Mnichovská konference 1938

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukončení 1. světové války
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Svět po 1. sv. válce.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Co se ti vybaví, když se řeknou Sudety?
MNICHOV NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ –
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Mnichovská dohoda a její dopad
Co si představíš pod pojmem o nás bez nás?
Na cestě k nové válce.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Ohrožené Československo
Mnichovská konference a její důsledky
Německý nacistický politik, později kancléř Způsobil holocaust židů a jiných skupin obyvatel 1938 – bez boje ovládl Rakousko a ČSR 1939 – napadnul Polsko.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Pařížská mírová konference
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Československo 20. let – 30. let
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_755_MNICHOVSKÁ_DOHODA TÉMA: Mnichovská.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Česká literatura mezi válkami
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Počátky fašismu v ČSR.
Zápas o Československo
Konec Československa 2. pol. 30. let 20.století.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
EVROPA VE 30. LETECH (I.) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská dohoda Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská konference Název sady: Moderní dějiny 1914.
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Vývoj v ČSR před Mnichovem Název sady: Moderní dějiny.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Mnichovská dohoda ozna č ována také jako Mnichovská zrada č i Mnichovský diktátMnichovská zrada č i Mnichovský diktát byla dojednána 29. zá ř í 1938 v.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Cesta k Mnichovu.
ČESKOSLOVENSKO V PROBLÉMECH
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
Protektorát Čechy a Morava
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Svět po první světové válce
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Mnichovská dohoda.
Cesta k Mnichovské dohodě
Poválečné uspořádání uč
Mnichovský diktát.
8. Mnichovská konference
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Transkript prezentace:

Mnichovská konference 1938 Lukáš Novák(135 811) Dějepis+občanská výchova 2.12. 2008

Události předcházející mnichovské konferenci Na území Československa Parlamentní volby v roce 1935 -posílení pozice Sudetoněmecké strany SdP -sestavením vlády pověřeni agrárníci -předsedou vlády byl 5. listopadu 1935 jmenován Milan Hodža Prezidentské volby 1935 - v roce jejich konání abdikoval T.G. Masaryk(v 85 letech) - vítězem se stal Edvard Beneš, který porazil protikandidáta B. Němce

Události předcházející mnichovské konferenci V zahraničí Již od roku 1934 probíhala jednání mezi Sovětským svazem a Francií o vytvoření tzv. východního paktu-měl zabezpečit kolektivní bezpečnost střední a východní Evropy. Německo a Polsko však uzavření paktu zabránili. 2. května 1935 podepsána spojenecká smlouva mezi Francií a SSSR. 16. května doplněna o spojeneckou smlouvu mezi ČSR a SSSR 7. března 1936 německé vojsko překročilo demilitarizované pásmo v Porýní-riskantní krok(porušení Versailleského míru) se Hitlerovi vyplatil. Na břehu Rýna tak vyrostla tzv. Siegriedova opevněná linie(namířena zejména proti Francii Duben 1937- Benešova návštěva Bělehradu. Podtrhla nefunkčnost Malé dohody 1937- již v tomto roce se zásluhou Velké Británie prostřednictvím jejich zástupců diplomata Lothiana a později lorda Halifaxe objevuje zájem na dohodě 4 velmocí(s vyloučením SSSR) o revizi poválečného uspořádání Evropy.

Rok 1938 Březen -připojení Rakouska k Německu-rakouský kancléř Kurt von Schuschnigg vyhlásil pod tlakem Hitlera a NSDAP na 13. březen plebiscit o připojení. Již 11. března však vstoupili na rakouské území německé jednotky a tzv. pokojnou okupací začlenili toto území do Říše. Hitler si nechal tento krok posvětit lidovým hlasováním, ve kterém se 99% obyvatel vyslovilo pro tento krok. 23.-24. duben – sjezd SdP v Karlových Varech-vydán tzv. karlovarský program, který obsahoval požadavky namířené na Čechy. Jednalo se zejména o naprostou rovnoprávnost německé sudetské menšiny s Čechoslováky a její uznání za právní osobnost, uznání německého osidlovacího území a zavedení vlastní německé samosprávy, zavedení zásady o německy mluvících úřednících na německém území apod. -Tyto požadavky byly Československou vládou odmítnuty jako nepřijatelné, avšak tzv. IV. Plánem vlády z 30. srpna 1938 do velké míry akceptovány 20. Květen – Beneš vyhlašuje částečnou mobilizaci. Přiměly ho k tomu události v pohraničí, kde se díky přípravám na obecní volby zvedla vlna neklidu a také informace o německých vojscích stahujících se směrem k hranicím. Toto období se přezdívá „obdobím květnové krize“ a český kulturní život na ni reagoval vydáním manifestu „Věrni zůstaneme“. Srpen-září – mise lorda Runcimana-vyslanec Velké Británie, který měl působit jako prostředník mezi českou vládou a SdP a umožnit tak konstruktivní jednání. Jediným výsledkem této mise, který měl pro ČSR nějaký význam byl dopis, ve kterém je ČSR doporučeno odstoupení Sudet Německu…

Schůzka 4 velmocí v Mnichově 29.-30. září 1938

Hlavní slovo na konferenci měla čtveřice nejvyšších představitelů zmíněných států. Daladier Mussolini Chamberlain Hitler Klíčovým bodem konference byla otázka Sudet a jejich připojení k německé Říši. Zástupci ČSR nebyli k jednání přizváni, pro což se vžil obecně známý termín „o nás bez nás“. Nic na tom nezměnila ani petice obsahující 1500000 podpisů, kterou zorganizovala Komunistická strana a na jejímž základě žádala západní mocnosti, aby nedopustili jednání o Československu bez něj.

Výsledky jednání Konference měla rychlý průběh-byla zahájena ve 12h 55 minut Adolfem Hitlerem a do půlnoci byl podepsán konečný text dohody V 1:30 ráno byla smlouva předána do rukou zástupců ČSR v čele s Vojtěchem Mastným-předání smlouvy bylo bráno jako její automatické přijetí Následuje jednání vrcholných představitelů Československého státu, jehož cílem je utvoření stanoviska k obdržené smlouvě-po konzultacích s generály se vláda rozhodla smlouvu přijmout, neboť při nepřijetí by hrozily ještě větší ztráty než nyní

Takto se mnichovská dohoda promítla do podoby českého státu

Obsah smlouvy Základní body mnichovské dohody: Vyklizování započne 1. října Vyklizení proběhne do 10.10, a to bez zničení zařízení. Za toto je odpovědna československá vláda. Podmínky vyklizení určí přesně zástupci zemí Německa, Anglie, Francie a Itálie. Ve sporných oblastech bude provedeno lidové hlasování pod záštitou mezinárodního výboru. Konečnou podobu hranic schválí mezinárodní výbor.   Doplňující prohlášení: Nevyřeší-li se do 3 měsíců územní nároky Polska a Maďarska, rozhodne opět zasedání čtyř hlav vlád, které jsou přítomny

Důsledky Mnichovské konference Hlavním důsledkem byla ztráta území-jednalo se o 41 098km2 Se ztrátou území je spojen také úbytek obyvatel, který činil 4 879 000 Velké ztráty postihly rovněž průmysl, jehož produkce klesla o 33%(jednalo se zejména o báňský, sklářský a textilní) ČSR přišla o všechny pohraniční pevnosti Došlo k přerušení významných železničních tratí Ukázalo se, že přátelské smlouvy, které měla ČSR uzavřené, jsou neúčinné(ať už z Francií či se SSSR) Důležitý byl rovněž psychologický aspekt-výsledky konference se negativně projevily v myslích československých občanů a na spoustu dalších let ovlivnili česko-německé vztahy