FAŠISMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DUM - Digitální Učební Materiál
NACISMUS A FAŠISMUS Martin Kostelník, V8A.
Filip Hofmann, C3A, 2011/2012.  Definice  Počátky  Itálie  Německo  Španělsko  Šíření do světa.
FAŠISMUS A TŘETÍ ŘÍŠE Počátek fašismu a hlavní aktéři zkázy
Člověk a společnost Dějepis Světové války Nové ideologie VY_32_INOVACE_11 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Klíčová slova: extrémismus, komunismus, fašismus, nacismus.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
T o t a l i t a r i s m u s.
příprava na 2. světovou válku
Totalitní režimy.
Nástup fašismu.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami
Světová hospodářská krize
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Totalita nedemokratická, autoritativní forma vlády ( masivní ideologická propaganda, teror a brutalita) usiluje o „totální“, naprostou moc (zasahuje do.
Události po první světové válce Vypracoval:Zbyněk Poulíček Michal Dvořák © 2004.
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Člověk a společnost Dějepis Světové války Fašismus VY_32_INOVACE_13 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Nástup fašismu Itálie.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Rasismus.
Fašistická Itálie Petr Machala.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Fašismus x nacismus Totalitní režimy.
VY_32_INOVACE_SVF32460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Fašismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.9.06
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Totalitní režimy Fašismus v Itálii
FAŠISMUS.
Znaky totalitních režimů Totalitarian regimes. Total (or totalitarian rule) is a political system where the state, usually under the control of a single.
1 ITÁLIE - fašismus.
Demokracie, demokratický právní stát, diktatura
Nedemokratické státní režimy OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Fašismus a komunismus Barbora Svatoňová 9. ročník 2015/2016.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Fašismus BARBORA VÍTOVÁ, C3A POLITICKÉ HNUTÍ, IDEOLOGIE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.5 Fašismus v Itálii Název sady: Moderní dějiny
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
Státověda.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
NACISMUS V NĚMECKU.
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Komunismus a fašismus.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Politický systém Itálie
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základní škola Čelákovice
FAŠISMUS V ITÁLII.
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 6. Totalitní režimy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Totalitní režimy.
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
KOMUNISMUS levicový extremismus Rusko (SSSR) communis (lat. společný)
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Totalitní režimy Fašismus v Itálii
Hitlerova agrese ve 30. letech
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

FAŠISMUS

Co je to fašismus je ve svém nejužším pojetí totalitní ideologie, resp. politické hnutí, antidemokratického a antiliberálního zaměření. Fašistická ideologie vychází z nacionalismu, často bývá charakterizována jako záměrně iracionální. Fašistická politická teorie a praxe se poprvé výrazně prosadila v meziválečné Itálii vedené Benitem Mussolinim.

Vznik fašismu Pojem fašismus pochází z latinského slova fascis, které se překládá jako svazky, původně totiž označovalo jilmové pruty svázané červenou páskou s vyčnívající vetknutou sekyrou. Tento znak úředníků římského impéria si italští fašisté přivlastnili jako symbol svého hnutí. První fašistická organizace byla Mussoliniho Fasci italiani di combattimento – Svazky italských spolubojovníků.

Charakteristika fašismu Nadřazuje zájmy celku (národa, státu) nad zájmy jednotlivce Usiluje o totalitní stát (nikoliv však ve všech svých formách), proklamuje snahu o udržení disciplíny a plynulého chodu státu Vše je podřízeno jedinému zájmu: stát musí fungovat „jako hodinky“ (cit. Mussolini) Stojí v opozici vůči demokracii a liberalismu, spolu s cizinci a přistěhovalci je považuje za původce všeho špatného V čele státu požaduje silného vůdce (vůdcovský princip) K potlačení opozice využívá násilí a moderní metody propagandy a cenzury Zavádí korporativismus Zavádí přímou či nepřímou, zjevnou či skrytou státní kontrolu či ochranu veřejných forem soukromého vlastnictví (holdingů, akciovek a jiných korporací), tzv. ekonomický fašismus Podporuje klientelistické a mafiánské vazby vyhovující ekonomickým a politickým zájmům režimu a s jejich pomocí upevňuje ekonomickou a politickou kontrolu země Demagogicky zneužívá možnosti propagandy, manipuluje s fakty a idejemi a zvyšuje kontrolu médií

Rozvoj fašismu Skutečný nástup fašismu přichází s rokem 1919, kdy socialista Benito Mussolini zakládá organizaci Fasci italiáni di combattimento a následné ji v roce 1921 proměňuje na politickou stranu Partito nazionale fascista. Později se Mussolini dostává do pozice ministerského předsedy a začíná aplikovat fašistické myšlenky v rámci Itálie. V roce 1926 vyhlašuje ze své pozice „vládu jedné strany“. Od této chvíle se o režimu nedá mluvit jinak, než o fašistické diktatuře. Fašistické hnutí v čele s Mussolinim bylo vzorem pro nastupující nacistické hnutí, které se v tu dobu dostávalo k moci v sousedním Německu. Původně si Mussolini udržoval od Hitlera odstup. Ke změně dochází 10. června 1940, kdy Německo s Itálií „bok po boku“ vstupují do druhé světové války.

Fašismus v ostatních zemích Fašismus v období průběhu 2. světové války i po ní, byl uplatněn bezesporu i v jiných zemích. Po vzoru Mussoliniho Itálie vzniká Salazarova diktatura na území Portugalska, Frankova diktatura ve Španělsku a „argentinský perónismus“ Juana Dominga Peróna.

Fašismus dnes Právě fašismus je ideologií, která v současné době inspiruje mnohé organizace a subkultury a v mnoha podobách je nebezpečnější než neonacismus.