v Maďarsku a v Austrálii Evans - Kelley - Kolosi IMAGES OF CLASS:PUBLIC PERCEPTIONS IN HUNGARY AND AUSTRALIA. American Sociological Review Vol. 57(4): Jak si obyčejní lidé představují třídní skladbu své vlastní společnosti, kam v této představě umisťují sebe a kam ostatní ? Tento výzkum byl proveden v Maďarsku a v Austrálii v letech 1987 – 1989 a pokouší se postihnout, jak, a na základě jakých kritérií, zařazují respondenti sami sebe i ostatní do společenských tříd. Problematické aspekty předchozích výzkumů:  Použití otevřených otázek  problematická analýza  Poměrně malý výzkumný vzorek  malá reprezentativita  Verbální zhmotnění třídy má jen obrazný charakter  takto představované třídy mají proto jen relativní velikost i pozici v sociální hierarchii  Pojmy „dělnická třída“ a „střední třída“ mají dnes silný politický podtext  jejich vnímání i použití je ovlivněno ideologií

S pojmem „třída“ souvisí dva vědecké názory: 1)pojem třída v sobě již inherentně obsahuje politický podtext 2)propojení politiky a vlastní situovanosti je nejisté a proměnlivé  obtížná komparace, protože míra politizace zmíněných pojmů se v různých státech velmi liší. Možné řešení je použít obrazné otázky a vyhnout se tím politicky zatíženým termínům. Obrazný přístup ke zkoumání třídy - východiska:  vnímání třídy se velmi různí  podobně se různí percepce míry nerovnosti  egalitářské vs. elitářské vnímání společnosti  percepce velikosti sociálních tříd se v očích respondentů velmi liší  podobně se liší i percepce socio-ekonomického postavení příslušníků těchto tříd Východiska

Další východiska na základě předchozích výzkumů:  Subjektivní představa sociálních tříd je určitým způsobem měřitelná  Univerzálně sdílený obraz společnosti (z hlediska třídní hierarchie) neexistuje  Porozumění a povědomost o možné třídní skladbě společnosti je základem subjektivní třídní identifikace  Mezi tím, jak jedinec posuzuje svou třídní pozici a tím, jak vnímá skladbu společnosti je reálná, ale přitom poměrně slabá souvislost  Jako vhodná metoda práce se jeví použití komparativní analýzy

Terminologie Standartní terminologie neexistuje  pro potřeby výzkumu byla stanovena vlastní:  Třídní schéma je respondentům předkládáno jako pětistupňové  Jeho třetí stupeň (ležící uprostřed) byl nazván „střední třídou“  „Subjektivní třída“ – ta, do které respondent zařazuje sám sebe  „Vnímaná struktura třídního systému“ – určí se podle modelu, který respondent označí jako nejvíce odpovídající společnosti, v níž žije  Představa třídy „obyčejných zaměstnání“ – zahrnuje nekvalifikované a zemědělské dělníky a řidiče autobusů  Představa mzdy v „obyčejných zaměstnáních“ – respondentův odhad mzdy v těchto zaměstnáních (a analogicky o elitních třídách)  „Objektivní status“ – je na rozdíl od předchozích měřitelný na základě vzdělání, autority, postavení v zaměstnání a příjmu

Použité pětitřídní schéma společnosti:

Teorie: Referenční skupina a třída  Teorie referenční skupiny - „lidé odvozují svou situaci podle okolí, které je jim blízké spíše, než podle společnosti jako celku nebo podle nějakých abstraktních teorií“  své místo v třídní hierarchii odvozují podle míry vzdělání, zaměstnání, prestiže a příjmů, přičemž se srovnávají s lidmi, kteří je obklopují – tedy s těmi, kteří se jim statusově podobají (nebo je mírně převyšují)  k ostatními příslušníkům své sociální sítě zaujímají takový postoj, jako by měli srovnatelné postavení  vlastní hierarchickou pozici potom vnímají jako střední

Hypotézy: Na základě teorie referenční skupiny byla stanovena první hypotéza: H1: Většina lidí se domnívá, že v rámci společenské hierarchie patří ke střední třídě.  Myšlenka, obsažená v H1 implikuje subjektivní víru, že vlastní třída je ve společnosti mnohem větší, než objektivně je - lidé s vyšším objektivním statusem ve svých odhadech nadhodnocují počet takových jedinců ve společnosti a domnívají se tudíž, že vyšší třídy jsou mnohem početnější a více versa. Z toho pak vyplývá další hypotéza: H2: Čím vyšší objektivní status jedinec má, tím větší má tendenci vnímat společnost jako egalitářskou.  Podle teorie referenční skupiny jedinec projektuje svoji vlastní situaci na celou společnost. Analogicky tedy lidé s nízkým postavením považují svou situaci za referenční a v souladu s tím podhodnocují příjmy vyšších vrstev. To samé ovšem platí i naopak, což vede k stanovení dalších dvou hypotéz:

Hypotézy : H3: Čím vyšší je objektivní status jedince, tím výše odhaduje příjmy všech ostatních. H4: Čím vyšší je subjektivní hodnocení vlastní pozice jedince v hierarchii společnosti, tím vyšší je jeho odhad pozice ostatních.  Podle teorie referenční skupiny tedy jedinci, patřící k elitě, vidí společnost jako egalitářskou a většinu ostatních jako příslušníky vlastní třídy. Analogicky jedinci patřící k nižším třídám vidí strukturu společnosti jako elitářskou a konfliktní a ostatní vnímají jako stejně chudé a patřící do vlastní (velmi početné) nízké třídy.  Základem další hypotézy je "Prokrustův" fenomén  lidé připodobňují situaci všech ostatních ke své vlastní. Mají poměrně přesnou vlastní představu o statusovém rozdělení zaměstnání a tato představa je pevným základem jejich vnímání stratifikace společnosti H5: Čím vyšší je objektivní status jedince, tím níže zařazuje ostatní do společenských tříd.

Hypotézy  Další implikace Prokrustova fenoménu je taková, že čím více je společnost elitářská, tím menší má nejvyšší třídu a objemné nižší třídy; a naopak rovnostářská společnost má početnou střední třídu - to znamená, že lidé s představou egalitářské společnosti sami sebe zařazují výše než lidé s představou elitářské společnosti. Z toho potom vychází poslední hypotéza: H6: Čím více rovnostářsky vnímá jedinec vlastní společnost, na tím vyšší pozici ve společenské hierarchii zařazuje sebe i ostatní.

Data a metody měření  Maďarska data pochází z roku 1986, z údajů sebraných akademickou organizací, zabývající se reprezentativními výzkumy (TARKI), vybrány vzorek 3000 respondentů je dostatečně reprezentativní jak výběrem, tak i množstvím a dá se zobecnit na populaci.  Data z Austrálie jsou z let 1987 a 89, sběrem dát se zabývala australská národní organizace pro akademické výzkumy (NSSS). Celkem se v obou letech dohromady zúčastnilo výzkumu 6177 respondentů, přičemž návratnost dotazníku byla okolo 65 %, přičemž i zde jak výběr respondentů, tak i jejich počet zajišťuje dostatečnou reprezentativitu a dá se zobecnit na celou populaci.

Měření  Pro měření vnímané struktury společnosti byla použitá analýza s více proměnnými, podle míry nerovnosti v té které společnosti.  Klíčový pojem je „Nerovnost“, proto byl zvolen hodnotící systém, který zachovává nespojité stupně mezi společnostmi s ohledem na míru nerovnosti  Používané hodnocení je v rozmezí bodů:  společnost A (nejvíc elitářská) je ohodnocena 0 body,  společnost B 47 body,  společnost C 80 body,  společnost D 93 body,  společnost E (nejvíc rovnostářská) 100 body

Měření  Během výzkumu se projevil "dvoudimenzionalni" postoj (odlišné vnímání elitních a obyčejných zaměstnání). Proto byla použita dvě vícerozměrová měření: jedním se zjišťovalo vnímání třídy, která zastává „elitní“ zaměstnání; druhým vnímání třídy, která zastává „obyčejná“ zaměstnání.  Typy zaměstnání byly kódovaný podle Mezinárodního (resp. australského) standardu pro klasifikaci zaměstnání.  Jednotlivé proměnné (vzdělání, autorita, postavení v zaměstnání a příjem) byly sledovány pomocí detailních sérií otázek, s ohledem na specifickou situaci v té které zemi.

Metody  Byla použita metoda, využívající měření vzájemných vztahů různých faktorů (LISREL - Linear Structural Relations), která umožňuje nalezené vztahy různé modelovat a uspořádávat podle zadaných kritérií.  Vztahy mezi proměnnými jsou variabilní a aditivní: prvky jako vzdělání, autoritu, typ zaměstnání a příjem se dají zkombinovat a sloučit do jedné proměnné, již je socioekonomicky status.  Vnímání třídního zařazení zaměstnání se zase dá sloučit do dvou dichotomických typu - elitní a obyčejné (to analogicky platí i pro příjem).

Metody Argumenty pro použití výše popsané, poměrně složité, metody jsou následující:  1) LISREL je osvědčená metoda, obsahující prvky korekce chyb  2) Zjistilo se, že jednotlivé prvky a jejich kombinace mají v jistém smyslu podobný efekt  alternativní způsoby, používající modelové proměnné, vedou ke shodným závěrům jako naše interpretace vnímané struktury společnosti a subjektivního pojetí sociální třídy  sjednocení výsledných tři nízkostatusových zaměstnání do kategorie "obyčejný dělník„ a tři zaměstnání s nejvyšším statusem do kategorie "elita" vypadá jako zjednodušující přístup, ale i když se analyzovalo všech 11 povolání zvlášť, došli jsme ke stejným výsledkům. Proto se dá předpokládat, že výsledky jsou nezávislé na použitých metodách a nejsou jimi nijak ovlivněny.

Výsledky: Vnímání struktury společnosti  Historické periody, ve kterých se měli respondenti pohybovat, byly: před 60 lety, před 30 lety, nyní, za 30 let, a nakonec "preferována struktura společnosti" podle vlastního morálního hlediska. a) Maďarsko  Většina Maďarů vnímala svou společnost před 60 lety jako velmi elitářskou (66% vybralo typ A), a podobně byly výsledky i před 30 lety (42% pro typ A).  Jiná situace je dnes, kdy většina se domnívá, že soudobá společnost v Maďarsku je typu B, C nebo D (27, 25 a 33%).  V odhadech budoucí společenské struktury (za 30 let) se respondenti přikláněli spíše k egalitářskému typu spol. (typ D a E, 33, resp. 25%)

Výsledky: Vnímání struktury společnosti b) Austrálie  Australané rovněž vnímali svou společnost před 60 lety spíše jako elitářskou (typ A: 46%). Zásluhou překotného hospodářského vývoje v následujících třiceti letech, proto Australané hodnotili typ společnosti v té době (tj. před 30 lety) o něco více rovnostářsky než v předcházející éře (nejvíc resp., 33% volilo typ B).  Současnou Austrálii vidí podobně jako Maďaři - převažuje hodnocení v pásmu B, C a D (32, 31 a 23%).  Rozdíl oproti Maďarsku spočívá v tom, že v Austrálii viděli hlavní pokles nerovnosti v období před lety, v Maďarsku to bylo v posledních 30 letech. Nicméně posuzování nerovnosti v současnosti je v obou zemích obdobně.

Výsledky: Vnímání struktury společnosti „ Ideální struktura“ společnosti  Australané i Maďaři preferují, a také v budoucnu očekávají, mnohem více rovnostářskou společnost než tu, kterou kolem sebe vnímají v současnosti. Okolo 80% respondentů vidí jako ideální typ společnosti D nebo E. U Maďarů se jako lákavé vysvětlení tohoto ideálu nabízí 40 let rovnostářského socialismu - až na to, že odpovědi z Austrálie, kde v té době proběhlo 40 let kapitalismu, přineslo naprosto stejný výsledek

Reakce na sociální změnu  Abychom byli schopni porovnat, zda v očích respondentů došlo k pozitivní společenské změně, byly započítány všechny individuální rozdíly mezi skutečným stavem společnosti tak, jak je respondenti vnímali v daném historickém období a jejich názorem na to, jak by měla být společnost strukturovaná v ideálním případě.  Pokud je diskrepance mezi tím "co je" a tím, co "by mělo být" příliš velká, ukazuje to, že existující třídní systém je vzdálen od toho, co lidé považují za morální (a vice versa).  Následující obrázek (obr.3) ukazuje, že (respondenty vnímaná !!!) třídní struktura v obou zemích byla před 60 lety velmi daleko od toho, co dnes lidé považují za ideální  Ačkoliv je dle názoru respondentů struktura společnosti obou zemí téměř stejná, odhad budoucího vývoje se trochu liší: Maďaři očekávají v následujících 30 letech vývoj spíše k více rovnostářské společnosti, Australané očekávají mírnou tendenci k elitářství.

Reakce na sociální změnu – obr.3

Testování hypotéz : H1  H1: Tvrzení, že většina lidí se cítí být příslušníky střední třídy, se výrazně potvrdilo v obou zemích  Tato tendence je nápadně patrná v obou národech, napříč celou společností - ve všech vzdělanostních skupinách, ve všech typech povolání, v oblasti autority, stejně jako ve všech příjmových skupinách byla modální třídní pozice respondentů přesně ve středu (viz tab. 3 – násl. str).  Důležitý rozdíl v postoji obou zkoumaných národů: při stejném objektivním socioekonomickém statusu umisťovali Maďaři samí sebe na subjektivní třídní skále níž než Australani. Tento rozdíl je menší na spodních stupních (objektivní) sociální hierarchie (objektivního statusu) a společně s ním se zvyšuje (obr. 4)

Tab. 3

Obr. 4

Testování hypotéz – H2, H3  H2 - tvrzení, že lidé s vyšším objektivním statusem vnímají společenskou strukturu jako více rovnostářskou, bylo potvrzeno pouze u australských respondentů. V Maďarsku se taková tendence neprojevuje, což je možná proto, že v období socialismu zde byly objektivní rozdíly v příjmech v různých povoláních velmi malé, stejně jako rozdíly v životní úrovni napříč společnosti.  H3 - tvrzení, že lidé s vyšším objektivním socioekonomickým statusem předpokládají u všech ostatních vyšší příjmy (než tito ostatní reálné mají), bylo potvrzeno v obou zemích. Vyšší socioekonomicky status respondenta má v Maďarsku podstatný vliv na jeho představu o příjmech lidí v "obyčejných" zaměstnáních, v Austrálii o něco menší. Velmi silný vliv na představu o výdělcích elit má pak v obou zemích.

Testování hypotéz : H4, H5  H4 - tvrzení, že lidé, kteří svoje postavení v rámci třídního systému subjektivně vnímají jako vyšší, připisují takové nebo podobně postavení i dalším lidem, se také potvrzuje v obou zemích. V Maďarsku má velmi silný vliv na jejich představu o začlenění dělnické třídy; poměrně silný vliv na představu o začlenění lidí, vykonávajících středostavovská zaměstnání; ale celkem malý vliv na představu o třídním zařazení elit.  H5 - ("Prokrustovská hypotéza") - tvrzení, že lidé s vyšším objektivním socioekonomickým statusem zařazují ostatní do nižších tříd, se potvrzuje v obou zemích. Maďaři i Australané, patřící objektivně do vyšší třídy, velmi silné podceňovali třídu "obyčejných" zaměstnání a stejně tak i třídu patřící k středostavovským zaměstnáním. Elitní třída byla podhodnocována v Maďarsku, ne však v Austrálii. Prokrustovský efekt se tedy velmi silné projevil pro obyčejná a středostavovská zaměstnání, pro elitní pak spíše velmi slabé.

Testování hypotéz : H6  H6 - v souladu s touto hypotézou, viděli lidé, kteří vnímali společnost jako rovnostářskou, dost místa "nahoře", a sami se ve společenské hierarchii umisťovali výše.  Tento účinek se nijak výrazně neprojevoval v percepci ostatních lidí, vykonávajících „obyčejná“ zaměstnání; u „středostavovských“ zaměstnání bylo vnímání smíšené.  Pokud se týká „elitních“ zaměstnání, jsou výsledky poněkud v rozporu s naší hypotézou – v Austrálii je efekt spíše negativní a v Maďarsku celkem neprůkazný.  Výsledky výzkumů ukazují silný účinek na subjektivní vnímání třídy, kterou respondent chápe jako "obyčejné" povolání, ale malý efekt na třídu, vnímanou jako představitelé „elitních“ povolání.

Závěrečná diskuse  Referenční skupina rozhodujícím způsobem ovlivňuje představu lidí o stratifikačním systému společnosti  Většina lidí se sama zařazuje někam do středu společnosti, tedy do střední vrstvy.  Lidé s vyšším statusem přeceňují velikost vyšší třídy a podhodnocuje velikost nižších tříd. Následkem toho vidí společnost jako více rovnostářskou než ve skutečnosti je (a vice versa)  Prosperující vidí ostatní také jako prosperující, chudí je vidí jako chudé. S tím souvisí i tendence projektovat své subjektivní třídní postavení i ostatním.  S tím je v rozporu Prokrustovské paradigma, které vede příslušníky vyšších objektivních tříd k tomu, že vnímají ostatní jako níže postavené. A naopak lidé s nízkým objektivním statusem mají tendenci vnímat postavení ostatních jako vyšší.

Závěrečná diskuse  Z výsledků vyplývá, že měřit pocit subjektivního příslušenství ke společenské třídě konvenčními způsoby je nesnadné - především s ohledem na odlišné politické zabarvení pojmu „dělnická třída“ nebo „střední třída“ v různých zemích. Odpověď je potom vždy zatížena převládající ideologií společnosti, ve které respondent žije.  Naše polemika je sice v rozporu s behavioristickou intepretaci představ lidí o stratifikačním systému, ale naše argumenty jsou podepřený výsledky ze dvou diametrálně odlišných zemí: Maďarska a Austrálie. Zda se, že představy lidí o stratifikačním systému jsou v obou těchto zemích velmi podobně a že reflektují komplexní směs objektivních zkušenosti, subjektivních projekci odpovídajících společenskému prostředí, sdílených názoru na hierarchii povolání - to vše pak vytváří koherentní obraz společenské třídy.

Děkuji za pozornost - kdo to vydržel sledovat až sem, zaslouží sladkou odměnu… M.R. 2012