Sedmé cvičení Soubory Vstupně/výstupní proudy. Java cv72 Soubory Třída File Objekt popisující soubor na filesystému Nedá se z něho přímo číst a psát Představuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstup a výstup Ing. Lumír Návrat  katedra informatiky, A-1018 
Advertisements

Vstup a výstup doc. Dr. Ing. Miroslav Beneš  katedra informatiky, A-1007 
Pascal - příklady.
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Vaše jistota na trhu IT Copyright © 2008, Rudolf Pecinovský 1 Soubory a proudy Rudolf Pecinovský
Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.
Příkazy pro práci se soubory ATTRIB DEL COPY REN MOVE XCOPY EDIT FC.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
Práce se soubory. Ukládání dat Textové soubory s jednoduchou strukturou (např..txt a.csv) textové soubory s vnitřní hierarchií (např..xml) Soubory binárního.
Počítače a programování 1. Obsah přednášky Výjimky - základní typy výjimek Způsoby zpracování výjimek.
Programování v C++ Cvičení.
Čtvrté cvičení Objektové programování Objektový model v Javě
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
KIV/PPA1 cvičení 11 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Souborový vstup a výstup Práce s textovými soubory.
Páté cvičení Dědičnost Interface Abstarktní třídy a metody
Práce se soubory. * soubory patří k základním datovým prvkům v počítači * převážná většina programovacích jazyků má podporu určité formy práce se soubory.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
PRÁCE S PROUDY V.NET FRAMEWORK APLIKACÍCH Architektura technologie.NET Jan Martinovič, FEI - Katedra Informatiky.
Vaše jistota na trhu IT Copyright © 2008, Rudolf Pecinovský 1 Soubory a proudy Rudolf Pecinovský
Třída jako zdroj funkcionality
Objektové programování
Jedenácté cvičení Vlákna. Java cv112 Vlákna Operační systém Mutitasking – více úloh se v operačním programu vykonává „současně“ Java Multithreading -
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Programovací jazyk Java
Počítače a programování 1 8.přednáška. Obsah přednášky Řetězce - deklarace a vytvoření Základní metody pro práci s řetezci Znaky - třída Character Základní.
Alg91 Textové soubory Na rozdíl od jiných typů souborů jsou textové soubory určené pro gramotné lidské oko. Textový soubor je posloupnost znaků členěná.
C# - I/O, streamy, práce se soubory
Počítače a programování 1
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
11/04/20151 Soubory a proudy (1) Soubor (file) označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na externím záznamovém médiu (např. HDD, CD, DVD, BD, tape) Proud.
KIV/PPA1 cvičení 8 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Objekty v Javě Třída Konstruktor Metody Metody a proměnné třídy x instance Program sestávající.
Příklady v jazyku C – část 4
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Dědičnost - inheritance dědičnost je jednou z forem znovupoužitelnosti dědičnost je jednou z forem znovupoužitelnosti B A Třída A je předkem třídy B Třída.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
Správce virtuálních strojů Natalia Rubinova Martin Sloup Jiří Kučera.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Šesté cvičení Výjimky Balíky.
KIV/PPA1 cvičení 9 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Třída String a její metody –Řetězce a operace s nimi.
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Počítače a programování 1 7.přednáška. Základy Pole ve třídách a metodách Pole Arrays.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
Práce se soubory a řetězci Přednáška č. 9. Práce se soubory v C (1)  Knihovna #include  Knihovna #include  Ukazatel FILE *stream;  Otevření souboru.
České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická S oubory Jazyk JAVA A0B36PRI - PROGRAMOVÁN Í v 1.01.
Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.
PJV05 1 Balíček java.io je rozsáhlý, obecně koncipovaný systém sloužící pro vstup, výstup a přenos dat. Hlavními součástmi jsou potomci čtyř abstraktních.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně AUTOR: Ing. Adéla Tomalová NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA:
Úvod do programování 8. hodina RNDr. Jan Lánský, Ph.D. Katedra informatiky a matematiky Fakulta ekonomických studií Vysoká škola finanční a správní 2015.
Kontrola Dekorátory CheckedInputStream resp. CheckedOutputStream usnadňují kontolu nenarušenosti InputStreamu resp. OutputStreamu pomocí kontroního.
Y36PJC Programování v jazyce C/C++
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
Soubory a proudy (1) Soubor (file) označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na externím záznamovém médiu (např. HDD, CD, DVD, BD, tape) Proud (stream) představuje.
Algoritmizace a programování
Jakub Brodský Ondřej Radosta
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
Správa disků
Základní příkazy OS UNIX (1)
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Decorator.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně
Transkript prezentace:

Sedmé cvičení Soubory Vstupně/výstupní proudy

Java cv72 Soubory Třída File Objekt popisující soubor na filesystému Nedá se z něho přímo číst a psát Představuje soubor i adresář Jméno souboru se zadává jako parametr konstruktoru Př.: File soubor = new File(“a.txt”);

Java cv73 Soubory – přenositelnost Položky třídy File File.separator – oddělovač adresářů Na windows \, na UNIXU / File.pathSeparator – oddělovač cest Na windows ; na UNIXU : separatorChar a pathSeparatorChar Stejné jako předchozí, jen jsou typu char Př.: File soub = new File(“TMP”+File.separator+”a.txt”);

Java cv74 Některé metody třídy File isFile(), isDirectory() pro zjištění co je to zač exists() zda soubor existuje createNewFile() vytvoří soubor delete() smaže soubor getName(), getPath(), getParent(), getAbsolutePath() zjištění vlastností souboru length() vrátí délku souboru list() vrátí obsah adresáře jako String[] listFiles() vrátí obsah adresáře jako File[]

Java cv75 Vstup a výstup (I/O)

Java cv76 Vstup a výstup Proudy Vstupní/výstupní Bytově/znakově orientované Čtení z různých zdrojů (soubory, paměť, síťové spojení,…) Proudy provádějící vlastní přenos dat Filtry (vlastnosti) Množství tříd – balík java.io

Java cv78 Bytově orientované Vstupní – InputStream Abstraktní třída, předek všech vstupních bytově orientovaných proudů Potomci: FileInputStream, ByteArrayInputStream,… Výstupní – OutputStream Abstraktní třída, předek všech výstupních bytově orientovaných proudů Potomci:FileOutputStream, ObjectOutputStream,…

Java cv79 Znakově orientované Vstupní – Reader Abstraktní třída, předek všech vstupních znakově orientovaných proudů Výstupní – Writer Abstraktní třída, předek všech výstupních znakově orientovaných proudů

Java cv710 Třídy provádějící přenos ZařízeníPřesun znakůPřesun bytů SouborFileReader FileWriter FileInputStream FileOutputStream PaměťCharArrayReader CharArrayWriter StringReader StringWriter ByteArrayInputStream ByteArrayOutputStream StringBufferInputStream Pipe (roura)PipedReader PipedWriter PipedInputStream PipedOutputStream

Java cv711 Příklad - kopírování souboru File vstupni = new File(“a.txt”); File vystupni = new File(“b.txt”); FileReader fr = new FileReader(vstupni); FileWriter fw = new FileWriter(vystupni); int c = fr.read(); while (c != -1) { fw.write(c); c = fr.read(); } fr.close(); fw.close();

Java cv712 Filtry ZařízeníPřesun znakůPřesun bytů BufferováníBufferedReader BufferedWriter BufferedInputStream BufferedOutputStream Vrácení znaku zpět PushbackReaderPushbackInputStream Formátovaný výstup PrintWriterPrintStream Přesun základních datových typů -DataInputStream DataOutputStream Přesun objektů-ObjectInputStream ObjectOutputStream Mosty mezi typy proudů InputStreamReader OuputStreamWriter -

Java cv713 Vytváření Při vytváření filtru se v konstruktoru zadá proud, s kterým má filtr pracovat Př: FileReader fr = new FileReader(“vstup.txt”); BufferedReader br = new BufferedReader(fr); System.out.println(br.readLine());

Java cv714 Příklad – zápis základních typů int celeCislo = 2; double realneCislo = Math.PI; String retezec = “\u010Cau sv\u011Bte”; FileOutputStream fs = new FileOutputStream(“soubor.bin”); DataOutputStream dos = new DataOutputStream(fos); dos.writeInt(celeCislo); dos.writeDouble(realneCislo); dos.writeUTF8(retezec); fs.close(); DataInputStream dis = new DataInputStream(new FileInputStream(“soubor.bin”); System.out.println(dis.readInt()); System.out.println(dis.readDouble()); System.out.println(dis.readUTF8()); dis.close();

Java cv715 Základní výjimky při práci s I/O IOException obecná výjimka vstupu a výstupu, vyhazuje se při chybě při čtení, psaní,… předek všech výjimek týkajících se vstupu a výstupu FileNotFoundException nelze otevřít soubor EOFException pokus o čtení za koncem souboru …