Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"— Transkript prezentace:

1 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_14_ Okresní města Moravskoslezského kraje OP VK Peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace Doporučeno pro 4. a 5. ročník ZŠ Předmět : Vlastivěda Autor : Mgr. Šárka Hoňková

2 Okresní města Moravskoslezského kraje

3 Okresní města na mapě

4 Okresní města Nový Jičín Základní informace
Okresní město Nový Jičín patřící do Moravskoslezského kraje je překrásné historické město, ležící v malebné přírodě na jižním okraji Moravské brány. V městečku nad řekou Jičínkou na Vás dýchne stará atmosféra, útulnost a všudypřítomný klid, který si jistě nemůže vynachválit jeho téměř 27 tis. obyvatel. Historické jádro města, kterému dominuje pravidelné čtvercové náměstí, je městskou památkovou rezervací.

5 Okresní města Karviná Základní informace
Okresní a od 1. července 2006 také statutární město Karviná leží v Moravskoslezském kraji ve Slezsku v Ostravské pánvi na řece Olši, v blízkosti státních hranic s Polskem V současné době má přibližně obyvatel, v 80. letech však na území města žilo kolem lidí. Hojně zastoupena je slovenská (11,8%) a polská (10,1%) národnostní menšina. Karviná je střediskem těžby černého uhlí a funguje zde průmysl hutnický a kovoobráběcí, potravinářský a polygrafický a tepelná elektrárna. V městské části Lázně Darkov se nacházejí se nacházejí jodobromové lázně, ve kterých se léčí onemocnění pohybového a oběhového ústrojí dětí.

6 Okresní města Bruntál Základní informace
Bruntál je okresní město v Moravskoslezském kraji v okrese Bruntál, v Nízkém Jeseníku, jehož území se rozkládá na obou stranách historické zemské hranice Moravy a Slezska, přičemž zástavba původního Bruntálu leží ve Slezsku. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Bruntál je zároveň prokazatelně jedním z vůbec nejstarších měst v zemích Koruny české a má velmi bohatou historii, která se odráží na tváři města v podobě cenných pamětihodností, včetně zámku, exponátů muzejních expozic nebo samotného zrekonstruovaného náměstí s původními měšťanskými domy.

7 Okresní města Frýdek Místek Základní informace
Statutární město Frýdek-Místek leží na středním toku řeky Ostravice v místě, kde se do ní vlévá řeka Morávka. V současnosti zde žije téměř obyvatel. Celková rozloha města je cca ha. Frýdek-Místek tvořila původně dvě města - moravský Místek ze 13. století a slezský Frýdek, prvně písemně zmíněný ve 14. století. Ke spojení obou měst došlo v r a od r se používá dnešní název Frýdek-Místek. Statutárním městem se Frýdek-Místek stal 1. července Obě historická jádra byla opravena, a tak dnes na Zámeckém náměstí ve Frýdku můžete obdivovat krásné fasády původně renesančních domů a na místeckém náměstí Svobody zase měšťanské domy s podloubím.

8 Okresní města Opava Základní informace
Opava je tradiční historické město spojené po staletí s královskou korunou, průmyslovým i kulturním centrem českého Slezska. Žije v něm necelých šedesát tisíc obyvatel. Leží v Moravskoslezském kraji, v okrese Opava. Město, v jehož čele stojí primátor, se rozkládá na území o rozloze 90 kilometrů čtverečních. Leží nad soutokem hlavních řek Opavska - Opavy a Moravice, a to v úrodném údolí ohraničeném na jihozápadě výběžky Nízkého Jeseníku, východně od města se rozkládá Poopavská nížina.

9 Okresní města Ostrava Základní informace
Ostrava je statutární město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranice s Polskem. Ostrava leží na soutoku Lučiny, Odry, Opavy a Ostravice. Proti jiným regionům se také liší určitými zvláštnostmi, způsobenými vysokou koncentrací průmyslu, hustou zástavbou a specifickými podmínkami Ostravské pánve. Město o rozloze 214 km² tvoří celkem 23 městských obvodů, ve kterých žije více než 310 tisíc obyvatel. Ostrava, sídlo krajského úřadu Moravskoslezského kraje i okresu Ostrava-město, je tak třetím největším městem Česka. Sídlem magistrátu je Nová radnice. Ve městě sídlí též biskup ostravsko-opavské diecéze. Na území Ostravy se nachází čtyři městské památkové zóny.

10 Které z těchto okresních měst je zároveň krajským městem ?
Opava Bruntál Nový Jičín Ostrava Frýdek Místek Karviná

11 Špatně !

12 Správně !

13 Zdroje: Google [online] [cit ]. Město Bruntál. Dostupné z WWW: < HOLÝ, Ladislav. Nový Jičín|Nový Jičín - TURISTICKÉ REGIONY ČR [online]. 21.8:2006 [cit ]. Nový Jičín - TURISTICKÉ Regiony ČR. Dostupné z WWW: < VROBEL, Lukáš. Google [online] [cit ]. Společnost pro veřejnou dopravu. Dostupné z WWW: < BARÁNEK, Daniel . Wikipedie [online] [cit ]. Frýdek Místek. Dostupné z WWW: < HOMOLKA, Ladislav . Wikipedie [online] [cit ]. Bruntál. Dostupné z WWW: < O městě - Statutární město Opava [online] [cit ]. Statutární město Opava. Dostupné z WWW: < O městě - Statutární město Opava [online] [cit ]. Statutární město Opava. Dostupné z WWW: < ŠINDLER, Jan . Fotogalerie Opava [online] [cit ]. Statutární město Opava. Dostupné z WWW: < Wikipedie [online] [cit ]. Ostrava. Dostupné z WWW: < HOLZMANN, Zoran. Wikipedie [online] [cit ]. Ostrava. Dostupné z WWW: < SPŠCHaG Ostrava. Wikipedie [online] [cit ]. Ostrava. Dostupné z WWW: < Klipart Microsoft Office


Stáhnout ppt "III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"

Podobné prezentace


Reklamy Google