3.ročník technické lyceum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
LÉČIVO, LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY, LÉKY, LÉKOVÉ FORMY
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Viry.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Návykové látky, závislosti
Úvod do výuky lékárenství
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
?.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Léky expirace, rychlost nástupu účinků, často používaná léčiva a jejich indikace,
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí.
Hormonální řízení.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
[1] Léčiva.
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Léčiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Jak se kontrolují léky a jejich testy před příchodem na (český) trh? PharmDr. Josef Suchopár Praha,
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
VY_32_INOVACE_10_20_léky. Lék je léčivo, které se podává pacientovi (člověku nebo zvířeti) např. ve formě tablet, kapslí, roztoku.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv Spotřeba léčiv v České republice za rok ledna 2009 Praha.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Jištění kvality technologických procesů
Regenerační přípravky II.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
FILMADINE Vysoce přilnavý namáčecí přípravek na bázi přírodní molekuly
Máme se bát biosimilars?
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Definice - Pojmy Důležité pro porozumění právních předpisů v krmivářství. Důležité pro vzájemnou komunikaci. Definice jsou uvedeny v právních předpisech.
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
seminář a praktika z chemie
HORMONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_26.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Biopotraviny.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Lékové interakce v praxi
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

3.ročník technické lyceum Léčiva 3.ročník technické lyceum

Zkus odpovědět Jaké léky znáš, jak často a kdy se podávají? Proč jsou některé látky předepisovány a jiné jsou volně prodejné? Které léky máš u sebe? Které léky bereš pravidelně, víš proč je bereš? Proč se některé berou nalačno a jiné po jídle? Proč některé léky nemohou těhotné a kojící ženy…

Definice léčiv léčivá látka, směs léčivých látek,léčivý přípravek příznivé ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat Zákon o léčivech (č. 378/2007 Sb.) definuje léčivé látky a léčivé přípravky, pro které pak používá souhrnný pojem léčiva

Léčivá látka „látky určené k tomu, aby byly součástí léčivého přípravku; způsobují jeho účinek“ farmakologický x imunologický účinek, vliv na metabolismus původ lidský x živočišný x rostlinný x chemický

Léčivá látka nejčastěji čistá chemická substance přesně x nepřesně definovaná struktura (chemická individua x směsi) není droga jako droga (silice X LSD X opium) označení „aktivní farmaceutická substance“ API (z ang. Active Pharmaceutical Ingredient)

Léčivý přípravek látka nebo kombinace látek, kterou lze použít u lidí či zvířat nebo podat lidem či zvířatům za účelem profylaxe stanovení lékařské diagnózy (diagnostický účel) ovlivnění fyziologických funkcí léčení, zmírnění choroby látky mající léčebné, preventivní účinky

Léčivý přípravek léčivé přípravky se rozdělují na: hromadně vyráběné léčivé přípravky (HVLP) průmyslová výroba, název, obalu individuálně připravované léčivé přípravky (IPLP) „na míru“, lékárny, předpis za léčiva se nepovažují potraviny a krmiva, kosmetické přípravky, přípravky na ochranu rostlin, dezinfekční a dezinsekční přípravky nesmějí být označeny léčebnou indikací.

Léková forma léčivou látku obvykle podávat pacientovi nelze nutno zapracovat do léčivého přípravku pomocné látky (obvykle větší část přípravku) nejrůznější forma tablety kapky čípky injekce

Zákon vzniku léku léčiva (léčivé látky + léčivé přípravky) = léky v okamžiku, kdy jsou správným způsobem podány pacientovi Václav Rusek léčivá látka → léčivý přípravek → lék

Klasifikace léčiv a léků První úroveň značí jedním písmenem, Příslušná anatomická soustavě, na niž daná léčiva působí 14 hlavních skupin: A trávicí ústrojí a metabolismus B Krev a krvetvorné orgány C kardiovaskulární systém D Dermatoglitika G Urogenitální systém a pohlavní hormony H systémové hormonální přípravky kromě pohlavních a inzulinu J protiinfekční léčiva na systémové použití L Antineoplastika a immunomodulující léčiva M Muskuloskeletání systém N Nervová soustava P Antiparazitika, insekticidy, repelenty R Dýchací ústrojí S Smyslové orgány V Různé

Klasifikace léčiv a léků Druhá úroveň hlavní terapeutická skupina kód tvořený dvěma číslicemi Třetí úroveň terapeuticko-farmakologická podskupina jedno písmeno

Klasifikace léčiv a léků Čtvrtá úroveň chemicko-terapeuticko-farmakologická podskupina jedno písmeno Pátá úroveň konkrétní účinná látka (nebo kombinaci) dvě číslice příklad A – Trávicí ústrojí a metabolismus A02 – Léčiva onemocnění spojených s překyselením A02B – Léčiva proti žaludečním vředům a gastro-esofageálnímu refluxu A02BC – Inhibitory protonové pumpy A02BC01 – Omeprazol