Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

ČR – Zlínský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.20 Mgr. Kosík Lukáš
ČR – Moravskoslezský kraj
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁPADNÍM SOUSEDEM ČR JE
Moravsko-slezský kraj
Moravskoslezský kraj kraj černého bohatství
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
Náš kraj - Moravskoslezský kraj
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moravskoslezský kraj.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Olomoucký kraj Monika Zítková Zdroje: Wikipedia.
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Česká republika.
Pardubický kraj.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Moravskoslezský kraj VY_03_INOVACE_32_15.
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
Moravskoslezský kraj.
Vypracoval: Jakub Šmídek
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_79_ČR – Moravskoslezský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK,
Fyzio-geografická sféra
Moravskoslezský kraj - procvičování
Moravskoslezský kraj.
území s nejvyšším moravským pohořím
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_19.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava.
Česká Republika a její kraje
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Socioekonomická sféra
Autor: Markéta Hřivnová
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_08_Moravskoslezský.
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. David Rohusch NÁZEV:VY_32_INOVACE_02C_20 NUTS 2 – Moravskoslezsko TEMA:Česká.
Kraj Moravskoslezský Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS13 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho.
{ Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 17 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_18_Moravskoslezský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 18 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Moravskoslezský kraj.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Moravskoslezský kraj.
Česká republika Členění státního území ČR.
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Česká republika Členění státního území ČR.
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Moravskoslezský kraj.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu sousedí se Zlínským krajem, na západě s Olomouckým krajem, na severu s polskými vojvodstvími Opolským a Slezským, na jihovýchodě s  Žilinským krajem na Slovensku. Na území kraje se nacházejí čtyři euroregiony – Beskydy, Praděd, Silesia a Těšínské Slezsko. Symboli kraje tvoří znak a vlajka.

Horopisně leží území kraje na rozhraní Českého masívu a vnějších Západních Karpat. Nejvyšším pohořím je Hrubý Jeseník (Praděd 1491 m), jenž patří k Českému masívu a Moravskoslezský kraj se o něj dělí se sousedním Olomouckým krajem. Na opačném, jihovýchodním konci kraje se zvedají Moravskoslezské Beskydy (Lysá Hora1323 m), které přecházejí do Zlínského kraje, na Slovensko i do Polska. Nižší kopce lemují jihozápadní hranici kraje. Severovýchod se naopak svažuje do Ostravské pánve kolem řeky Odry a jejích přítoků. Nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m). Moravskoslezské Beskydy Hrubý Jeseník

Turistika Dívčí Hrad Karlova Studánka Dolní Benešov Radhošť Hrad Sovinec Zámek Krnov

Dlouhá průmyslová tradice Kořeny průmyslu sahající hluboko do historie: 1763 - počátek hornictví v Ostravě. 1828 - založení první huti ve Vítkovicích (dnes součást města Ostravy) - Rudolfova huť, později Vítkovické železárny. 1839 - založení železáren v Třinci. 1847 - nová železniční trať, tak zvaná Severní Ferdinandova železnice spojující Ostravu s Vídní a Krakovem. Druhá polovina 19. století - dynamický rozvoj průmyslu v okolí Ostravy - hornictví, kovodělnictví, hutnictví, strojírenství. přelom 19. a 20. století - město Ostrava se stává průmyslovým centrem Rakousko-Uherské monarchie. Nárůst populace, velká migrace obyvatelstva z Moravy, Maďarska a Polska. Po roce 1945 - velký rozvoj průmyslu v celé oblasti severní Moravy a Slezska, včetně otevření Nové huti v Ostravě v roce 1951. Období let 1950-1980 - období enormního růstu populace (usazují se zde dělníci z celého Československa) a výstavby. Po roce 1989 - restrukturalizace a revitalizace průmyslu, uzavírání dolů, příliv domácích i zahraničních investic, zlepšení životního prostředí díky mnoha ekologickým zásahům v továrnách a podnicích.

Nejvýznamnější společnosti - Vítkovice, a. s Nejvýznamnější společnosti - Vítkovice, a. s. Ocelářský průmysl, těžké strojírenství. - ISPAT NOVÁ HUŤ a. s. Ocelářský průmysl. - OKD, a. s. Těžba uhlí, výroba koksu. - Třinecké železárny, a. s. Hutnictví. - Severomoravská energetika, a. s. Nákup, výroba, distribuce a prodej elektřiny. - Autopal, s. r. o. (VISTEON Group) Vývoj a výroba automobilových dílů. - Tatra, a. s. Automobilový průmysl. - Siemens elektromotory s. r. o. Elektrotechnické strojírenství.

Ostrava Ostrava je krajské město Moravskoslezského kraje Ostrava Ostrava je krajské město Moravskoslezského kraje. Ostrava je počtem obyvatel i rozlohou třetí největší město v České republice. Opava Opava byla od roku 1742 do 30. listopadu 1928 hlavním městem Českého Slezska se zemskými úřady. Nový Jičín Je známé především pravidelným čtvercovým náměstím s podloubím a historickým renesančním domem Stará pošta, Žerotínským zámkem a bohatou česko-německou historií. Bruntál Leží v Nízkém Jeseníku, jehož území se rozkládá na obou stranách historické zemské hranice Moravy a Slezska. Frýdek-Místek Vzniklo spojením slezskéhoměsta Frýdku a moravského Místku Karviná Podle výsledků sčítání obyvatelstva v roce 2001 se 8,5 % obyvatel města hlásilo ke slovenské a 8 % obyvatel k polské národnosti.

Ostrava Opava Nový Jičín Historické náměstí Bruntál Frýdek-Místek Karviná

Hrad Sovinec http://www.youtube.com/watch?v=2dFgjt59iQc