Konopné drogy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

Akutní a dlouhodobý účinek cannabis: psychosociální perspektiva Michal Miovský Psychologický ústav Akademie věd ČR.
TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
DROGY.
o.s. Péče o duševní zdraví
Jiří Svoboda 1.OVZN Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice.
Referát DROGY Daniel Fröhlich Pomáhala mi tato stránka
Závislost Olga Bürgerová.
Číslo: VY_32_INOVACE_14_09 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Číslo: VY_32_INOVACE_14_12 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
Návykové látky, závislosti
Drogová závislost.
Léčiva ovlivňující afektivitu
..a co jste o nich nevěděli
FARMAKOKINETIKA 1. Pohyb léčiv v organizmu 1.1 resorpce
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Benzodiazepiny.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Klasifikace duševních poruch
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Další psychotické poruchy
Závislosti Psychoaktivní látka ovlivňuje psychiku
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Seminář Trauma.
Úvod Konopí seté/indické (Cannabis sativa/indica)
Závislost na nealkoholových drogách
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Anežka Závorková Roman Máčalík.  proces vzniku nových neuronů  nejvíce se odehrává v prenatálním období  vliv testosteronu, estrogenu, prolaktinu.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Základní dělení drog Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Přehled léčiv užívaných k léčbě úzkostných poruch Doc. PharmDr. Martin Štěrba, PhD. Ústav farmakologie, LFHK UK Seminář-mikrolekce 2011.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Konopí Ze samičích květenství konopí setého se může stát buď marihuana, nebo hašiš. Obě látky jsou svou účinnou podstatou totožné, obsahují psychoaktivní.
Bolest Vypracoval: Jan Horák
Vliv radiace na člověka
Marihuana Vypracoval: Ondřej Dohnal Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Alkoholová závislost Martina Švaříčková.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Drogy – nebezpečí návykových látek
ALKOHOL.
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
Transkript prezentace:

Konopné drogy

Cannabis sativa (Linné) Cannabis ruderalis (Janischewsky) Cannabis indica (Lamarck) Domovem konopí jsou Himaláje Jedná se o jednoletou dvoudomou rostlinu Samičí rostliny bývají mohutnější, z hlediska obsahu psychotropních látek významnější Maximální vzrůst je kolem 2 metrů Semena slouží ke krmení ptactva, rostlina je průmyslová surovina.

Účinné látky Konopí obsahuje mnoho účinných látek delta-9-tetrahydrokanabinol (THC) nositele halucinogenních účinků Ostatní látky mají účinky omamné sedativní antibakteriální Účinné látky jsou obsaženy nejvíce v pryskyřici, která je produkována žlázkami na listech a v samičích květenstvích jako ochrana proti slunečnímu záření.

Aplikace Kouření Požití per os efekt nastupuje rychle (řádově v minutách) rychle odeznívá (cca do 3 hodin) Požití per os efekt nastupuje pomalu (0,5 – 1 hodina) pomalu stoupá (vrcholu dosahuje po 1-5 hodinách) pomalu odeznívá z hlediska průběhu bývá intoxikace daleko závažnější pro přípravu drogy k požití per os je důležité, že účinná látka je rozpustná pouze v tucích nebo v alkoholu.

TETRAHYDROCANNABINOL

Osud látky v organismu THC se ukládá v tuku a váže se na bílkoviny (95%) Biotransformace se děje oxidací na farmakologicky aktivní sloučeniny výsledkem je inaktivní metabolit, vylučuje se převážně stolicí 70 % dávky vyloučí během 3dnů, 40 % stolicí a 30 % močí Zbývající THC je akumulován v tukových tkáních a pomalu se uvolňuje po řadu dní až týdnů. Poločas biotransformace je 20 - 57 hodin Možnost detekce po jednorázovém užití je řádově ve dnech, v případě chronického užívání v týdnech.

Mechanismus účinku Vazba na CB1 receptory v centrálních a periferních neuronech vede inhibici uvolňování neurotransmiterů (5-HT, dopaminu, glycinu, CCK, GABA) Vazba na CB2 receptory na imunokompetentních buňkách vede k modulaci imunitní odpovědi Fyziologickými ligandy pro CB1 a CB2 receptory jsou endogenní opioidy anandamid noladin

Efekt probíhá v několika fázích Na počátku se někdy objeví sevřenost a úzkost Pocity euforie a blaženosti, častý je bezdůvodný, neutišitelný smích. Někdy se prohlubují pocity z iniciační (počáteční) fáze a celá intoxikace má pak spíše úzkostný ráz. Někteří uživatelé popisují nepříjemné obsedantní (vtíravé) myšlenky. Celá intoxikace ce pak může vyústit ve stav přetrvávající úzkosti. Při odeznění účinku se dostavuje často zmatenost, únava a otupělost

Akutní účinky Porušení kontaktu s realitou mění se vnímání času, zostřují se smyslové vjemy, dochází k poruše krátkodobé paměti. To může vést k atypickému chování, a úzkostnému rapru. Mohou se objevit halucinace. Afrodiziakální účinky chuť se zvyšuje, ale Muži někdy mají problémy s erekcí Ženy někdy bývají neschopné orgasmu

Chronické účinky Dlouhodobí užívatelé cannabinoidů jsou typicky: pomalí, hloubavě se zabývají detaily mívají poruchy krátkodobé paměti špatně se soustředí mají problémy s motivací Výše zmíněné efekty nemusí být nutně způsobeny abusem kanabinoidů, ale vlivem specifické osobnostní struktury Obtíže mizí s vysazením drogy

Rizika Závislost Nejvážnější rizika jsou spojena s akutní intoxikací fyzická nevzniká psychická je jen mírná tolerance ? Nejvážnější rizika jsou spojena s akutní intoxikací psychotické ataky sebepoškození, úraz, agrese (netypické) Následky usu provokace psychózy neurotické obtíže snížená sociálná adaptabilita