Hardware 4 verze 2.6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pevný disk – fyzická struktura
Advertisements

Pevné disky Štěpán Šípal.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Prezentace na téma : Harddisk
Zařízení pro trvalé uchování dat
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Základní hardware počítače
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Geometrie pevného disku
Informační a komunikační technologie
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Disky Martin Klejch 3.B.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Identifikátor materiálu: EU
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Hardware.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
Harddisk neboli Pevný disk Disk, který můžeme vidět. Jeho součástí je několik logických disků. Většina dat uživatelů PC je uložena na pevném disku. Jsou.
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
Hardware 3 verze 2.6.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
2.1 Pevný disk Fyzická struktura  plotny  záznamový materiál  č/z hlavičky  prachotěsný obal  motorky otáčení ploten  plotny na jedné hřídely.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přikryl Jiří, Pospíšilík Jan, Procházková Anežka, Ratiborská Adéla IV.A PEVNÉ DISKY.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
PROCESOR CPU – central processing unit je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. CPU.
Harddisk Technický popis,Organizace dat,Zacházení,Rozhraní pevných disků a flash disky Pevný disk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Solid-state drive.  skládá se z boxu a ze základní desky  na desce najdeme NAND flash paměti, chip řadiče SSD disku a konektor SATA, či IDE.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Systémové oblasti disku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pevný disk Markéta Koubíková.
Vnitřek skříně počítače
Pevný disk – fyzická struktura
Paměť počítače.
Paměť RAM.
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Transkript prezentace:

Hardware 4 verze 2.6

Pevný disk zařízení pro ukládání dat na něm se nacházejí všechny soubory, když je počítač vypnutý jsou zde většinou uloženy soubory operačního systému (Windows, Linux,...), pomocí kterých se po spuštění počítače operační systém "nastartuje" programy, které se spouští jsou většinou také uloženy na pevném disku soubory, které se vytváří, většinou se ukládají také na pevný disk

Pevný disk disk pracuje na principu magnetického záznamu (podobně jako videokazeta) data uložená na disku na něm zůstávají tak dlouho, dokud se nesmažou data "přežijí" odpojení disku od napětí, tedy vypnutí počítače disku však může uškodit magnetické pole (např. od nějakého permanentního magnetu)

Parametry Kapacita uvádí se v bajtech kapacita se většinou zapisuje s využitím násobných předpon (M, G, T, P) např. 80 GB, 250 GB, 2 TB Rychlost otáček Přístupová doba Velikost vyrovnávací paměti cache Způsob připojení k základní desce Velikost HD

Pevný disk z vnějšku Pevný disk zevnitř identifikační údaje informace o významu konektorů plotny s magnetickým povrchem konektory pro připojení disku k napětí a základní desce hlavičky pro čtení i záznam dat (z obou stran plotny) motorek pro pohyb hlaviček

Přístupová doba a otáčky přístupová doba = doba vystavení + doba čekání doba vystavení ... za jak dlouho se hlavička dostane nad stopu doba čekání ... za jak dlouho se informace na stopě "přitočí pod hlavičku" čím rychleji se disk otáčí, tím kratší je doba čekání Fyzická struktura plotny, hlavičky, stopy, sektory, clustery, cylindry, .... Zařízení pro vystavování hlaviček 1) Krokový motorek => Pomalý a starý způsob 2) Vystavovací cívka => Rychlejší způsob Parkovací zóny

přístupová doba = průměrný čas, za který je disk připraven číst nebo zapisovat data. vybavovací doba = doba potřebná pro nalezení dat fragmentace: při obsazování volného místa na pevném disku (obzvláště pokud je disk už z větší části zaplněn) dochází vždy k fragmentaci souborů, což znamená, že soubory jsou rozkouskovány a jejich části se nacházejí v různých oblastech disku. Práce s diskem je tedy pomalejší. Aby došlo ke zrychlení pevného disku, dělá se defragmentace = fragmentované soubory a jejich části jsou přesouvány k sobě. Srovnává data za sebou, takže mezi soubory na disku není zbytečně volné místo a soubor není fyzicky rozeset po disku, je uložen v sektorech následujících těsně za sebou.

Vliv otáček na přístupovou dobu otáčky doba jedné otáčky typické použití 3.600 ot/min 16,66 ms compact flash disky 3.800 ot/min 15,79 ms disky 2,5" (starší) 4.000 ot/min 15,00 ms 4.200 ot/min 14,26 ms disky 2,5" 4.500 ot/min 13,33 ms disky 3,5" (starší) 4.900 ot/min 12,25 ms 5.400 ot/min 11,11 ms disky 3,5" (levné) 7.200 ot/min 8,33 ms disky 3,5" (rychlé) 10.000 ot/min 6,00 ms disky 3,5" (velmi rychlé) 15.000 ot/min 4,00 ms disky 3,5" (nejrychlejší)

Princip normálního zápisu Princip zonálního zápisu

Faktor prokládání Situace, která je řešena: disk v sestavě PC XT, řadič disku na nedostatečné technologické úrovni – pomalý, vyrovnávací paměť v řadiči disku nepříliš vysoké kapacity (jednotky sektorů). Sektory jsou řazeny vzestupně bezprostředně za sebou, tzn. sektor 2 za sektorem 1. Vyrovnávací paměť se zaplnila přečtením sektoru 1 a její obsah se musí přenést do paměti počítače – před zahájením čtení sektoru 2 se to nestihne. Důsledek: musí se čekat celou otáčku, až se sektor 2 dostane pod Č/Z hlavu.

Faktor prokládání Řešení s využitím faktoru prokládání: Zavede se jiné číslování sektorů tak, že sektor 2 nenásleduje za sektorem 1. Situace v počítačích kategorie PC XT: prokládání 1 : 6 Po dobu přechodu Č/Z hlavy nad sektory 4, 7,13,10, 13, 16 byla data sektoru 1 zpracována.

Faktor prokládání Řešení na úrovni PC AT 286 Faktor prokládání 1 : 3 PC AT 286 – dokonalejší technologie (rychlejší a lépe vybavený řadič), projevilo se na faktoru prokládání. Zavedení faktoru prokládání nebylo reakcí na mechanické vlastnosti disku, ale na vlastnosti podpůrné elektroniky Prokládání 1:3 Prokládání 1:1 Závěr: dnes se faktor prokládání nevyužívá, zásadně faktor prokládání 1 : 1.

Způsoby připojení - EIDE IDE ... Integrated Drive Electronics EIDE ... Enhanced IDE (inovace IDE) ATA ... AT Attachment plochý IDE kabel pro propojení disku a základní desky IDE konektor pro propojení se základní deskou (řadičem disků) konektor pro připojení napájení jumpery – propojení kontaktů, které umožňuje nastavit chování disku vůči druhému disku připojeného ke stejnému IDE kabelu

Způsoby připojení - SATA SATA ... Serial ATA SATA konektor pro připojení napájení (novější způsob připojení napájení) konektor SATA pro propojení se základní deskou kabel SATA pro propojení disku a základní desky starší konektor pro připojení napájení

Způsoby připojení - SCSI SCSI ... Small Computer System Interface používá se především u serverů konektor pro připojení k řadiči SCSI kabel pro propojení disk a SCSI řadiče

Srovnání šířky kabelů SCSI SATA EIDE Rounded EIDE