Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Advertisements

Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
Vymezení a pojetí sociální práce
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Mentorské a tutorské dovednosti
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
Na Poříčí 12, Praha 1, tel.: , fax: Úvod do supervize Mgr. Klára Aronová.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
ZŠ KUNRATICE ZÁSTUPCE ŘEDITELE PRO ROZVOJ KVALITY PEDAGOGICKÉ PRÁCE MgA. Bc. Olga Králová Foto školy.
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
ohroženým domácím násilím
Lucie Rohlíková Západočeská univerzita v Plzni
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Projekt Podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce „PUČ“
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
v rámci projektu Mentoring a Magistrát Ing. Zbyněk Nejezchleba
Bc. Jan Milota, IQ Roma Servis Moravská zemská knihovna
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Mgr. Simona Krajíčková Centrum primární prevence Semiramis o.s. Mladá Boleslav TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOV Á N EVROPSKÝM SOCI Á LN Í M FONDEM A ST Á.
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Pedagogická komunikace
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Didaktické metody Androdidaktika.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Mentoring v učitelské praxi. koučování supervize mentoring tutoring Co mají společného? Mentoring je způsob poskytování kolegiální podpory (pojem mentor.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Vzdělávání ředitelů středních škol kraje Vysočina Zkrácený název „Ředitel“ „Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš co ochutnáš....“ Forest Gump.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Seminář pro poskytovatele Návrh vzdělávacích aktivit 2017 „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference.
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Didaktické metody Androdidaktika.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Centrum kolegiální podpory CKP
Informace o projektu IKAP
Transkript prezentace:

Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov SUPERVIZE VE ŠKOLSTVÍ Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov

Historie pojmu Původní kontext integrální součást výcviku psychoanalytika zároveň průběžná součást celoživotní praxe Zároveň je to termín pocházející z ekonomického prostředí a obecně znamenající dohled, vedení…. odborná kolegiální podpora…………………………..nástroj kontroly www.kappa-help.cz

Definice supervize Supervize je interakce mezi dvěma nebo více jedinci za účelem sdílení určitých poznatků, oceňování profesionálních kompetencí a poskytovaní zpětné vazby s konečným cílem rozvoje nových kompetencí, které usnadňují poskytovaní efektivních (psychologických) služeb a rozvíjejí profesionální kompetence (McIntosh, Phelps, 2000) …pojetí konzultace, pomocí které jedinci, týmy a organizace reflektují své chování a vykonávání práce (E.A.P.) Reflexe vedoucí k pochopení dosud neuvědomovaných souvislostí, vztahů a pocitů a jejich odrazu v pracovní činnosti (Matoušek a kol, 2003) www.kappa-help.cz

Funkce supervize Vzdělávací funkce – lepší pochopení dynamiky klienta (žáka), rozvoj dovedností a schopnosti sebereflexe Podpůrná funkce – emoční podpora, ocenění práce, prevence vyhoření Řídící funkce – kontrola kvality, správné vyvážení potřeb klientů, pracovníků a celé organizace www.kappa-help.cz

Formy supervize přímá x nepřímá individuální x skupinová externí x interní týmová supervize s účastí vedení x bez účasti vedení realizovaná supervizorem x jiným odborníkem www.kappa-help.cz

Supervize ve školství Hospitace - návštěva vyučovací hodiny, přednášky apod. s cílem poznání stavu a úrovně výchovně-vzdělávací práce. Za účelem kontrolním ji vykonávají školní inspektoři a ředitelé škol, za účelem studijním a poznávacím učitelé, studující aj Tutoring – zaučování nového pracovníka Mentoring – průběžné poskytování rad začínajícím učitelům zkušenějšími kolegy Kabinetová kultura, chodby a sborovna…. www.kappa-help.cz

Vlastní zkušenost se supervizí na škole Specifika: zásadní odmítnutí psychologických metod ředitelem školy zakázka ze strany učitelů, kteří prošli vzdělávacím projektem Organizace: mimo prostory školy 1 x měsíčně tři hodiny platba ze strany učitelů, 100,- Kč za jedno sezení Zakázka – supervizní a rozvojová skupina Úvod – neverbální, rozehřívací techniky Kontraktování – témata, kazuistiky Teorie, sebezkušenostní a nácvikové techniky Prostor pro supervizi (zpravidla 90 min.) Relaxace na závěr www.kappa-help.cz

Témata supervize Práce s problémovým žákem ve třídě Škola jako systém potřeby učitele a potřeby žáka zvážení různých postupů a intervencí prozkoumání neverbální komunikace, hranic, přenosů mezi učitelem a žákem („kolegyně to má s Pepíčkem úplně jinak než já“) Škola jako systém důvěrnost prostředí (bezpečí, zacházení s informacemi) autoritativní vedení x mobying kolegiální podpora x rivalita jak školní prostředí zrcadlí aktuální problémy společnosti www.kappa-help.cz

Otazníky na závěr Je supervize ve školách potřebná? Je možné ji zavést systémově? Supervize „zespodu“ je: a) návrat ke kořenům b) progresivní směr c) čirá partyzánština d) ojedinělá pozitivní deviace www.kappa-help.cz

Děkuji za pozornost…… michal.majer@gmail.com www.kappa-help.cz