Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Systémy zabezpečení ve stáří
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Důchodová reforma Cíle, problémy, Aktuální stav JUDr.Vít Samek
Česká důchodová reforma – současný stav Jiří Král Ministerstvo práce a sociálních věcí 31. března 2011.
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
Milníky důchodové reformy
Navrhovaná reformní opatření – důchodový systém
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Modelování důchodového systému a varianty důchodové reformy podle politických stran Vladimír Bezděk VŠE,
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
Varianta 1. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG, do kterého poplyne 20 p.b z 23 procentní sazby pojistného II. pilíř bude tvořit nový fondový.
Alternativy reformy penzijního systému března 2007 S 36 14:00 – 17:15.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Makroekonomický scénář, nástin modelů a stručná zadání variant důchodové reformy Výkonný tým Smilovice,
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Stáří jako sociální událost
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
PŘEDSTAVENÍ SATUM CZECH
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Důchodové pojištění II.
Nemocenského a důchodového pojištění v roce 2013 Ing.Antonín Vacík, ředitel OSSZ PM Zásadní změny, připravované zákony Lidé na prvním místě…
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právo sociálního zabezpečení
Teorie penzijních systémů (na příkladu systému platného nyní v ČR)
Důchodové pojištění I
Dr. Vít Samek VMS CONSULTING, s.r.o. Vysoká škola finanční a správní 10. prosince 2007 Praha Důchodová reforma Reálné možnosti soukromých penz.systémů.
Důchodová reforma v ČR a vývojové tendence v evropských zemích 14. prosince 2006 J I Ř Í K R Á L.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Penzijní systém ČR Pátek 30. března 2007 S 34 13:45 – 17:00 hod.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Správa sociálního zabezpečení
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
7. PENZIJNÍ SYSTÉM ČR Základní parametry systému.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Analýza hospodářského výsledku
Příjmy a výdaje SR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Právo sociálního zabezpečení
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Zvláštní druhy pojištění (prezentace)
Právo sociálního pojištění
Důchodový věk ČR a EU Ilona Kostadinovová FPR ZČU v Plzni
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas

Základní informace základní důchodové pojištění Systém: PAYG, dávkově definovaný (DB), povinný, jednotný, státní, starobní+invalidní+pozůstalostní (S+I+P) Příspěvková sazba28 % Úspěšnost výběru98 – 100 % Počet důchodců2,7 mil. Relace důchodu ke mzdě41 % Výdaje8,4 % HDP Základní výměra (1/5) + procentní výměra (4/5) Rozhodné období 30 let (po roce 1985) Valorizace v lednu podle cen a 1/3 reálných mezd

Podíl průměrného důchodu k průměrné mzdě

Základní informace soukromé důchody Penzijní připojištění se státním příspěvkem Systém: Penzijní fondy (PF), kapitálově financovaný (FF), příspěvkově definovaný (DC), státní příspěvek + daně, depozitář dozor MF + KCP ČNB (dohled nad finančním trhem) S + I + P + jednorázové vyrovnání + odbytné Počet PF 10 Počet účastníků 3,5 mil. Průměrný příspěvek / st. příspěvek 460 / 100 Kč Aktiva PF (předběžný údaj za rok 2005) 4,2 % HDP Průměrné reálné zhodnocení 1 %

Vývoj počtu účastníků

Průměrný reálný výnos

Pozitiva Zvyšující se zaměstnanost starších osob Nízký podíl chudoby mezi staršími občany Jednotnost systému Úspěšnost výběru pojistného Soukromé systémy : –Vysoká účast –Spolehlivost systému –Zvyšující se podíl zaměstnavatelů –Integrace PF

Negativa Malý rozvoj soukromých úspor Neexistence stropů Ve světě ojedinělý rozsah náhradních dob Malé výnosy soukromých fondů

Demografická situace stárnutí populace Prodlužující se střední délka života –U osob, které dosáhly 60 let, dojde do roku 2050 ke zvýšení o 6,5 roku (z 22,7 u narozených v roce 1945 na 29,2 u narozených v roce 1990) Nízká porodnost –Pohybující se na hranici 1,2 – 1,3 s předpokládaným růstem maximálně na hodnoty 1,7 Růst podílu osob ve vyšších věkových skupinách (zejména ve skupině nad 80 let) –u věkové skupiny nad 80 let se očekává více než trojnásobný nárůst jejího podílu

Podíl osob ve vyšších věkových skupinách na celkové populaci

Srovnání dynamiky stárnutí v letech

Negativní dopad do důchodového systému Rostoucí počet důchodců doprovázený poklesem počtu ekonomicky aktivních osob Tlak na výdajovou stranu systému (stává se trvale deficitní) Systém je v současné podobě finančně neudržitelný (kumulovaný dluh do roku 2050 cca 50 % HDP a do roku 2100 již 250 % HDP)

Vývoj počtu pojištěnců a důchodců Současný právní stav při postupném zvýšení důchodového věku na 63 (resp ) let

Dopad stárnutí do salda důchodového systému Současný právní stav při minimální valorizaci

Vládní programové prohlášení Další postup v důchodové reformě –tři etapy I. etapa –parametrické změny vytvářející prostor pro další úpravy II. etapa – změny v základním i doplňkovém systému III. etapa –vytvoření druhého pilíře a bázi částečného vyvázání ze základního systému (tzv. opt out)

I. etapa důchodové reformy v rámci této etapy se navrhuje –Pokračování ve zvyšování důchodového věku na 65 let –Opatření týkající se dob pojištění (zrušení doby studia jako náhradní doby pojištění) –Prodloužení potřebné doby pojištění pro nárok na starobní důchod na 35 let (resp. 20 let) –Zavedení možnosti souběhu výdělečné činnosti a části starobního důchodu s možností přepočtu důchodu –Změny v oblasti invalidních důchodů

I. etapa důchodové reformy Pokračování ve zvyšování důchodového věku Zvýšení důchodového věku na 65 let pro všechny Úprava důchodového věku při kratší době pojištění –Věk o 5 let vyšší než je důchodový věk pro muže stejného data narození (v současné době pevně 65 let) Sjednocení věku pro nárok na „trvalý“ vdovský a vdovecký důchod –Věk o 4 roky nižší než je důchodový věk pro muže stejného data narození (v současné době 58 let pro muže a 55 let pro ženy) Sjednocení věku pro dopočtenou dobu pro invalidní důchod –Důchodový věk pro bezdětné ženy stejného data narození

I. etapa důchodové reformy Pokračování ve zvyšování důchodového věku

I. etapa důchodové reformy Možnost souběhu částečného důchodu s příjmem z výdělečné činnosti Zavedení možnosti postupného odchodu z trhu práce Při dosažení důchodového věku bude možné požádat o přiznání starobního důchodu ve výši jeho jedné poloviny V případě výdělečné činnosti po vzniku nároku na starobní důchod se procentní výměra důchodu zvýší o 1,5 % výpočtového základu za každých 180 dnů výdělečné činnosti

I. etapa důchodové reformy Změny v oblasti invalidních důchodů Zavedení jediné invalidity ve třech stupních (místo současných plných a částečných invalidních důchodů) v závislosti na % omezení schopnosti výdělečné činnosti –I. stupeň – pokles mezi 35 – 49 % –II. stupeň – pokles mezi 50 – 69 % –III. stupeň – pokles nad 70 % Výše invalidního důchodu se bude lišit získávaným procentem za rok pojištění –I. stupeň – 0,5 % –II. stupeň – 0,75 % (odpovídá současnému částečnému invalidnímu důchodu) –III. stupeň – 1,5 % (odpovídá současnému plnému invalidnímu důchodu)

II. a III. etapa důchodové reformy II. etapa důchodové reformy –Vytvoření rezervy pro důchodovou reformu –Zavedení plateb za náhradní doby pojištění a snížení pojistné sazby –Změny v oblasti soukromých důchodů Oddělení majetku účastníků a akcionářů Povinné zachování garance nezáporného meziročního výnosu u jednoho (bezpečného) produktu, Rozšíření portfolia fondů zrušením této garance u dalších produktů s možností získat vyšší výnos III. etapa důchodové reformy –Možnost dobrovolného přesměrování části příspěvků na důchodové pojištění na individuální účet u penzijního fondu (tzv. opt out)

Harmonogram červenec 2007 – ustavení politické komise I. etapa –červenec 2007 – meziresortní připomínkové řízení –II. pololetí 2007 – I. pololetí 2008 – projednání ve vládě a schválení v Parlamentu –2009 – účinnost právních předpisů II. etapa –2007 – koncepce –2008 – zákon III. etapa –2008 – koncepce –2009 – zákon