1 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI doc.PhDr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Profesní etika - PROFE Svatava Navrátilová klasifikovaný zápočet UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Společenská odpovědnost organizací
Globalizace z různých úhlů dopadu
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Marketingové prostředí
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
2.Marketingové prostředí
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
doc.PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
1 Týmová práce TYMP 1 Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Ekologické problémy Petr Machala.
KOMUNIKAČNÍ SPECIFIKA IN STORE KOMUNIKACE
1 NÁZORY MAMINEK A DĚTÍ NA REKLAMU doc.PhDr. Dušan Pavlů, CSc UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
1 VÝVOJ V LETECH doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
KULATÝ STŮL k budoucnosti financování zdravotnictví v ČR Ing. Ondřej Mátl, MPA, MSc. koordinátor projektu Úřad vlády ČR 11. června 2007.
OSN.
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Stát Definice, funkce, typy.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Společensky odpovědné podnikání
Globální problémy lidstva
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Tvořivé řešení problémů Pavla Kotyzová
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Globalizace z různých úhlů dopadu
GLOBALIZACE.
Transkript prezentace:

1 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI doc.PhDr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ

2 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI Jak se bude vyvíjet svět budoucnosti? Jak se budou jmenovat hnací síly změn? Jakými směry se může ubírat vývoj? Do jaké míry lze budoucnost extrapolovat z minulosti? 1000 odborníků ze 40 různých světových institucí prognózovalo v práci pro OSN v roce GLOBAL ENVIRONMENT OUTLOOK 3 = Třetí výhled na stav globálního životního prostředí - z vývoje minulých 30 let 1000 odborníků ze 40 různých světových institucí prognózovalo v práci pro OSN v roce GLOBAL ENVIRONMENT OUTLOOK 3 = Třetí výhled na stav globálního životního prostředí - z vývoje minulých 30 let.

3 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI VÝVOJ SVĚTA BUDE URČOVAT 7 KLÍČOVÝCH FAKTORŮ: 1.demografické změny 2.hospodářský vývoj 3.humánní vývoj (očekávaná délka života, podíl lidí, kteří umějí číst a psát, podíl funkčně negramotných lidí, dlouhodobá nezaměstnanost) 4. věda a technologie 5. typ vládnutí = správa světa 6. kultura 7. životní prostředí TYTO FAKTORY BUDOU V GLOBÁLNÍM SVĚTĚ OVLIVŇOVAT TAKÉ NÁS Těchto 7 klíčových faktorů v různých poměrech vzájemné intenzity bude ovlivňovat vývoj světa.

4 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI JSOU MOŽNÉ 4 VARIANTY VÝVOJE 1. POKUD BUDE PRIORITNÍ TRH - PŘEVÁŽÍ VE SVĚTĚ SOUČASNÉ HODNOTY PRŮMYSLOVĚ ROZVINUTÉ SPOLEČNOSTI Sociální a politické vztahy budou sloužit rozmnožování bohatství. Prohloubí se globalizace a liberalizace. Bohatí a mocní se budou jistit proti problémům plynoucím ze sociálních vztahů a stavu ŽP Některé nevládní organizace a lidé chovající se jako lidé, se budou pokoušet usměrnit vývoj - leč ekonomická síla to zhatí. Státy, zákonodárci, politická moc, společnost = kontrola trhem = malými skupinami lidí kontrolujícími nadnárodní společnosti. Lze usuzovat, že míra korupce bude vysoká. Nejefektivnější byznys - organizovaný zločin. Církve a sekty čeká rozvoj úměrný míře nejistoty a úzkosti, pocitu rozvratu a nespravedlnosti.

5 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI 2. POKUD BUDOU MÍT PRIORITU POLITICKÁ OPATŘENÍ, VZTAHY MEZI VLÁDAMI A MANAGEMENTY KORPORACÍ SE OBRÁTÍ. Převáží byrokratizace, regulace, plánování, zdaňování. Vznikne hustá sociální síť. ŽP bude předmětem ochrany. Trh bude sloužit politické moci. Svět bude pod kontrolou malých skupin politických byrokratů. Míra korupce - vysoká. Nejefektivnější byznys- organizovaný zločin. Církve a sekty čeká rozvoj úměrný míře nejistoty a úzkosti, pocitu rozvratu a nespravedlnosti.

6 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI 3. PRIORITOU BUDE POTŘEBA BEZPEČÍ Socioekonomický a ekologický stres povede ve velmi neklidném světě k násilí. Mocní a bohatí budou uvažovat o ochraně. Budou vznikat opevněné enklávy v moři bídy. Svět budou kontrolovat malé skupiny politických byrokratů spojené s malými skupinami vládců korporací. Míra korupce - vysoká. Nejefektivnější byznys- organizovaný zločin. Církve a sekty čeká rozvoj úměrný míře nejistoty a úzkosti, pocitu rozvratu a nespravedlnosti.

7 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI 4. UDRŽITELNÝ SVĚT Převládne úcta k životu, hodnotám. Nastolena tolerance, spolupráce mezi vládami, občany a korporacemi. Svět bude souborem dynamické rovnováhy. Sníží se míra bídy, zadlužení, moc ztrácí aroganci. Církve buď začnou dělat pro lidi to, o čem od svého vzniku mluví, nebo zjistí, že je lidé nepotřebují. Sekty zaniknou.

8 SEDM KLÍČŮ KE GLOBÁLNÍ BUDOUCNOSTI 4. UDRŽITELNÝ SVĚT Prof.Koukolík: „Každodenní život s cháskou lidskou nás ubezpečuje, že debilizace společnosti je pro naplnění prvních tří scénářů nebo jejich libovolné kombinace, podmínkou dostačující. Nutná podmínka pro úspěch čtvrtého scénáře - lidé přestanou být lidmi. „