Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Úřad vlády České republiky Modernizace elektronických knihoven Informačního systému ODok Úřadu vlády Úřad vlády České republiky.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Open access Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce října 2010.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Model řešení otevřeného přístupu Akademie věd ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha,
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Začínáme s otevřeným institucionálním repositářem – SLUŽBY REPOSITÁŘE2012 ZAČÍNÁME S OTEVŘENÝM INSTITUCIONÁLNÍM REPOSITÁŘEM Služby repositáře Ing. Lukáš.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Otevřený přístup (nejen v AV ČR) Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Open Access Week 2012.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna akademie věd, v. v. i. Praha,
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Evidence publikační činnosti dle Směrnice č. 2/2015 se zaměřením na ukládání plných textů Iva Prochásková, Lucie Melicharová Univerzitní knihovna UPa 19.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Databáze projektových výstupů OP VK MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Mgr. Jiří Mikeš, M.A. Oddělení publicity a archivace Odbor řízení OP VK.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM V EU A ČR , Praha

Akademie věd ČR  54 veřejných výzkumných institucí  zaměstnanců, (> VaV)  > článků, zpráv, apod. ročně  publikuje > 60 titulů časopisů (cca 3000 článků)  > 100 let historie

Aktivity vedení AV ČR k OA  Podpis Berlínské Deklarace (jaro 2008)  Doporučení Vědecké rady AV ČR k formulaci a přijetí politiky otevřeného přístupu (jaro 2009)  Návrh „Politiky otevřeného přístupu“ na Komisi pro vědecké inf. (jaro 2010)  Schválení „Politiky otevřeného přístupu“ Akademickou radou AV ČR (podzim 2010)

Politika otevřeného přístupu AV ČR  Schválena Akademickou radou AV ČR  Knihovna AV ČR je odpovědná za interpretaci a šíření této publikační politiky a za zajištění informační infrastruktury  Bylo schváleno vytvoření fondu a dotačního systému pro podporu „gold“ Open Access s alokací Kč pro rok 2011 – správu a pravidla rozdělování zajistí Ediční rada AV ČR

Dotace pro podporu „gold“ Open Access  Podmínky pro přidělení dotace:  pouze autorům z AV ČR, kteří publikují v rámci svého pracovního poměru  pouze v případě přijetí článku do některého z OA časopisů uvedeného alespoň v jedné z databází WOS, SCOPUS nebo ERIH  součástí žádosti jsou el. kopie (PDF nebo JPG) dopisu redakce potvrzující přijetí článku k publikaci, titulní stránka přijatého rukopisu s uvedením pracoviště autora a potvrzení pracoviště o uhrazení poplatku za publikování článku v OA časopisu

Dotace pro podporu „gold“ Open Access  Celková dotace Kč  Zahájení – duben 2011  Vyčerpání fondu – září 2011

AV ČR – impaktované články a „gold“ Open Access  ASEP – článků v J imp - BioMed Central - 47 článků z toho 44 v J imp. - Public Library of Science – 24 článků, vše v J imp

Politika otevřeného přístupu AV ČR  … „Pracoviště AV ČR jsou povinna vyvinout veškeré úsilí k tomu, aby mohla AV ČR a Knihovně AV ČR, v. v. i., poskytnout publikační výstupy – zaměstnanecká díla – vytvořená jejich zaměstnanci a nevýhradní licence k jejich užití, zejména právo na rozmnožování jakýmikoli prostředky a v jakékoli formě a právo na sdělování díla veřejnosti v rámci právního řádu České republiky a s ohledem na případná licenční ujednání s vydavateli.“ …

Politika otevřeného přístupu AV ČR  … „ Publikační výstupy budou poskytovány v elektronické formě. KNAV zajistí jejich uložení v repozitáři AV ČR a zpřístupnění veřejnosti, jakmile to bude možné, s ohledem na skutečnost, že někteří vydavatelé mohou na tato díla uvalit publikační embargo (tj. doba, po kterou článek nemůže být zpřístupněn veřejnosti).“ …

Repozitář Akademie věd ČR  Pro pořizování primárních dat i pro jejich uložení a zpřístupnění bude využit systém pro evidenci publikační činnosti ASEP/ARL  Při vložení bibliografického záznamu bude možné uložit plný text - aut. preprint, aut. postprint, vyd. postprint  Forma zpřístupnění podle identifikace uživatele - „open access“ - „request a copy“

Repozitář Akademie věd ČR  Relevantní informace pro formu zpřístupnění:  SHERPA / RoMEO  Zpracovatel pověřený ředitelem ústavu určí formu zpřístupnění  Souhlas spoluautorů – automatické zaslání mailu po vložení záznamu – 1 měsíc čekání  Autor/spoluautor může kdykoli požádat o znepřístupnění plných textů

Repozitář Akademie věd ČR  Formy zpřístupnění:  Všechny plné texty včetně postprintů budou přístupné pracovníkům příslušného ústavu  Otevřený přístup pouze se schválením pověřených pracovníků ústavu + souhlas spoluautorů a pověřených pracovníků ze spolupracujících ústavů – možnost časového embarga  U dokumentů, které nejsou přístupné formou OA, bude volba „request a copy“ k vyžádání textu mailem přímo od autorů

+ Informace v IPAC Informace o uložení Všichni souhlasí Někdo nesouhlasí 1 měsíc bez záporné odezvy Informace o uložení Informace o uložení Změna přístupu + Spolupráce ústavů? E -mail autorům A/N zpracovateli A/N - A/N Schválena forma zveřejnění ? + Přidávání FT Záznam odeslán ? + - Úprava záznamu - Čeká na schválení Čeká na souhlas Vytvoření záznamu Repozitář omezení + -

Repozitář Akademie věd ČR  Typy dokumentů:  Primární jsou odborné články  Možnost přiložit elektronický dokument bude u všech druhů výsledků podporovaných stávajícím bibliografickým systémem ASEP - V současné době 25 druhů výsledků - Přiložení několika el. dokumentů s různou formou přístupu k jednomu bibl. záznamu - Velikost souborů nebude příliš omezena – možnost vkládání audio/video

Repozitář Akademie věd ČR  Právní příprava:  Smlouva mezi KNAV a ústavy  Formulace žádosti o souhlas od spoluautorů  Vzorové dopisy vydavatelům, kteří nejsou v SHERPA/RoMEO  Vzor pro pověření pracovníků ústavu k nakládání se zaměstnaneckými díly jménem a na účet ústavu

Repozitář Akademie věd ČR  Shrnutí přípravných prací  osvěta (OA week), popis výhod, kladné příklady  vytvoření pravidel – manuálu  právní zajištění  technické zajištění vstupu dat, prezentace a archivace  Testování systému a zaškolení zpracovatelů říjen-prosinec 2011  Předpokládané ostré spuštění

OA a institucionální repozitář  Přínosy  Vyšší viditelnost výsledků  Snadná vyhledatelnost  Okamžitá dostupnost plných textů  Zvýšení citovanosti  Archivace publikační činnosti  Statistiky využití  Využití při hodnocení VaV

Děkuji! Martin Lhoták