Úloha marketingu v řízení podniku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO MARKETINGU.
Advertisements

Veronika Dubská A09B0007P KMA/MAB
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Informační systémy podnikové systémy CRM
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Proces řízení projektu
Ing. Jiří Šilhán.  představuje komplex aplikačního a základního software, technických prostředků, podnikových procesů a personálních zdrojů určených.
Strategické plánování cílem strategického plánování je vytvářet a přetvářet obchody a výrobky firmy, tak aby jejich kombinace zabezpečovala uspokojivé.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Předmět: Řízení podniku 1
MARKETINGOVÉ CÍLE A STRATEGIE
úvod pojetí a obsah marketingu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Ing. Petra Andrlová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Podnikatelský plán struktura plánu.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Plánovací proces a druhy plánování
MARKETINGOVÝ MIX.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
Úvod do modelů hodnocení strategické pozice
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Marketingová politika a výběr pracovníků. Produktové skupiny, segmentace, teritoria Určení hlavního produktového a teritoriálního rozdělení a stanovení.
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
2. Úloha marketingu ve firmě
8. Marketing.
Veřejné kampaně Petr Machálek. Co obsahuje správná kampaň? vytčený cíl strategii a taktiku soustavné a proaktivní úsilí plánovitý postup k cíli, krok.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Struktura podnikatelského plánu
Základy marketingu třetí přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové strategie Ročník / obor studia:III..
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
Téma 13: Finanční plánování
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Public Relations v.
Zpracování žádosti na podporu sociálního podnikání do OPZ - příklad dobré praxe Vznik sociálního podniku Hustířanka služby s.r.o. Hradec Králové, 7.
Marketingový plán podniku
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
MARKETING Přednáška P
Strategie regionu, obce
Návrh podnikatelského plánu založení distribučního centra pro EU a svět pro výrobu tisknutelného světla na papír Jiří Plch.
Katedra řízení podniku
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Poradenství pro řízení marketingu a odbytu
Management a řízení hotelu
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Ekonomika malých a středních podniků
Prezentace obchodního plánu
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Název společnosti Obchodní plán.
Prezentace obchodního plánu
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

Úloha marketingu v řízení podniku Praktická tvorba marketingového plánu

Marketingový a obchodní plán Marketingový a obchodní plán patří k hlavním dokumentům společnosti, potřebných pro její řízení (dále finanční plán, plán výroby, případně personální plán). Je zpracováván celým obchodním a marketingovým týmem, finálně upravován marketingovým a obchodním ředitelem, který jej předkládá řediteli společnosti a je za něj současně odpovědný. Strategický marketingový a obchodní plán – určuje širší marketingové cíle a strategie pro jejich dosažení – vycházejí z analýzy současné tržní situace a z daných příležitostí. Taktické marketingové a obchodní plány určují specifické marketingové taktiky,zahrnují propagaci, obchodní styl, cenové taktiky, distribuční cesty atd.

Marketingový a obchodní plán STANOVENÍ MARKETINGOVÝCH A OBCHODNÍCH CÍLŮ Při nastavení cílů rozlišujeme, jedná-li se o plán celoroční nebo plán k realizaci určité akce. V obou variantách by měly cíle splňovat několik parametrů, podle nichž se nazývá metoda stanovení cílů SMART : -                     Specifické / opakovatelnost / -                     Měřitelné / obrat, obchodní rozpětí, počty zákazníků .. / -                     Akceptovatelné / jsou v souladu s cíli společnosti / -                     Realistické / možnosti společnosti, kapacita trhu …/ -                     Termínované / definované reálné termíny splnění, možnost kontroly /   Cíle vycházejí ze SWOT analýzy, tedy z reálných možností a příležitostí společnosti. Je-li proveden správně marketingový průzkum, případně je-li pečlivě aktualizován, mělo by být stanovení a zejména naplňování cílů reálné.

Marketingový a obchodní plán Lépe se vyrovnat se změnami v požadavcích zákazníků umožňuje podniku marketingový plán. Marketingový plán je jednou ze součástí podnikového plánování – je základem celého plánovacího procesu. Na něj navazují další plány ( výrobní, obchodní, personální, finanční, plán technického rozvoje a další). Je vytvořen pro dosažení podnikového cíle. Úspěšní jednotlivci, oddělení a podniky jsou ty, které dokážou sladit svou měnící se celkovou aktivitu a měnící se okolní prostředí. Aby bylo možné tohoto souladu dosáhnout, musí se plánovat. Plánování umožňuje všem v podniku vnímat postup prací. Podnikový plán by měl být řádně používaný, pravidelně sledovaný, připomínkovaný a upravovaný v návaznosti na aktuální situaci trhu. Dobré plánování je klíčem k úspěchu. Plán je nepostradatelný dokument, který každý potřebuje k tomu, aby řádně vykonával svoji funkci.

Marketingový a obchodní plán Obchodní a marketingový plán obsahuje (str. 171) : 1.      SWOT analýzu podniku 2.  Cíle oddělení (případně celé firmy, u menších společností) 3.      Strategii naplnění cílů 4.      Kontrolní mechanismus naplňování cílů Případová studie : Plastové přepravní obaly ( www.kpmarket.cz) – SWOT analýza

Marketingový a obchodní plán Posuzujeme-li cíle z hlediska reálnosti, je třeba promítnout tyto cíle do současného podnikového klimatu. K tomuto nám nejlépe poslouží analýza silového pole. VÝBĚR STRATEGIE – cenové, distribuční, geografické, konkurenční, marketingové, umísťování, útoku, vyjednávání, více propagace, strategie PULL a PUSH, produktové.

Marketingový a obchodní plán STRATEGIE NAPLNĚNÍ CÍLŮ - PLÁN ČINNOSTÍ – je přesným určením způsobů, jimiž se v praxi plánovaná strategie uskuteční. Tyto činnosti musí být navrženy jasně, musí být měřitelné, protože výsledky plánu je nutno monitorovat a vyhodnocovat. Rozdíl mezi cíli, strategiemi a plánem činnosti je zčásti věcí detailnosti a zčásti věcí pohledu. Na strategie je nejlépe se dívat jako na cesty, jimiž chceme dosáhnout cíle, nebo jako na směrnice, v jejichž rámci je zpracován plán činností a způsob vyhodnocování. Příklad : Cíl – zvýšit v průběhu následujících 10 měsíců podíl na trhu se sportovním oblečením z 5% na 10%. Strategie – zvýšit náklady na reklamu z 5% na 10% z předpokládaného objemu tržeb. Plán činností - vynaložit 8 mil. na reklamu v televizi ČT1 od května do prosince v nejvíce sledovaných časech.

Marketingový a obchodní plán Možný postup při stanovování strategie naplňování cílů u MSP Definování produktových skupin Určení výrobkové řady tak, aby odpovídala obchodnímu plánu Určení teritorií zaměření Určení teritorií, jednotlivě po daných zemích, lokálních teritorií, jsou-li mezi nimi odlišnosti Stanovení zákaznických segmentů Klíčoví zákazníci segmentů, na daných teritoriích a v daných produktových skupinách Určení personální odpovědnosti Osobní odpovědnost pracovníka za definovaná teritoria

Marketingový a obchodní plán Další činnosti Tvorba a stanovení cenové politiky Tvorba cenových rozpětí, stanovení cenových Strategií, tvorba cenových map, příprava ceníků Nastavení distribuční strategie Volba distribučních kanálů (eliminace konfliktů), Logistických a skladových center, polohy poboček, Volba dopravců, systémy rozvozů Volba komunikačního mixu Nastavení komunikační strategie se zainteresovanými Osobami, volba mixu reklamy, podpory prodeje, PR Aktivit, dalších komunikačních prostředků Volba kontrolního mecha- nismu naplňování cílů Nastavení mechanismů a metrik zpětné kontroly

Komunikační plán Uskutečnit proces plánování ( připravit komunikační plán) pomáhá ujasnit si cíle a zvážit, které úlohy je možno řešit vnitrofiremně a které je potřeba svěřit agentuře. Přispívá k lepšímu stanovení priorit, výběru průzkumných metod a získávání informací. Proces plánování komunikace : Definování problému Brifing ( úvodní instruktáž) Marketingové cíle Cílová skupina příjemců zpráv Cíle komunikace a působení na chování Výběr médií Kontrola a zpětná vazba Definování problému Počáteční instruktáž Marketingové cíle Cílové publikum Cíle komunikace a působení na chování Výběr médií Kontrola a zpětná vazba