SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD-13-07-01.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora meziobecní spolupráce
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Michal Dvouletý obor Finance a daně
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Benchmarking venkova zkvalitnění managementu mikroregionů.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Krajská agrární komora kraje Vysočina ing. Karel Coufal
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova Představení projektu a vybrané poznatky Seminář Venkov 2009 – 5.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
3. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Společnost pro regionální ekonomické poradenství Informační a metodická podpora: Informační a metodická podpora: duh
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
1 DÍLČÍ ANALÝZY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC LB plán s.r.o., Liberec JEDNÁNÍ ŘPS A KOMISE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ 19. května 2015.
ESPON POLYCE Metropolizace a polycentrický rozvoj ve střední Evropě
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí” Pořádaný v rámci projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v Opavě, Ústav středoevropských studií Partner projektu: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
1 PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Radim Chmelík.
Seminář pro žadatele – výzva IGA 2014 Komise IGA PEF ČZU v Praze.
Slezská univerzita v Opavě, Fakulta veřejných politik v Opavě, Ústav středoevropských studií Partner projektu: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Komunitární program PROGRESS
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí”
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD-13-07-01

Představení projektu O A R S F SOciální kapitál jako FAktor ovlivňující Regionální disparity a Regionální rozvoj WD–13–07–1 Představení projektu Název: Sociální kapitál jako faktor ovlivňující disparity a regionální rozvoj – SOFARR Doba řešení: 1. 4. 2007 – 31. 12. 2011 Příjemci: - Česká zemědělská univerzita v Praze - Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta - Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Odpovědný řešitel: Prof. PhDr. Ing. Majerová Věra, CSc.

Sociologická laboratoř KHV PEF ČZU SOciální kapitál jako FAktor ovlivňující Regionální disparity a Regionální rozvoj WD–13–07–1 Sociologická laboratoř KHV PEF ČZU Výzkumné pracoviště zaměřené na problematiku venkova (od roku 1997) Činnost: Sociologické výzkumy českého venkova Shromažďování a analýza dat o venkovu Teoretické zázemí – knihovna odborné literatury Poskytování odborných konzultací Pořádání konferencí, seminářů Publikační činnost

Cíle projektu O A R S F Sociální kapitál Téma výzkumu Vznik disparit SOciální kapitál jako FAktor ovlivňující Regionální disparity a Regionální rozvoj WD–13–07–1 Cíle projektu Sociální kapitál Téma výzkumu Vznik disparit Účinnost nástrojů regionální politiky

Model měření sociálního kapitálu R S F SOciální kapitál jako FAktor ovlivňující Regionální disparity a Regionální rozvoj WD–13–07–1 Model měření sociálního kapitálu Sociální kapitál důvěra normy a hodnoty sítě členství ve spolcích rodinné vazby kontakty na pracovišti přátelé známí důvěra v blízké lidi sociální důvěra vzájemná důvěra reciprocita demokratická orientace vzájemné závazky identita solidarita tolerance strukturní vlastnosti kulturní vlastnosti

O A R S F SOciální kapitál jako FAktor ovlivňující Regionální disparity a Regionální rozvoj WD–13–07–1 Průběh projektu Teoretická příprava – vymezení sociálního kapitálu, analýza regionů a nástrojů regionální politiky Celoplošné sociologické šetření Výběr modelového území – Vysočina podprůměrné předpoklady z hlediska lidského kapitálu méně příznivé postavení v regionálním systému vysoká úroveň sociálního kapitálu relativně dobré ekonomické výsledky Realizace případových studií na úrovni kraje, města a venkova Analýza a vyhodnocení zjištěných poznatků, závěry

Případová studie - venkov R S F SOciální kapitál jako FAktor ovlivňující Regionální disparity a Regionální rozvoj WD–13–07–1 Případová studie - venkov MAS – komplexní rozvojový prvek na venkově, uskupení různých typů lokálních aktérů – silný sociální kapitál (předpokládáme) Kritéria výběru MAS – velikost (počet obcí), úspěšnost, aktivita, poloha v rámci regionu

MAS Havlíčkův kraj, o.p.s. O A R S F Realizace terénního šetření SOciální kapitál jako FAktor ovlivňující Regionální disparity a Regionální rozvoj WD–13–07–1 MAS Havlíčkův kraj, o.p.s. Realizace terénního šetření 1. představení projektu (únor 2010) 2. Focus Groups (duben 2010) 3. dotazníkové šetření (květen 2010) Cíl – zmapovat sítě sociálních kontaktů v rámci regionu

Focus Groups O A R S F Organizace skupinové diskuse SOciální kapitál jako FAktor ovlivňující Regionální disparity a Regionální rozvoj WD–13–07–1 Focus Groups Organizace skupinové diskuse Vyplnění kontaktního formuláře, výběr termínu konání skupinové diskuse Motivace účastníků diskuse Výstupem  poznatky o fungování sítě sociálních kontaktů uvnitř i vně MAS

Výzkumný tým O A R S F Prof. PhDr. Ing. Věra Majerová, CSc. SOciální kapitál jako FAktor ovlivňující Regionální disparity a Regionální rozvoj WD–13–07–1 Prof. PhDr. Ing. Věra Majerová, CSc. E-mail: majerova@pef.czu.cz Tel.: +420 224 384 900 Ing. Pavlína Maříková E-mail: marikova@pef.czu.cz Tel.: +420 224 382 382 Ing. Gabriela Pavlíková E-mail: pavlikovag@pef.czu.cz Tel.: +420 224 382 149 Ing. Irena Herová E-mail: herova@pef.czu.cz Tel.: +420 224 383 438 Ing. Lucie Kocmánková E-mail: kocmankova@pef.czu.cz Tel.: +420 224 382 150