1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2 Autor: Lenka Poláková
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
MĚŘENÍ HUSTOTY.
Téma: Fyzikální veličiny – hustota
Hustota Hustota látky (Učebnice strana 86 – 89)
Látky mohou mít tři skupenství:
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Hustota LC.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
FYZIKA Změny skupenství.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina H u s t o t a Creation IP&RK.
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
MĚŘENÍ HUSTOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hustota
Vypařování a kapalnění
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
HUSTOTA LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_1_Hustota látky Téma: Fyzika 6. ročník.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák pozná podstatu přeměny skupenství kapalného na plynné (vypařování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Hustota a její měření.
1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B31Fy6_Hustota 1
Změny skupenství látek
zpracovaný v rámci projektu
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření. Některé vlastnosti látek se vyjadřují VELIČINAMI (např. teplota tání, teplota varu, hustota, …). Postup, kterým zjišťujeme hodnotu veličiny, nazýváme MĚŘENÍ. Skupenské přeměny:

VAR – změna kapalné látky na plynnou (vypařování probíhá v celém objemu). Teplota, při které var probíhá, se nazývá teplota varu (např. teplota varu ethanolu je 78,5 °C). Opakem varu je kapalnění. TÁNÍ – změna pevné látky na kapalinu (taveninu). Probíhá při teplotě tání (např. teplota tání ledu je 0 °C). Opakem tání je tuhnutí. TUHNUTÍ – změna kapalné látky na pevnou. Probíhá při teplotě tuhnutí (stejná jako teplota tání, např. voda tuhne při 0 °C). Teplota varu (kapalnění) i teplota tání (tuhnutí) závisejí na tlaku okolního vzduchu a též na množství nečistot v látce.

Počítáme pomocí vztahu: ρ = HUSTOTA Počítáme pomocí vztahu: ρ = Jednotka hustoty: nebo [gram na centimetr krychlový] [kilogram na metr krychlový] Hustotu pevných látek určíme tak, že změříme hmotnost a objem dané látky a pomocí vzorečku hustotu vypočítáme. Hustotu kapalin můžeme vypočítat pomocí vzorečku a nebo změřit hustoměrem. hmotnost m V objem g cm3 kg m3

Příklady na výpočet hustoty: Koule o objemu 3 cm3 má hmotnost 33,9 g. Urči hustotu látky, ze které je vyrobena. V tabulce (učebnice str. 136) dohledej o jakou látku se jedná. Ve 20 l kanystru je nalita kapalina. Hmotnost této kapaliny je 17 kg. Jaká je hustota této kapaliny?