Sociální skupiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DAVOVÉ CHOVÁNÍ JANA ZEMANOVÁ, C2A.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
 Seskupení lidí spojených určitými vazbami; vyvíjejí společnou činnost, mají společný cíl.  Protiklad - náhodné setkání (koncert, autobus)  Vzájemné.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
SOCIOLOGIE.
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
sociální skupiny Škola:
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
OSOBNOST.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Sociální skupiny VY_32_INOVACE_ZSV3r0113 Mgr. Jaroslav Knesl.
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Konflikt sociálních rolí
Dynamika sociálních skupin
Dav a jeho členění Barbora Vítová, C2A.
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
(komentovaný přehled)
KUNSTOVÁ Interakce v sociálním styku. Interakce Je vzájemné ovlivňování. Interakce probíhá prostřednictvím všech předchozích prvků sociálního styku. Ovlivňování.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Sociální diferenciace
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Virtuální sociální skupiny a jejich dynamika
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Psychologické aspekty zdraví
typy sociálních skupin
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Šárka Hučíková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
3. téma: Kultura
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Skupinová dynamika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_01.
Sociální skupina. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PSYCHOLOGIE DAVU VY_52_INOVACE_ prosince 2013
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Sociální skupiny a role
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Pedagogika a psychologie
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Transkript prezentace:

Sociální skupiny

Typy skupin Sociální kategorie Agregáty Skupiny ve vlastním slova smyslu

1. Sociální kategorie Soubor osob vykazující alespoň jeden společný shodný znak, charakteristiku Soubor uměle zkonstruovaný Např.: Nezletilé děti – společný znak: věk do 18 let Pracující důchodci – znaky: důchodový věk, výdělečná práce Středoškolští studenti – znak: studium na střední škole

2. Agregáty Soubor osob prostorově spojených Např.: Lidé bydlící v jednom činžovním domě Studenti vysoké školy, kteří se sešli na první přednášce. Speciálním druhem agregátu je dav

Sociologie davu: Gustave Le Bon (1841 - 1931) „Psychologie davu“ (1895) Dav chápal pejorativně svou koncepci vypracoval v souvislosti s chováním davu během francouzské revoluce Dav je podle něj soubor jedinců, kteří se rozplývají v mase a ztrácí sebekontrolu Je to shromáždění, které podléhá snadno sugesci a není schopno si utvořit vlastní názor na nic, protože každý názor je davu implantován zvnějšku. Dav v lidech aktivuje spící či utlumené instinkty.

Sociologie davu: Gustave Le Bon (1841 - 1931) V davu dochází: Ke ztrátě vlastní individuality Převažují primitivní instinkty a emoce nad racionalitou ztrátě rozumové kontroly a morální odpovědnosti K anonymitě účastníků

Sociologie davu: Gustave Le Bon (1841 - 1931) Le Bone rozlišoval: 1) Sociálně strukturovaný dav Posluchačstvo Expresivní dav 2) Náhodný dav divácký panický znepříjemňující (obtěžující) 3) Nezákonný dav aktivní expresivní – rebelující, lynčující amorální – masové výtržnosti, sektářské orgie

3. Skupiny (ve vlastním slova smyslu) Charakteristické znaky: Sociální interakce Komunikační síť Společná činnost Společný cíl Rozdělení sociálních pozic a rolí Normy a sankce Vědomí příslušnosti Vědomí odlišnosti

Sociologie rozděluje skupiny na primární a sekundární: Primární skupiny Jsou založeny na osobním, tj. bezprostředním, nezprostředkovaném kontaktu svých členů. Je to tzv. styk tváří v tvář – face to face. Jedná se vždy o malou skupinu /má se za to, že malá skupina je do 30 lidí/, Probíhá zde primární socializace Je zde přítomna vzájemná důvěra, intimita Členství nevzniká z žádných vnějších pohnutek. Mají relativně dlouhodobé trvání. Člověk se ve skupině angažuje celou svou osobností

Sociologie rozděluje skupiny na primární a sekundární: Sekundární skupiny všechny další skupiny, v nichž začíná převládat účelová racionalita a volnější, méně osobní a formálnější vazby (profesní skupiny, sociální vrstvy) socializace jedince v nich nadále pokračuje

Pozice jedince ve skupině: Alfa reprezentuje skupinovou iniciativu. Cítí se odpovědný za skupinu, dokáže se postavit případnému protivníkovi. Ke skupině má jednu povinnost: Musí zůstat "jedním z nich", zůstat ve spojení. Beta Stojí stranou reakcí gama-jedinci a omegou. Beta-jedinec je skupinou oceňován a pozitivně hodnocen pro svoje speciální znalosti a schopnosti. Vztah ke skupině navazuje prostřednictvím alfy. Může se přihodit, že beta je tak oblíben, že začne alfě konkurovat, což se děje při věcných úvahách a rozborech řešení, kdy vychází najevo jeho převaha intelektu nebo schopností. Gama Pozice těch, kteří se identifikují s přáními a prožitky alfy. Jsou to anonymní jedinci, kteří ve skupině obstarávají pracovní výkony, ale sami o ničem nerozhodují ani neurčují cíle. Souhlasí s alfou a přistupují na provokace omegy. Tvoří ve skupině většinu. Omega Negativní prvek ve skupině. zpátečnická síla. Předpoklady stát se omegou má nováček ve skupině, nenadaný, úzkostný, váhající. Omega představuje vlastnosti a názory, které má v představě skupiny protivník. Pro skupinu se omega stává protivníkem. Jakmile je jedinec ztotožněn s protivníkem, snaží se najít ochranu, ale toto chování skupina považuje za provokaci. Zvláště dochází k reakcím mezi gama-jedinci a omegou, neboť ti se k omeze chovají tak, jak si představují, že by alfa jednal s protivníkem.

Konflikty sociálních skupin: Sociologie je toho názoru, že konflikt, rozpor, antagonismus přirozeně existuje v každé skupině (i společnosti) a do určité míry je pro skupinu přínosný Ve skupině může dojít ke střetu: o cíle (heretici) o prostředky a metody dosažení téhož cíle (kacíři) Pro jednotu skupiny je důležitý protivník: Realistický střet: střet reálných rozdílných zájmů Nerealistický střet: konflikt není přímo vázán na protivníka, ale na koncepci „obětního beránka“ (náhradní objekt napadení – většinou okrajové skupiny a menšiny – např. pogromy proti Židům, atd.)

Teorie referenčních skupin: Robert King Merton (1910 - 2003) Referenční skupina: sociální skupina se kterou se člověk ztotožňuje, která je pro něho normotvorná, hodnototvorná, postojotvorná, socializační Jedinec může, ale nemusí, být členem referenční skupiny, ke které se vztahuje

Sociální role: Sociální role: je očekávaný způsob chování, který se váže k určitému sociálnímu statusu Sociální status: sociální postavení člověka ve společnosti, pozice v lidské sociální struktuře Vrozený Získaný Připsaný (askriptivní)

Konflikty sociálních rolí: Intrarole konflikt (konflikt v roli): Různé osoby /sdělovatelé role/ definují, vymezují tutéž roli různě a hráč /nositel/ role musí neustále volit, jak se zachovat, jak má zadavatele uspokojit.  Interrole konflikt (konflikt mezi rolemi): Očekávání spojovaná se dvěma různými rolemi vykonávanými touž osobou nelze sladit. Intra-sdělovate (konflikt – konflikt ve sdělovateli) Sdělovatell má vůči nositeli role neslučitelné požadavky. Já-role konflikt: konflikt mezi potřebami či schopnostmi nositele rolí a očekáváními, které druzí spojují s jeho rolí. Osobní důvody znemožňují těmto očekáváním dostát.