Tesarství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otvory v nosných stěnách
Advertisements

TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
PRÁCE NA HRUBÉ VRCHNÍ STAVBĚ
postup výroby dřevěných schodů
Pozemní stavitelství II
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 6 Střešní konstrukce.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
 Vítejte u prezentace o Lidové architektuře.. Roubená stavba je stavba, jejíž stěny jsou zbudovány technikou roubení. Trámy, kladené vodorovně na sebe,
Úvod do předmětu Technologie
Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby Dřevostavby STA1
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_17
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
VÝROBEK ZE DŘEVA MEČ 8. třída Mgr. Jakub Karásek
Druhy a názvy ručního nářadí
STAVEBNICE LEGO SLAVÍ 50 LET
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE – PODHLEDY, ZASTÍNĚNÍ
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/
Stavitelství 7 Zastřešení budov
Spojování vlysů rohové
Název operačního programu:
Schéma krovu. Schéma krovu krokev Základní prvek krovu Osazeny v osové vzdálenosti 800 –1000 (1200)mm Osedláním připojené k pozednicím či vaznicím.
Fošnový strop Princip stejný jako u klasického dřevěného trámového stropu polospalného Masivní trámy jsou nahrazeny užšími a vyššími fošnami (80/160 –
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Předsazené a ustupující konstrukce (STA29)
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: MARIE KRAUSOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_PŘÍPRAVA.
STAVEBNICTVÍ Dřevěné konstrukce a stavby Obklady STA3
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby
Podlahy a podlahové konstrukce.
Cíle zobrazení Stavební výkresy – zobrazení prostorové konstrukce stavebního objektu na výkres - do.
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Zámečnické práce (STA39) - vrata
S T R O P Y Z K E R A M I C K Ý C H P R E F A B R I K Á T Ů
Nejdůležitější část střechy?
Opravy šikmých střech Střední odborná škola Otrokovice
Princip stojaté stolice
Účel tesařských konstrukcí
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Pozemní stavby Předsazené a ustupující konstrukce (STA29) Ing. Stanislav Martinec, Ph.D.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2012 Ročník1. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 31 ) Lidé.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů materiálů, vodorovné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_27-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů rekonstrukcí tesařských.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace STAVBA DOMU/ DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ/ ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 015 Autor:
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení stropů s rovným podhledem a zavěšených.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-10 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_22-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Název učebního materiálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je (doplňte jméno a příjmení autora). Dostupné z Metodického portálu.
Vzdělávací oblast : Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. JAZYK A.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení stropu s viditelnými trámy a sklopeného.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_10_Výrobky ze dřeva Téma:
Povolání II. VY_32_INOVACE_3A_03 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 3A Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_23-06 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Výměna stropních částí
Bourání postupným rozebíráním konstrukcí
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výroba špalíku na broušení
VÝROBEK ZE DŘEVA HRACÍ KOSTKA Mgr. Jakub Karásek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VÝROBEK ZE DŘEVA MEČ Mgr. Jakub Karásek
Transkript prezentace:

Tesarství

Lidově tesařina,je řemeslo vykonávané tesařem Lidově tesařina,je řemeslo vykonávané tesařem. Jedná se o stavební profesi s dlouhou historií rozšířenou prakticky po celém světě. Zahrnuje širokou škálu prací se dřevem, především výrobu stavebních konstrukcí. Výrobou nábytku, oken a dveří se zabývá truhlářství. K tomuto povolání patří velký podíl těžké ruční práce a tesař nejčastěji pracuje pod širým nebem. Většinu tesařských dovedností, jako je tomu i u jiných řemesel, je třeba získat zkušenostmi.

Výrobky Krovy roubené stavby hrázděné stavby garážové a další přístřešky brány, vrata schodiště vikýře arkýře markýzy bednění

Krovy Vikýře Arkýř

Tesařské řemeslo je poměrně manuálně namáhavé, neboť mistr tesař i jeho pomocníci musí zdvihat často dosti těžké dřevěné trámy a stavební dílce. Z tohoto důvodu vykonávají řemeslo téměř výlučně muži. Například v USA v roce 1999 bylo 98,5% všech tesařů mužského pohlaví.

Nástroje Poříz pila kladivo sekera poříz nebozez, kolovrátek, vrtáky dláto hoblík brusný papír pravítko a úhelník tužka teslice a děropáč skládací metr Poříz

Nebozez Hoblík Dláto

Slavní tesaři Svatý Josef- pěstoun Ježíše Krista, v evangeliu svatého Marka je i sám Ježíš nazýván tesařem. Kristián David- jeden z obnovitelů Jednoty bratrské Ivan Stěpanovič Koněv-ruský vojevůdce, maršál Sovětského svazu Ole Kirk Christiansen-dánský vynálezce stavebnice LEGO George Mortimer Pullman-americký vynálezce luxusních lůžkových železničních vozů Jaromír Foretník-československý válečný letec RAF za Druhé světové války

Rozdělení tesařských prací výroba nosné konstrukce budov bednění, střech vaznice, vazníky a další hrubé stavební práce, které nevyžadují precizní spoje ani vzhled montáž podlahových a stropních nosníků, tj. vodorovných trámů napojených na nosnou konstrukci pod podlahou, respektive stropem, jež dávají podlaze či stropu nosnost a umožňují jejich montáž výroba doplňkových konstrukcí, např. altánů, pergol, rozmanitých přístřešků, zábradlí atd. lodní tesařina, tj. stavba, údržba a opravy lodí filmová a televizní tesařina, tj. stavba a bourání provizorních konstrukcí a dekorací pro filmové a televizní natáčení