20. 10. 2009zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 1 Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Komunitární program PROGRESS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
České vysoké učení technické v Praze
Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu Jitka Moravcová MŠMT Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Celostátní síť pro venkov
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
CZEch Liaison Office CZELO MŠMT Národní informační centrum pro evropský výzkum (NICER) Správní rada CZELO reprezentanti zastoupených organizací České výzkumné.
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Program Horizont 2020 – současný stav projednávání a podpora účasti.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Hlavní manažér SP Kvalita I
Komunitární program PROGRESS
- aplikace pro vyhledávání vědecko- výzkumných výzev
GENDER FOCAL POINT.
Transkript prezentace:

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 1 Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 2 Obsah Představení Národního kontaktního centra – ženy a věda Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i. Genderová rovnost v české vědě Institucionální opora tématu a aktivity státních institucí Náměty a diskuse možného zlepšení situace

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 3 Historie NKC-ŽV 1999 ustavení Helsinki Group for Women in Science jako poradního orgánu Evropské komise 2001 ustavení NKC-ŽV (program EUPRO MŠMT na podporu mezinárodní spolupráce v oblasti VAV) pokračovací grant NKC-ŽV 2004 projekt 6. RP Central European Centre for Women and Youth in Science 2006 projekt 6. RP Knowledge, Institutions and Gender: an East-West Comparative Study pokračovací grant NKC-ŽV 2008 projekt NPVaVII Bariéry

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 4 Koncepce projektu mezinárodní spolupráce a účast na mezinárodních debatách o genderové rovnosti v oblasti VaV (projekty 6. RP a členství v orgánech EK, spolupráce s MŠMT) spolupráce se orgány státní správy odpovědnými za VaV v ČR a organizacemi VaV – předkládání návrhů opatření a monitoring implementace podpůrné aktivity na úrovni institucí a jednotlivců  Zviditelňování úspěšných a začínajících badatelek  Projektové poradenství mediální aktivity a akce pro veřejnost teoretická bádání: vědní studia a vztah věda a společnost

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 5 Hlavní úspěchy projektu zahájení debat o zavádění opatření na podporu genderové rovnosti v oblasti VaV ČR v návaznosti na konferenci Cesty labyrintem v roce 2005 zavedení opatření u GA ČR (a GA AV ČR), která snižují diskriminaci z důvodu rodičovství u začínajících vědců a vědkyň v grantových soutěžích spolupráce s MŠMT při implementaci Priorit v oblasti rovných příležitostí ve vědě zviditelnění badatelek jak ve výzkumné komunitě tak směrem k veřejnosti prostředním mediální prezentace (např. projekt Žena měsíce, Talentky, Akademické páry) budování přímých kontaktů zejména s vědkyněmi a zvyšování povědomí o problematice genderové rovnosti ve výzkumné komunitě budování znalostní báze v oblasti genderových vědních studií (např. harmonizace vědecké dráhy a soukromého života, rovné příležitosti mužů a žen, začátek vědecké dráhy)

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 6 Mezinárodní spolupráce Helsinská skupina pro ženy ve vědě  Příprava stanovisek za ČR European Platform for Women Scientists Expert Advisory Group Science in Society Evropské komise  1st2years 1st2years Spolupráce s mezinárodními projekty  Poskytování informací partnerským organizacím  Gender Toolkit Konferenční vystoupení

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 7 Aktivity pro akademickou komunitu newsLetter  s2=3&s3=19&s4=4&lng=12 s2=3&s3=19&s4=4&lng=12 Cena Milady Paulové (MŠMT)  s2=3&s3=19&s4=4&lng=12 s2=3&s3=19&s4=4&lng=12 Projekty Žena měsíce, Talentky, Akademické páry  s2=3&s3=27&lng=12 s2=3&s3=27&lng=12

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 8 Aktivity pro začínající vědce a vědkyně a pro studující Doktorské semináře  Odpovědné bádání, mobilita, genderová rovnost &s4=3&s5=1&s6=0&m=1&typ=clanky&recid_cl= &s4=3&s5=1&s6=0&m=1&typ=clanky&recid_cl=2300 Portál Infomat  Sekce: Mobilita, Studovna (informace o iniciativě zaměřené na otevřený přístup k vědeckým zdrojům a relevantní databáze), Věda a výzkum, Věda, věc veřejná a Gender Pilotní mentoringový projekt v technických vědách (spolupráce s ČVUT) &s4=2&s5=1&s6=0&m=1&typ=clanky&recid_cl= &s4=2&s5=1&s6=0&m=1&typ=clanky&recid_cl=2452

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 9 Aktivity pro veřejnost Noc vědců a vědkyň  od roku 2005 každoročně &s4=1&s5=0&s6=0&m=1&typ=clanky&recid_cl= &s4=1&s5=0&s6=0&m=1&typ=clanky&recid_cl=2105 Týden vědy a techniky AV ČR  2008: Výstava "Heyrovského sestra: ženy v české vědě“ &s4=1&s5=1&s6=0&m=1&typ=clanky&recid_cl= &s4=1&s5=1&s6=0&m=1&typ=clanky&recid_cl=2304  2009: Výstava Cena Milady Paulové za celoživotní přínos ve vědě (MŠMT a NKC-ŽV) Diskusní akce pro veřejnost  Hormonální akvárium: filmový a diskusní večer na téma "Diskurzy o hormonální antikoncepci" &s4=1&s5=1&s6=0&m=1&typ=clanky&recid_cl= &s4=1&s5=1&s6=0&m=1&typ=clanky&recid_cl=2253

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 10 Spolupráce s institucemi VaV včetně kompetentních státních úřadů Příprava Priorit a postupů MŠMT v oblasti VaV a spolupráce při jejich plnění  Statistiky, Cena Milady Paulové, konzultace dokumentů, příprava konference o Changing Research Landscapes to Make Most of the Human Potential v rámci českého předsednictví Připomínkování dokumentů:  Národní politika výzkumu, vývoje a inovací  Priority a postupy vlády při prosazování rovných příležitostí žen a mužů v ČR Podávání návrhů na změny grantových schémat, kariérních řádů, řádů doktorského studia atd. Snaha navázat komunikaci s odbory VaV a focal pointy na ministerstvech, které mají rozpočtovou kapitolu na VaV Více na: 

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 11 Postavení žen (a mužů) ve vědě: statistický přehled Od roku 2000 podíl výzkumnic stagnuje kolem 25%  EU průměr: 27,8%, Slovensko: 42,1%, Polsko: 38,4%, Litva: 48,6%, Lotyšsko 46,4%, Estonsko 40,4%...(Eurostat: 2007, FTE) Podíl studentek a absolventek vysokoškolského studia přitom vytrvale roste, roste také počet doktorandek  Studentek VŠ: 55,6%, absolventek VŠ : 57,6%, studujících doktorandek 41,1%, absolventek 37,4% (ÚIV: 2008) ČR má vysokou míru horizontální i vertikální segregace

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 12 Vývoj podílu žen mezi studujícími a výzkumnicemi: (HC)

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 13 Relativní podíl žen a mužů během typické vědecké dráhy v roce 2007

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 14 Podíl žen na rozhodování I.

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 15 Podíl žen na rozhodování II.

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 16 Podíl žen na rozhodování III.

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 17 Horizontální segregace

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 18 Výdaje na VaV podle oborů a sektorů

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 19 Státní instituce, VaV a genderová rovnost Za VaV je primárně odpovědná RVaVaI  Má pravomoci ministerstva, rozhoduje o vědní politice ČR, včetně financování VaV Další odpovědné instituce:  MŠMT, MV, MO, MŽP, MK, MPO,MZd a MZe  GA ČR  TA ČR

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 20 Problémy Fragmentarizace systému, který nevyřešila reforma VaV RVaVaI stojí zcela stranou při naplňování genderového mainstreamingu  Vzhledem ke svému specifickému postavení není zahrnuta do státní strategie prosazování GeM (Priorit )  Plnění jednacího řádu vlády, které má obsahovat gender impact assesment, je čistě formální Až na MŠMT neexistuje komunikace mezi odděleními VaV a gender focal pointem na ministerstvech  Aktivity se dějí čistě na individuální úrovni, neaktivita je omlouvána s odkazem na neexistující oporu v zákoně  Nedostatečná informovanost focal pointů (jak obecně o možnostech agenda v rámci daného ministerstva, tak specificky vzhledem k problematice genderové rovnosti ve vědě) GA ČR (a TA ČR) stojí také zcela mimo naplňování GeM

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 21 Návrhy, diskuse Zapojení RVaVaI do systému implementace rovných příležitostí a genderového mainstreamingu (potažmo R RPŽM) Rozvíjení spolupráce focal pointek/tů s odbory VaV (zastoupení pracovníka odboru VaV v pracovní skupině na ministerstvem, která jsou poskytovateli prostředků na VaV) Spolupráce ze strany NKC-ŽV Nabídka uspořádání seminářů na odpovědných ministerstvech Externí členství v R RPŽM Otázka vzniku Výboru pro RP ve VaV pod R pro RPŽM Otázka zařazení NKC do eKlepu

zasedání Rady vlády ČR pro rovné příležitostí žen a mužů 22 Děkuji za pozornost! Kontakt Marcela Linková Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská Praha 1 Tel: WWW: