Zákazník v maloobchodě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy na spotřebitele.
Advertisements

Tvorba cen v maloobchodě
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Marketing, marketingové.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
ŘÍZENÍ MALOOBCHODU A VELKOOBCHODU
Řízení vztahu s klientem – rámec EDICT. Fáze Vstup. Pavla Kotyzová
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
MALOOBCHOD - VYMEZENÍ SPECIFICKÉ FUNKCE MALOOBCHODU:
“Smyslem podnikání je získat a udržet zákazníka.” Theodore Levitt
20. července 2013VY_32_INOVACE_100308_Marketing_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
VY_32_INOVACE_EKO_08 CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKA. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova: chování.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_19.
Základy marketingu šestá přednáška
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_196.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A 1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří.
Koncepce marketingového řízení
Podpora prodeje v MOB Maloobchod musí předat informace o své : společnosti, nabídce, cenách, cílové skupině zákazníků Podpora prodeje znamená cílenou komunikaci.
P6 CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKA Chování zákazníka na spotřebitelském trhu zahrnuje poznání: Které hlavní faktory ovlivňují chování spotřebitele? Jakými pravidly se.
Marketingové prostředí
úvod pojetí a obsah marketingu
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
MARKETING.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Agentura BESTa Promotion. Firmy využívají řadu nástrojů na podporu prodeje. Profesionální pomoc a organizace jsou zde nezbytné.Specializované agentury.
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
V MARKETINGOVÉ KOMUNIKACI PaedDr.Emil Hanousek,CSc
MALOOBCHOD 1. Maloobchod – podstata, vývoj, úloha
Nákupní chování spotřebitele
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
MARKETINGOVÝ MIX.
KREATIVNĚ ORIENTOVANÁ PÉČE O KLÍČOVÉHO ZÁKAZNÍKA- NOVÁ FIREMNÍ STRATEGIE.
Spotřebitel a maloobchodní prodejna. Maloobchod  Poslední článek distribučního řetězce  Zahrnuje služby pro domácnosti.
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Nákupní rozhodování.
Alena Klapalová MANAGEMENT KVALITY Alena Klapalová
Management - Motivování
Model strategie marketingového mixu
Kupní chování a EU.
Marketing Cena Jana Madejová, Ludmila Lichnovská, Monika Suchopárková,
Poradenský proces Plánování akce. Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného problému Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Základy marketingu šestá přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
Marketing maloobchodu. Obsah 1. Marketingová komunikace v obchodní firmě 2. Nástroje komunikace obchodní firmy 3. Interní nástroje 4. Atmosféra prodejny.
MARKETING 1. Význam marketingu Podílí se na vývoji a zdokonalování výrobků a služeb Ovlivňuje distribuční a cenovou politiku Je těsně spjat s propagací.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Alena Klapalová MANAGEMENT KVALITY Alena Klapalová
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
MARKETING 2.
Název: Marketing – podnikoví zákazníci Autor: Ing.Jan Štěpka
Vítejte na Marketingu.
Nákupní chování. Nákupní chování Typy kupujících individuální kupující – sám rozhoduje o nákupu, snaží se uspokojit vlastní přání a potřeby.
Poradenství pro řízení marketingu a odbytu
The customer journey AIDA Faktory ovlivňující chování spotřebitelů
Kupní a spotřební chování zákazníků a spotřebitelů a EU
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.09
Management - Motivování
OBCHODNÍ ČINNOST A JEJÍ PSYCHOLOGICKÁ HLEDISKA
Kupní a spotřební chování zákazníků a spotřebitelů a EU
Podnikatelské koncepce
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

Zákazník v maloobchodě Co, kdy, proč, kde a jak kupují !!!!! podnikatelské rozhodování o : sortimentu nabízeného zboží podpoře prodeje vybavení prodejny personálu v prodejně Musí pochopit přání, motivaci spotřebitelů,musí znát i etapy, kterými prochází jednotlivý spotřebitel v období přijímání inovací

Zákazník v maloobchodě Chování zákazníka se vymyká jednoduchému vysvětlení. Zákazník je velmi komplexní a složitý mechanismus. Je ovlivňován fyziologickými a duševními silami, které jsou v něm ukryté. Klíčem k porozumění chování zákazníka jsou jeho potřeby. Herzbergera Maslowova nezbytné fyziologické zbytné bezpečí luxusní sociální sounáležitosti sebevědomí, poznání seberealizace

Interpersonální dimenze Chování spotřebitele Chování spotřebitele (zákazníka) je výsledkem vzájemného působení značného počtu proměnných: VNITŘNÍ PROMĚNNÉ VNĚJŠÍ PROMĚNNÉ potřeby rodinné vztahy přání okolní stimuly pocity normy víra hodnoty mínění zvyky znalosti fyzické prostředí zkušenosti úloha zákazníka nákupní záměry Interpersonální dimenze

Rozhodování spotřebitelů Většina nákupních rozhodnutí vede k uspokojení spotřebitelů Nespokojenost z poznání je zpravidla výjimkou Zákazník začne pochybovat o správnosti svého rozhodnutí Maloobchodníci mohou tento jev zmírnit !!!!!! Obvykle provádějí: zpřehlednění image firmy nabídnou odpovídající zboží informují zákazníky prostřednictvím podpory prodeje

MODEL ROZHODOVÁNÍ SPOTŘEBITELE VSTUP ZPRACOVÁNÍ VÝSTUP Marketingové úsilí firmy Sociálně kulturní prostředí poznání potřeby přednákupní výzkum ocenění alternativ Psychologická oblast motivace, vnímání výchova, osobnost, názory Chování po rozhodnutí Nákup - zkušební nákup - opakovaný nákup

Determinanty k nákupu Motivy k nákupu jsou determinovány: emocionálností racionálností náladou pohodlím zvědavostí napodobeninou strachem individualitou hrdostí oddychem socialitou společenským postavením Maloobchodníci musí motivy zákazníků neustále analyzovat k tomu, aby se zákazníci stali stálými klienty.

Faktory obliby obchodu příhodná poloha zdvořilý personál stálost a přitažlivost ceny výběr a kvalita zboží prostředí obchodu

Nákupní orientace zákazníků Hospodárný pocit odpovědnosti za nákupy, citlivý na cenu, kvalitu a sortiment v obchodě. Vyžadují zdatného prodavače, kterého považují za nástroj nákupu zboží. Zosobňující osobní vztahy s prodejním personálem. Představují obvykle stálost (stálou klientelu). Etický posuzují obchod podle kvality pozornosti, která jim byla prokázána a péče od prodejního personálu, vč. vlastníka. Nemají rádi velké společnosti, posuzují je jako “studené a neosobní” organizace. Orientují se na malé obchodníky, jsou ochotní zaplatit vyšší ceny za pozornost, která je jim při nákupu projevována. Apatický pociťují nákupy jako zátěž. Nakupování je nebaví, netěší, vybírají si obchody příhodně umístěné. Chce-li být maloobchodník úspěšný, musí se podrobněji zabývat zákazníky a jejich motivy, postoji, osobností, celkovým chováním

Členění zákazníků podle přístupu INOVÁTOŘI ČASNÍ OSVOJITELÉ POZDNÍ VĚTŠINA OPOZDILCI NEBO OSOBY REZISTENTNÍ VŮČI NOVINKÁM

Proces přizpůsobování zákazníků I. ETAPA - POZNÁVANÍ stadium, kdy se zákazník seznámí s existencí novinky II. ETAPA - ZÁJEM jeho existence je spojena s motivací, informacemi III. ETAPA - HODNOCENÍ rozhodování, zda zákazník výrobek vyzkouší IV. ETAPA - ZKOUŠKA nákup výrobku a zkouška uspokojení potřeby V. ETAPA - PŘIJETÍ/ODMÍTNUTÍ na základě výsledku zkoušky zákazník rozhodne.