Stavebnictví Geodézie Vytyčení stavby (STA27) Ing. Zdeněk Pšeja.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Geodézie.
Měření při výrobě a montáži strojních zařízení
Měření úhlů Základní pojmy Optickomechanické teodolity
STABILIZACE A SIGNALIZACE MĚŘICKÝCH BODŮ
Určování výšek Základní pojmy Výškové systémy v ČR
MĚŘENÍ POSUNŮ STAVEBNÍCH OBJEKTŮ
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby
POLOHOVÉ BODOVÉ POLE + SOUŘADNICOVÉ VÝPOČTY
Stabilizace polohových polí
Bodová pole, souřadnicové výpočty Bodová pole - měřické body - rozdělení polohového a výškového bodového pole - dokumentace geodetického bodu - stabilizace.
Název operačního programu:
Přednáška z předmětu SGE – letní semestr
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
Název operačního programu:
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1. -Síť splňující konkrétní konfigurační a kvalitativní požadavky daného inženýrského či jiného projektu. -Důvody vzniku účelové.
Terénní cvičení V. Jakubčovice nad Odrou
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 2 Zemní práce.
NK 1 – Konstrukce – část 2A Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
Zadání - úkol Vyhotovit měřickou dokumentaci zadané části stavebního objektu ► digitální + tištěná podoba Fasáda J. Hodač – VT FTG 1.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 5: Trigonometrické určování výškových rozdílů.
Projektování bodových polí, trendy budování bodových polí
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby Dřevostavby STA1
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Geodézie v pozemním stavitelství
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby
Měření při účelovém mapování a dokumentaci skutečného provedení budov
Bodová pole Přednáší: Ing. Michal Volkmann
7. Polohové vytyčovací sítě
stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32
Vytyčování staveb a geodetické práce ve výstavbě
2. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů Chyby měření úhlů -Dostředění přístroje a cíle -Chyba ve čtení -Chyba v cílení -Přístrojové.
Metodika měření svislých posunů staveb
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby
Název operačního programu:
Vznik map.
stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32
Název operačního programu:
Měření úhlů.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 11: Jednoduché výškové vytyčovací úlohy.
Inženýrská geodézie 2009 Ing. Rudolf Urban
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Předsazené a ustupující konstrukce (STA29)
6. Vytyčování jednoduchých geometrických prvků
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Metodika měření horizontálních posunů staveb
Strojírenství Technické kreslení Technické zobrazování (ST15)
Vytyčování staveb a geodetické práce ve výstavbě
Kanalizační potrubí svislé
Trasování lesních cest
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Terénní a železobetonové schodiště STA30
10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků
8. Prostorové vytyčovací sítě - Běžně se polohová a výšková složka určuje odděleně (obzvláště při vyšších požadavcích na přesnost). -Souřadnicový systém.
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy (STA16)
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
7. Polohové vytyčování 1. Úvod 2. Polohové vytyčovací sítě - rozdělení - stabilizace 3. Polohové vytyčování 1.Úvod 1 Inženýrská geodézie 1-7.
9. Výškové vytyčování 1.Výškové vytyčovací sítě 2.Výškové vytyčování 3.Prostorové vytyčovací sítě 1 Inženýrská geodézie 1-9.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_GEODETICKÉ.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_TRUBKOVÉ LEŠENÍ_Z2
Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_GEODETICKÉ PRÁCE NA STAVBÁCH 2_Z1
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 6.Lešení Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-10 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-11 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Vytyčování staveb a geodetické práce ve výstavbě
8. Polohové vytyčování II
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-11
4. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů II
8. Prostorové vytyčovací sítě
2. Přesnost měření a vytyčování vodorovných a zenitových úhlů
Transkript prezentace:

Stavebnictví Geodézie Vytyčení stavby (STA27) Ing. Zdeněk Pšeja

Zdroje VYTYČENÍ STAVBY Příklad: Stránka pro uvedení dílčích témat

VYTYČOVACÍ BODY A SÍTĚ Polohové body a sítě Výškové body a sítě polohové body vytvářejí Českou státní trigonometrickou síť (ČSTS) tyto body jsou v terénu stabilizovány kameny s opracovanou hlavou s vytesaným křížkem Výškové body a sítě výškové body vytvářejí Českou státní nivelační síť (ČSNS) složenou z bodů 1.–4. řádu čepové značky se nacházejí přibližně 0,5 m nad zemí, zpravidla ve zdivu významných budov (kostely, radnice apod.)

POLOHOVÉ VYTYČENÍ STAVBY Polohové body stavby vytyčení stavby se provádí podle situačního výkresu vytyčení provádí oprávněný geodet základ polohového vytyčení tvoří dva body vytvářející měřickou přímku vytyčené body se v terénu stabilizují dřevěnými kolíky zaraženými do země Metody vytyčení metoda pravoúhlých souřadnic metoda polárních souřadnic

VÝŠKOVÉ BODY STAVBY Základní výškový bod Ochrana výškových bodů umisťuje se na staveništi mimo vlastní stavbu musí být dobře viditelný nesmí bránit provádění stavebních prací stabilizuje se nejčastěji vodorovnými prkny přibitými na pevné, dostatečně tuhé stávající konstrukci (svislá stěna, sloup), která nebude v průběhu stavby odstraněna Ochrana výškových bodů umístění bodů mimo dosah stavebních prací a mimo provoz stavebních vozidel ohrazením z prken na dřevěných sloupcích

METODY VÝŠKOVÉHO VYTYČENÍ STAVBY Uzavřený nivelační pořad k dispozici máme pouze jeden výchozí výškový bod je vhodný pro menší plošné stavby v přehledném terénu měření začíná a končí na výchozím základním výškovém bodě Vetknutý nivelační pořad k dispozici máme dva výchozí výškové body (počáteční a koncový je vhodný pro větší stavby a stavby liniového charakteru měření začíná na výchozím výškovém bodě a je uzavřeno na koncovém výškovém bodě

VYTYČENÍ STAVBY Lavičky Body na lavičkách slouží k přenesení bodů pro zpětné vytyčení obrysů stavby do výkopu stavební jámy a určení výškové polohy stavby v terénu statické optimálně je výšková úroveň laviček na relativní výšce +/−0 optimálně jsou všechny lavičky osazeny do stejné výškové úrovně lavičky se odstraňují nejdříve v průběhu zdění stěn přízemí Body na lavičkách body se přenášejí pomocí optických přístrojů na lavičkách jsou pak body stabilizovány hřebíky zatlučenými v horním líci vodorovných prken

ZÁKLADNÍ GEODETICKÉ POMŮCKY A PŘÍSTROJE výtyčky slouží k signalizaci bodů pomocí špice se zatlačují do měkkého terénu na pevné ploše se upevňují do pomocného stojánku olovnice slouží k vytyčení svislého směru měření svislosti provádíme ve dvou na sebe kolmých směrech vytyčovací hřeby používají se k vytyčování dočasných podrobných bodů

ZÁKLADNÍ GEODETICKÉ POMŮCKY A PŘÍSTROJE libely pomůcky pro určení vodorovného směru nebo vodorovné roviny jsou součástí optických přístrojů podle konstrukce jsou trubicové nebo krabicové pásmo základní pomůcka pro měření délek konstrukce krabicová nebo vidlicová pásek může být vyroben z plastu, oceli nebo je ocelový, potažený plastem

ZÁKLADNÍ GEODETICKÉ POMŮCKY A PŘÍSTROJE Geodetické přístroje nivelační přístroj slouží k měření nadmořských výšek a výškových rozdílů je součástí nivelační soupravy (nivelačního přístroj, stativ, nivelační lať a nivelační podložka) teodolit používá se pro měření vodorovných nebo svislých úhlů podle konstrukce rozeznáváme teodolity optomechanické a elektronické totální elektronická stanice je kombinací elektronického teodolitu a elektronického dálkoměru