Aurora Borealis – polární záře Skladatel: Carl Orff,in the year 1936 Interpret: The Boston Symphany Orchestra Hudba: Carmina Burana Klikni myší pro pokračování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Magnetické vlastnosti látek
Advertisements

Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
ELEKTRICKÝ PROUD.
SLUNCE.
Slunce.
Magnetické pole Země Co to je magnet Popiš magnet
Magnetické pole a jeho vlastnosti
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
VĚDĚLI JSTE, ŽE… teplota nejteplejší planety naší sluneční soustavy
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Polární záře.
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
P ů l n o č n í s l u n c e a p o l á r n í s v ě t l o Ostrovy Lofoty Norsko.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Rotace plazmatu v tokamaku
Vrstvy atmosféry.
Aurore North & South Polární záře je název pro světelné úkazy nastávající v atmosféře ve výškách od 80 do 1000 km, nejčastěji ve 100 km. Je ovlivněna.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Slunce Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Chemicky čisté látky.
WEHNELTOVA TRUBICE.
ZEMĚ a MĚSÍC.
Sluneční soustava Za předpokladu použití psacích potřeb.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Erupce vulkánu na Aljašce. Červený Saturn Rozpínání vesmíru.
Termonukleární fúze Edita Bromová.
ELEKTRICKÉ POLE.
VENUŠE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSlunce.
VY_V/2_INOVACE_09_Slunce Slunce Miroslav Kaňok. OBSAH SlunceSlunce Slunce - fotografieSlunce - fotografie Použité zdrojePoužité zdroje.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Sluneční soustava.
Atmosféra Země a její složení
Neptun.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Zpracovala:Nikola Salavíková. Stáři5miliard let Průměr km Hmotnost(Země=1) Hustota(voda=1)1,41 Vzdálenost od Země149,6milionu km Vzdálenost.
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Slunce Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Slunce a sluneční soustava
Základy astronomie, Slunce
Saturn.
Prezentace – výklad učiva
Saturn.
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Polární záře. Ve slunci existují proudy elektricky nabitého plazmatu vytvářejícího malé magnetické pole Někdy se tyto proudy dostanou nad povrch Slunce.
SLUNCE.
WEHNELTOVA TRUBICE.
ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI.
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
A. Einstein G. Mendel L. Boltzmann K. Birkeland G. Zweig [7] [8] [9]
Transkript prezentace:

Aurora Borealis – polární záře Skladatel: Carl Orff,in the year 1936 Interpret: The Boston Symphany Orchestra Hudba: Carmina Burana Klikni myší pro pokračování

Polární záře provází Zemi od počátku jejího života. Nezávisí na lidské činnosti, ale na aktivitě nejbližší hvězdy - Slunce. Svit nepochází (jak se věřilo před 70 lety) od odrazu slunečního světla od ledu v Arktidě. Každopádně je to však Slunce kdo je zodpovědný za polární záři tím, jak jeho neklidný povrch vyvrhuje do prostoru atomy a subatomární částice (protony, elektrony). V období zvýšené sluneční aktivity zasahují sféru Země částice slunečního větru a aktivují atomy atmosfíéry, vyvolávajíce náhlé světelné efekty. Ty vytvářejí okázalé barevně svítící závoje (pruhy či závěsy), tvořící polární záři. Pojmenování polární záře vychází z toho, že částice vstupují do atmosféry v oblasti magnetických pólů planety, kam jsou magnetickým polem Země sváděny elektricky nabité částice přicházející ze Slunce – coby Northern Lights u severního pólu nebo Aurora Australis u pólu jižního. Záře tvaru tenkých eliptických pruhů (the auroral oval) je soustředěna u sev. resp. jižního mag. pólu, tj. přibližně 700 metrů kolem nich. Velikost ovšem závisí na sluneční aktivitě: klidnější Slunce vytváří menší ovály; vyšší aktivita a tím vyšší počet částic pak zvětšuje rozsah a jas polární záře. Aurora North (sever) a South (jih)

Vliv sluneční atmosféry Teplota sluneční chromosféry je miliony Kelvinů (teplota 0 °C = odpovídá 273,15 K). Při těchto teplotách jsou srážky částic tak destruktivní, že se atomy vodíku rozpadají na elektrony a protony. Tento materiál se nazývá ionizovaná plazma. Sluneční vítr jsou částice této plazmy proudící ze Slunce všemi směry a přenášené slunečním magnetickým polem do meziplanetárního prostoru. Síla a hustota částic je velmi kolísající. Roste spolu s vyšší aktivitou slunečního povrchu, tj. s protuberancemi a slunečními skvrnami.