Novodobá historie podnikání v ČR.  Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r. 1943 v Moskvě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Advertisements

MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Československo po válce
Situace po osvobození ČSR
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Hospodářství ČR všechna výrobní i nevýrobní odvětví, v nichž pracují ekonomicky aktivní obyvatelé Vyjadřuje se pomocí různých ukazatelů: HDP, HNP, % zastoupení.
Poválečné Československo
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Vývoj malého a středního podnikání v Česku. Znárodnění po 2. svět. válce Bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.
VY_32_INOVACE_1D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Ruská federace x WTO a OECD
Vývoj české ústavnosti
Československo v 50. letech
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Obnovení Československé republiky
TISKOVÁ KONFERENCE Martin Říman Martin Turnovský Tomáš Hruda © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Československo po válce
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
Vývoj počtu obyvatel Česka 1.s.v. krize odsun Němců Husákovy děti Sametová revoluce.
PhDr. Jana žáková OSVOBOZOVÁNÍ ČSR.
Hospodářství ČR.
Československo po 2. světové válce
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Financování kapitol státního rozpočtu II
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Český stavební trh rozložení jednotlivých segmentů součastný stav a výhled.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Poválečný vývoj TEMA: Novější české dějiny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod Marta Nováková prezidentka SOCR ČR.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKOSLOVENSKO po 2. světové válce (1945 – 1948)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
Novodobá historie podnikání v ČR.  Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Analýza hospodářského výsledku
Právní subjekty v podnikání
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Hospodaření obcí v roce 2016
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
ČESKOSLOVENSKO
Nástup totality v Československu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Malé a střední podnikání
Novodobá historie podnikání v ČR
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Novodobá historie podnikání v ČR
Československo po 2. světové válce 2. polovina 40. let
Transkript prezentace:

Novodobá historie podnikání v ČR

 Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě tzv. Košickým vládním programem za souhlasu E. Beneše (Londýn).  Benešovy dekrety: v první fázi poválečného vývoje Československa se veškeré legislativní aktivity prováděly prostřednictvím prezidentských dekretů (nebyl parlament).  Benešovy dekrety poválečné:  Zkonfiskován a předán do státní správy majetek Němců, Maďarů, zrádců a kolaborantů.  Vysídlení Němců ze Sudet (asi 2,5 mil. obyvatel) a Maďarů z jižního Slovenska.  Další dekret je o úplném znárodnění průmyslu energetického, uhelného, metalurgického, zbrojního a chemického.  V ostatních odvětvích byly znárodněny podniky nad 500 zaměstnanců, včetně soukromých bank a pojišťoven.

 Nástup komunistů. Přestože tehdejší nová Ústava z 9. května 1948 (uzákonila totalitní komunistický režim) zaručovala ochranu soukromého podnikání a závodů do 50 zaměstnanců, od podzimu 1948 a zvláště počátku roku 1949 docházelo k ostrému vystoupení proti živnostníkům (omezování přídělů surovin, zboží či pracovních sil).  Likvidace soukromých živností vyvrcholila v letech  Postupně byla taky zkonfiskována rolníkům všechna půda.  Prakticky od konce druhé světové války až do roku 1990 soukromé podnikání na území ČR neexistovalo (tzv. „melouchaření“ se stalo součástí tzv. šedé ekonomiky)  Nastalo období centrálně řízené ekonomiky s centrálním plánováním.  [

 Rok 1989 znamenal – kromě převratných společenských a státoprávních změn – také zlom v oblasti podnikání. Centrálně přídělová ekonomika byla postupně přeměňována na tržní hospodářství.  Po roce 1989 obrovský boom podnikání. Současně k tomu přispěla i vlna privatizačního procesu státního majetku.  Boom vrcholil v r. 1993, kdy bylo registrováno živnostníků. K prudkému poklesu došlo v prvním čtvrtletí roku 1994 o zhruba Příčinou tohoto markantního poklesu byl dopad nové daňové soustavy a zákonů o pojistném (zdravotní a sociální pojištění).

 Klíčovým rokem z hlediska legislativního vývoje byl právě rok 1993, který přinesl (za spolupráce s OECD ) zcela nové zákony týkající se nejen daní. Vznikla řada nových právních norem:  - nový Zákon o účetnictví  - nový Obchodní zákoník  - nový Živnostenský zákon  - zcela nová daňová soustava (např. dosud neexistující daň z přidané hodnoty, ….)  - zákony o pojistném: zdravotní pojištění a sociální zabezpečení

 Od devadesátých let minulého století vydává každoročně Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zprávy o vývoji malého a středního podnikání v Česku. Poslední Zpráva MPO o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře 2013 (publikováno ) – viz následující data

 Po roce 1995 se situace stabilizovala – počet např. živnostníků od té doby kolísá kolem 800 tis.

 Graf ukazuje pokles zaměstnanosti v sektoru MSP v tis.  V r činí tis. Zaměstnanců (r to bylo tis.). Podíl zaměstnanců MSP na celkovém počtu zaměstnanců podnikatelské sféry v ČR v roce 2013 činil 61 %,

roce 2013 vytvořily malé a střední podniky výkony ve výši mil. Kč – mírné oživení

V roce 2013 vytvořily MSP účetní přidanou hodnotu v objemu mld. Kč, oproti roku 2012 došlo ke zvýšení o 940 mil. Kč. Podíl MSP na celku ČR v roce 2013 dosáhl 54,8 %,

Ve všech ukazatelích nastal pokles v r oproti r Počet zaměstnanců MSP ve stavebnictví poklesl o 7,1 % na 182 tis. Výkony klesly o 5,7 % na 467 mld. Kč. Přidaná hodnota klesla o 4,5%. Klesla průměrná měsíční mzda na Kč. Celkové investice MSP klesly o 9,4% na 24,6 mld. Kč.