Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Havlíček Borovský
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Vlastivěda.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Karel Hynek Mácha
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_18 Tematická.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
František Ladislav Čelakovský
Karel Havlí č ek Borovský 8. ročník Karel Havlí č ek Borovský Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
;; Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. H. Borovského Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Habsburská monarchie za Metternicha
Jan Kollár Mgr. Ludmila Růžičková
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka ŠUPKOVÁ Název šablonyIII/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Karel Havlíček Borovský
Etapy českého národního obrození
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Karel Havlíček Borovský
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Téma: Dualismus Číslo projektu: 02.  Materiál je ur č en pro ž áky 5. ro č níku 1. st. ZŠ  Téma: Dualismus  Vyu ž ití na interaktivní tabuli  Materiál.
konec romantismu,začátek realismu narozen r v Borové novinář,básník,spisovatel a politik zakladatel české žurnalistiky,satiry a literární kritiky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 32  Autor:
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Karel Havlíček Borovský Český jazyk 7. ročník
Karel Havlíček Borovský Satira v české literatuře
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Karel Havlíček Borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
AUTOR: Kateřina Křížová
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická oblast:Český jazyk pro střední školy Ročník:2 Datum dokončení: Anotace:Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s dílem Karla Havlíčka Borovského Jméno autora:Mgr. Erika Minaříková

Karel Havlíček Borovský dílo

Obrazy z Rus ( ) Pobyt v Rusku měl pro Havlíčka velký význam. Do Ruska odešel jako stoupenec myšlenky slovanské vzájemnosti, vrátil se však rozčarován. Poznal, že absolutismus carský je stejný jako absolutismus rakouský. Soubor článků, které o Rusku Havlíček napsal, obsahuje především kritiku carské samovlády.

Novinářská činnost Havlíček se výrazně podílel na rozkvětu české žurnalistiky. Na doporučení Františka Palackého se stal redaktorem Pražských novin a jejich beletristické přílohy Česká včela. V roce 1848 (uvolnění tisku, pád Metternicha) založil první velký politický deník Národní noviny. Pro ostrou kritiku oktrojované ústavy (tzn. neschválená volenými zástupci, vnucená národům) byly noviny i s přílohou Šotek zastaveny. Havlíček odjel do kutné Hory, kde založil časopis Slovan. Byl však neustále sledován tajnou policií. Havlíček byl několikrát obviněn a stíhán, což ve Slovanu vtipně komentoval. V roce 1851 mu bylo zakázáno vydávat jakékoli periodikum.

Havlíček literární kritik Havlíček se ve své novinářské činnosti nevěnoval pouze politice. Zaměřoval se také na otázky umění a literatury. Článkem „Kapitola o kritice“ položil základy budoucí české literární kritiky. Zdůraznil, že je mnoho autorů bez talentu a poukazoval na přílišné vlastenčení bez činů. Celým Havlíčkovým dílem proniká kritický postoj. Nejdokonaleji se to projevilo v jeho epigramech. Ironicky je věnoval církvi, králi, vlasti, múzám a světu. To jsou hlavní tematické kruhy, na které se zaměřuje.

Brixen Z Kutné Hory se Havlíček přestěhoval do Německého Brodu. 16. prosince 1862 byl v doprovodu policejního komisaře Franze Dedery internován do alpského Brixenu. Do Prahy se vrátil téměř po čtyřech letech. B době brixenského vyhnanství dosáhl Havlíček mistrovství ve třech básnických skladbách: Křest sv. Vladimíra, Tyrolské elegie a král Lávra.

Tyrolské elegie (1851) Jedná se o satirické vylíčení Havlíčkova zatčení a převezení do alpského městečka Brixenu, které mu bylo určeno jako místo vyhnanství. S vtipem a ironií útočí na rakouský politický systém a na policii. Vyjma satiry, komedie a vtipu najdeme v díle i citová místa, jako je Havlíčkovo loučení s rodný krajem a s jeho rodinou.

Křest sv. Vladimíra (1855) Látku k této vrcholné skladbě sbíral Havlíček za svého pobytu v Rusku. Básník útočí na hlavní nepřátele lidu: absolutismus a církevní moc. Car Perun chápe boha Peruna za svého poddaného, neboť v absolutistickém státě i církev podřizuje panovníkovi v utlačování lidu. Když Perun odmítne podřídit se carovi, je popraven. Car ani absolutistický stát nemůžou být bez boha, protože lid odmítá poslušnost. Je zapotřebí boha nového. Do Ruska se jako obchodní zástupci hrnou představitelé církví, aby nabídli své služby.

Král Lávra (1854) Jedná se o volné zpracování irské pověsti o králi, který se styděl za své dlouhé uši. Vyznění básně je politické. Nalezneme v ní řadu narážek na dobovou situaci, na omezenost a hloupost panovníka.

Odkazy VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Karel_Havl%C3%AD%C4%8Dek_Borovsk%C3%BD.jpg