ZPŮSOBY VEDENÍ EVIDENCE PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
Evropská soukromá společnost s r. o
Účetnictví.
Předpisy účetnictví NO
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Úvod Obsahem této prezentace bude základní teorie o účetnictví. Tato prezentace bude výkladová, účtování zde bude minimum. Dozvíme se, kdo vede účetnictví,
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úvod do účetnictví.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
DAŇOVÁ EVIDENCE – ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
DAE. ŘÁD Forma, obsah a struktura DAE Daňová evidence je obdobou zrušené jednoduchého účetnictví. Upravuje ji zákon o daních z příjmů. Úkolem daňové evidence.
Žádost Adam Blajer,1.ročník VSRR. - žádost je nejčastěji používaná písemnost. - žádost musí mít náležitosti podání podle § 37 odst. 2 zák. č. 500/2004.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Manažerského účetnictví Hana Jurajdová
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Jednoduché účetnictví
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_584 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNÍ SOUSTAVY :
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241_TÉMA_ Právní charakter účetnictví, základní pojmy Název školy Masarykova střední.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti II.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Daňová evidence Bilanční právo
Podstata, význam a funkce účetnictví
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Autor: Ing. Alice Horáčková
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Bilanční právo 1. blok.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní právo I. Akciová společnost
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Subjekty obchodněprávních vztahů
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Transkript prezentace:

ZPŮSOBY VEDENÍ EVIDENCE PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI

Účetní soustavy do roku 2003 Do konce roku 2003 – 2 účetní soustavy JEDNODUCHÉ ÚČETNICTVÍ PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ Od 1. 1. 2004 bylo jednoduché účetnictví zrušeno a nahrazeno DAE (daňovou evidencí)

Současnost – způsoby evidence podnikatelské činnosti V současné době evidujeme podnikatelskou činnost dvojím způsobem: DAŇOVÁ EVIDENCE Upravena zákonem o daních z příjmu. Musí ji vést ty fyzické osoby, které dosahují příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti ( živnostníci, advokáti, daňoví poradci, umělci) a nejsou účetní jednotkou.

Současnost – způsoby evidence podnikatelské činnosti 2. ÚČETNICTVÍ Je upraveno zákonem o účetnictví. Účetnictví vedou PO (právnické osoby: obchodní společnosti) a FO (fyzické osoby), které se staly účetní jednotkou

FO – JE ÚČETNÍ JEDNOTKOU (ÚJ), KDYŽ … FO se stane účetní jednotkou v těchto případech: Pokud její obrat za bezprostředně předcházející kalendářní rok přesáhl částku 25 miliónů Kč. Pokud se rozhodla vést účetnictví dobrovolně Pokud je zapsána v obchodním rejstříku

Příklady Určete, zda mohou podnikatelé vést DAE v roce 2009 a 2010. PODNIKATEL A JEHO OBRATY R. 2009 R. 2010 Josef Retro auditor ;obrat v r.2008=27,1mil.Kč r.2009=12,5mil.Kč Adam Vlk obchodník;obrat v r.2008=19mil.Kč r.2009=26mil.Kč Jiří Klon zemědělec;obrat v r.2008=30mil.Kč r.2009=27mil.Kč Alena Petrů obchodník;obrat v r.08=21mil.Kč r.09=24mil.Kč