Sestavte si vlastní počítač

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Vytvořil: Petrásek Jan
Základní jednotka PC Obr. 1.
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
HARDWARE 4. část.
Základy informatiky.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Rozhraní PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Hardwarové vybavení počítače
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – základní deska Autor:
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_ 1 _ 2 _03 Název vzdělávacího materiáluZákladní deska počítače a sběrnice Jméno autoraIng.
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Ozdincová, Krížová. Učebna původně:
Identifikátor materiálu: EU
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Obsah.  Hlavní součást většiny počítačů  Propojuje součástky (hardware) do jednoho celku a poskytuje jim elektřinu  Postupem času se rozvíjela a obsahovala.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PROCESORY.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
TECHNICKÉ VÝUKOVÉ PROSTŘEDKY
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní struktura počítače
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Monitor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/11 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotaceTechnické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_18.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_07.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Monitor
Hardwarové vybavení počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní desky Anna Daňková
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Mgr. Miroslava Telingerová
Autor: Mgr. Václav Chvál
Transkript prezentace:

Sestavte si vlastní počítač Jaký HW potřebuji – k čemu ho budu používat? Kde a jak HW nakoupit? Jaké součásti pořídit a jak je sestavit? Jaký systém vybrat a jak ho nainstalovat? Jaký software vybrat a jak ho nainstalovat?

Multimediální domácí použití Specializované aplikace Jak hardware potřebuji? Při nákupu počítače je třeba uvažovat v první řadě nad tím, na co jej budu potřebo-vat. Jakýkoliv zbytečný HW stojí zbytečné peníze. U komponentů porovnáváme poměr cena/výkon. Kancelář Všechny komponenty stačí méně výkonné + kvalitní monitor s dobrým kontrastem. Běžné domácí použití Multimediální domácí použití Vyšší výkon komponent nutný Náročné hry Nevýkonnější sestavy, monitor s rychlou odezvou Specializované aplikace HW zcela podřízen potřebám jedné aplikace (DTP, grafika, sběr dat a řízení experimentu).

Kde HW vybrat a koupit? Sledujte internetovské magazíny, testy a srovnání parametrů a cen. Vždy porov-návejte mezi sebou více recenzí či testů z nezávislých zdrojů. http://www.pctuning.cz/ http://www.zive.cz/ http://czhardware.cz/ http://www.svethardware.cz/ http://technet.idnes.cz/ Projděte si několik internetovských obchodů a porovnejte jejich nabídky. Sledujte parametry HW a ceny. http://www.mironet.cz/ http://www.alza.cz/ http://www.pceshop.cz/ http://www.nc.cz/ http://www.czechcomputer.cz/ Pokud si nechcete počítač sestavovat sami, většina obchodů nabízí již hotové sestavy. Jsou o něco dražší než souhrn cen komponentů, jsou ale odzkoušené a obchody k nim garantují záruku jako k celku. Nakoupíte-li pouze součástky, můžete si sestavit počítač přesně na míru a navíc pak můžete později vylepšovat jednotlivé součástky.

Jaké součásti počítač potřebuje Základní deska Procesor (+ chladič) Paměť Videokarta Zvuková karta Pevný disk DVD, popř. DVD-RW FDD, čtečka karet Case (+ zdroj) Monitor Klávesnice, myš, reproduktory

Case Skříň držící všechny komponenty Různé velikosti (miniTower, midiTower, bigTower, Desktop) Různé barvy a provedení Lepší modely obsahují vývody konektorů na čelním panelu, displej (teplota procesoru apod.), Levnější modely mají sklony rezonovat, požadujete-li tichý stroj, na case nešetřete Zdroje s různým výkonem (200W – 1000W), nutno přihlížet ke spotřebě komponent. Tichá a hlučnější varianta Starší zdroje nebyly univerzální (různé pro procesory Intel a AMD) Záslepky a zadní panel dle desky namontovat dle potřeby Šroubky dvou velikostí (hrubé a jemné), lev-né casy občas obsahují i vruty (v žádném případě necpat do jiných komponent!) Pokud jsou záslepky vylamovací, vylámat PŘED instalací komponent. Pak už nikdy žádné násilí!

Motherboard PCI Express 16x Výstupy onboard zařízení PCI Express 1x Napájení Držák na chladič COM1 Floppy Procesor (Socket A2) USB Chipset SATA disky BIOS Větrák procesoru Chassis intrusion Paměti Baterie Konektory předního panelu Větrák case IDE

Grafický procesor a paměti (překryté chladičem) Videokarta SLI rozhraní TV výstup DVI-I výstup Rozhraní PCIe 16x Grafický procesor a paměti (překryté chladičem)

Pevný disk V současné době jsou používána dvě rozhraní pro připojení disků – IDE a SATA. IDE SATA

Pevný disk Rozhraní IDE

Pevný disk Na jednom IDE kabelu mohou být dvě zařízení. Jsou označována jako master a slave. Je třeba je rozlišit nastavením jumperů.

Pevný disk Na jednom SATA kabelu může být právě jedno zařízení. Více fyzických disků lze sloučit do jednoho virtuálního pomocí funkce RAID základní desky. Rozhraní SATA.

Další komponenety Zvukovka Síťová karta Paměti (DDR)

Externí periferie - monitor Rozhraní DVI Rozhraní VGA TV out TV in DVI-I Připojení dvou monitorů je v současných videokartách běžné TV VGA je třeba dobře odstínit, jinak chytá ruchy VGA Mezi DVI a VGA je možno zapojit jednoduchou redukci

Externí periferie PC/2 rozhraní je standard-ní připojení pro myši a klá-vesnice. Je možné použít i USB připojení. Tiskárny připojujeme přes paralelní port (LPT) nebo častěji přes USB RJ-45 síťové připojení Sériový port (COM) slouží pro připojení starších periferií, jako například sériový modem. Jak LPT, tak COM se někdy používá jako přípojné místo pro HW klíče k speciálním aplikacím. Repro (stereo nebo 4.1) přes standardní jacky nebo optické S/PDIF

BIOS setup Obvykle je možné použít automatické nastavení Pro urychlení bootování lze vypnout některé zdržující funkce Pro kontrolu funkčnosti je dobré vypnout úvodní logo Nastavení BIOSu lze smazat pomocí jumperu

Instalace systému – dual boot Před instalací systémů je třeba si rozmyslet strukturu oddílů na disku: Je moudré oddělit fyzicky programy a data (10-20 GB pro 1 systém) Linux vyžaduje zvláštní oddíl pro odkládací paměť Společný Win/Linux datový oddíl musí být formátován FAT32 Nejprve instalujeme Windows, teprve pak Linux

Shrnutí Stavbu vlastního počítače si užijte .