Římská literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Advertisements

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Řím.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Etruskové Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obecné poučení o literatuře
Antická literatura – Řím
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
František Hrubín Jan Musil.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_08.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
ŘÍM – DOBA ARCHAICKÁ A POSTKLASICKÁ Mgr. Michal Oblouk
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Kultura Říma Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
8 Řecká literatura attického a helénistického období
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Listopad 2013.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé.
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
70 př. K. – 19 př. K.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Listopad 2013.
Etruskové a založení Říma
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Starověký Řím Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Nejstarší literární památky Odhadneš podle obrázků, odkud pocházejí nejstarší dochované literární památky? Mezopotámie Egypt Čína, Indie, Persie starověké.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
ANTICKÁ LITERATURA ŘÍMSKÁ LITERATURA – DOBA POSTKLASICKÁ A OBDOBÍ ÚPADKU Mgr. Michal Oblouk.
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
Vytvořil: Jakub Řezníček
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Starověká literatura. Římská literatura
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Starověká literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
STAROVĚKÁ EVROPSKÁ LITERATURA (ANTICKÁ)
Transkript prezentace:

Římská literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Historické souvislosti: 753 př. n. l. – podle tradice založen Řím 510 př. n. l. – vyhnán poslední etruský král, vzniká republika 1. stol. př. n. l. – vrcholí krize republiky, dochází k bojům o moc, které končí roku 27. př. n. l. vyhlášením císařství 395 – rozpad na dvě říše: Západořímskou a Východořímskou 476 – zánik Západořímské říše = konec antiky Vlčice kojící Romula a Rema

Římané přejímali architektonické prvky od ostatních národů Architektura: Římané přejímali architektonické prvky od ostatních národů (u Řeků se inspirovali sloupy, od Etrusků převzali klenby a oblouky). Panoramatický pohled na Forum Romanum

Náměstí Forum Romanum v Římě – centrum hospodářského, společenského a politického života

Římské Koloseum nesloužilo pro divadelní představení, konaly se zde krvavé souboje gladiátorů. Vešlo se sem 50 000 diváků.

1. období staré (archaické) vzniká římská komedie - vychází z helénistické nové komedie a přidává lidové prvky (fraška) Plautus autor komedií - navazoval na řeckou novou komedii, nezabýval se závažnými společenskými otázkami lidoví hrdinové (často otroci) Lišák Pseudolus Komedie o hrnci (Moliére - Lakomec)

Herci v Plautově komedii Lišák Pseudolus - komedie o chytrém otrokovi, který pomůže svému pánovi získat milovanou dívku ze spárů starého kuplíře.

2. období klasické (zlatý věk) – latinská literatura byla na úrovni literatury řecké Cicero řečník, advokát, politik, prozaik jeden z nejvzdělanějších mužů starověku jeho sloh = norma klasické latiny Suum cuique. Každému, co jeho jest. Stultitia excusationem non habet. Hloupost nemá omluvy. *

Mladý Cicero čte knihu. Jedna z dochovaných fresek z Medicejského paláce v Miláně.

Gaius Iulius Caesar skvělý vojevůdce, politik v roce 49 př. n. l. zahájil v Římě občanskou válku: „ Alea iacta est.“ Zápisky o válce galské - o bojích s Kelty, ale i o jejich životě a zvycích *

Smrt Caesara od Vincenza Camucciniho

Poezie: Vergilius usiloval o povznesení Říma a návrat k uznávaným ctnostem (byl literárním mluvčím Augusta) Augustus podporoval umělce, zejména literáty, kteří vyslovovali jeho myšlenky, nápomocni mu byli bohatí přátelé (Gaius Cilnius Maecenas)

Zpěvy pastýřské (Bukolika) deset kratších básní vyobrazují idylickou přírodu, pastýře a jejich vztah k lásce a poezii alegorická rovina sbírky = zachycení společnosti bez válek, společnosti žijící v blahobytu Zpěvy rolnické (Georgika) - didaktická báseň (složená ze čtyř knih veršů) oslavující venkovský způsob života - podpora a vyzdvižení práce rolníků

Aeneis epos (12 knih obsahuje téměř 10 000 veršů) hlavní hrdina Aeneas (praotec Římanů) od Aenea odvozovali svůj původ římští císaři *

Aeneas prchá z hořící Tróje (Federico Barocci, 1598)

Aeneovo putování Po pádu Troje hledá hrdina Aeneas novou vlast. Po strastiplné plavbě, plné nástrah bohyně Junony (vzplane láskou ke kartaginské královně Didoně, musí sestoupit do podsvětí, kde spatří budoucí slavné Římany, mezi nimi Augusta),nakonec šťastně přistane nedaleko ústí řeky Tiber. Po vítězství nad králem Turnem získává ruku Lavinie, dcery krále Latina, a zakládá město, z něhož povstali zakladatelé Říma.

Krásná Dido a její nešťastná láska k Aeneovi byla údajně příčinou nenávisti mezi Kartágem a Římem.

Ukázka z Aeneidy: „Jiní ať kovové sochy, jak živoucí, jemněji tvoří – budiž! – i z mramoru tvář, jak mluvící, dovedou vyvést, jiní ať řeční lépe a oběh nebeských těles umějí zobrazit hůlkou a určit východy hvězdné – ty však, Římane, hleď, bys mocí národům vládl, to bude umění tvé, dát pokoj světu a právo, laskav k poddaným být, však odbojné rozdrtit válkou…“ Překlad Otmar Vaňorný

Kdo je hlavním hrdinou Aeneidy? Odkud hlavní hrdina pocházel? Otázky k Aeneidě: Co je to epos? Kdo je hlavním hrdinou Aeneidy? Odkud hlavní hrdina pocházel? Kam hlavní hrdina nakonec doplul a co vykonal? Jak toto dílo vyznívá? Kterými slavnými literárními díly byl Vergilius inspirován? Kdo byl Otmar Vaňorný? *

Otmar VAŇORNÝ (12. listopadu 1860 Rychnov nad Kněžnou – 14. ledna 1947) byl klasický filolog, překladatel z latiny (Vergilia, Ovidia), řečtiny (prvý český překlad celého Homéra) a němčiny (Goetha).

Ovidius jeden z nejvýznamnějších autorů světové literatury - bohatý, slavný, uznávaný, ale v roce 8. n. l. poslán do vyhnanství na pobřeží Černého moře, vyhnanství nesl velice těžce, celý zbytek života usiloval o návrat do Říma, ale to mu nebylo umožněno

parodie didaktické literatury Umění milovat parodie didaktické literatury veršované dílo (tři části, více než 2 300 veršů) rady mužům i ženám, jakým způsobem mohou získat a udržet si přízeň druhého pohlaví vtip, nadsázka Umění milovat (1644)

Listy heroin (Listy lásky) heroina = hrdinka fiktivní milostné dopisy, které píší mytické hrdinky svým manželům a milencům Žalozpěvy (Tristia) vznikly ve vyhnanství zachycují autorovo trápení z nuceného pobytu v cizí zemi

Ilustrace k Proměnám z roku 1632 Proměny epické básnické dílo 250 řeckých a římských bájí spojených motivem proměny (člověk se mění v neživou věc a naopak) Ilustrace k Proměnám z roku 1632 Současné vydání knihy

Filemon a Baukis (Adam Elsheimer, 1608)

Pygmalión G. B. Shaw

Daidalos a Ikaros Charles Paul Landon, 1799 Frederick Leighton,1869

Kontrolní otázky: Co víte o Ovidiově životě? Které Ovidiovo dílo můžeme chápat jako parodii didaktické literatury? Co znamená název Listy heroin? Komu mohla psát dopis Penelope? Komu Helena? Co znamená pojem epika? Které Ovidiovo dílo je epické? Vysvětlete pojem žalozpěv. Uveďte několik bájí z Proměn? O čem jednotlivé příběhy vyprávějí? Kdo byl G. B. Shaw? *

Horatius autor lyrické poezie Ódy – návaznost na řeckou lyriku zachycení krás přírody i různých událostí v životě člověka oslava císaře i vlasti slovo óda se stává literárním pojmem Citáty: „Tomu, kdo mnoho žádá, mnoho schází.“ „Jak jednou vypustíš slovo, už nikdy ho nevezmeš nazpět.“ „Hlupáka se neptej, poví sám.“ „Na vše existuje způsob, ale vše má svoje hranice.“

3. období postklasické (stříbrný věk) Martialis (40-104 n. l.) tvůrce epigramu Citát: „Platon definoval člověka jako tvora dvounohého, neopeřeného. Tato definice se všem líbila. A tu vzal Diogenes kohouta, oškubal ho, přinesl do Akademie a prohlásil: Hle, tu je Platonův člověk!“

Seneca filozof, básník, dramatik, vychovatel a rádce císaře Nerona představitel stoicismu (O duševním klidu; O laskavosti) tragédie z řecké mytologie, určeny k předčítání v aristokratických domech Phaedra - příběh ženy, která se zamilovala do nevlastního syna Citáty: „Použijte častěji uší než jazyka.“ „Stěžujeme si, jak máme málo času, ale jednáme tak, jako bychom ho měli nekonečně mnoho.“ „Stát se dobrým člověkem je umění.“ * Nero

Tacitus politik, největší římský historik Letopisy, Dějiny zachycení dění v 1. st. n. l. Germánie - popis života a kultury germánských kmenů, zprávy o našem území Citáty: „Vzácná je šťastná doba, kdy můžeš cítit, co chceš, a mluvit, co cítíš.“ „Čím horší je stát, tím více má zákonů.“

Petronius (Gaius Petronius Arbiter ) satirik a spisovatel působil jako „rozhodčí ve věcech vkusu“ na Neronově dvoře Satiricon – první antický román propuštěný otrok Encolpius popisuje dění kolem sebe obraz úpadku římského císařství ironie, karikatura dochovaly se pouze zlomky (nejdelší ucelená část Hostina u Trimalchiona)

V roce 1969 natočil slavný italský režisér Federico Fellini film Satyricon

Henryk Sienkiewicz

Jerzy Kawalerowicz – Quo Vadis, 2001

4. období úpadkové Antonius Marcus Aurelius římský císař, filozof na trůně v době markomanských válek (161-180) velel římským legiím Hovory k sobě filozofické přemítání v duchu stoicismu „Všichni lidé jsou spolu příbuzní, ne sice podle krve, ale rozumem, neboť rozum každého je součástí rozumu vesmírného. Z tohoto příbuzenstva vyplývá lidem povinnost chovat se k sobě vlídně a přátelsky.“ *

Aquincum (dnešní Budapešť) bylo jedním z míst, kde Marcus Aurelius tvořil Hovory k sobě

Římská literatura Seznam použitých pramenů: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Bláhová, Renata a kol.: Literatura pro 1. ročník středních škol, Didaktis, Brno 2008 Polášková , Taťána: Literatura: přehled středoškolského učiva, Třebíč 2006 Prokop, Vladimír: Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století, O. K. –Soft, Sokolov 2001 Sárközi, Radek: Elektronická učebnice literatury, Abeceda, o. s., Most Sochrová, Marie: Literatura v kostce pro střední školy, FRAGMENT, Havlíčkův Brod 1995 Soukal, Josef: Přehled dějin literatury 1, SPN, Praha 2006 http://druidova.mysteria.cz/ http://petruv-rim.blog.cz/ http://it.wikipedia.org/ http://www.rychnov-city.cz/pruvodce/pruv2.htm http://obyvatel.mesto-chocen.cz/images/VMT112006.pdf http://es.wikipedia.org/wiki/Arte_de_amar http://www.sonet.me.cz/knihy/index.php?idvyrb=874&akc=detail&/.php http://www.antikopava.cz/kniha/zalozpevy-4362 http://mirtoms.blogspot.com/2008/10/na-tomto-mst-bych-chtl-vzdt-hold-he-g.htm http://ld.johanesville.net/shaw/zivotopis?bio=1&fig=3 http://www.csfd.cz/film/2613-satyricon/galerie/ l http://www.csfd.cz/film/33176-quo-vadis/galerie/ http://www.arara.cz/product/148675