Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Advertisements

VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
Software – aplikace, programy
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Základy práce s počítačem – lekce V. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Internet - historie.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Počítače a marketing ve venkovském cestovním ruchu Počítačový kurz Lektor: Ing. Marta Kočková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce V.
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
Osnovy pro výuku informatiky na SŠ
Naše nabídka kurzů A-B Spektrum, počítačové kurzy.
Jak vytvořit prezentaci
Informatika Internet.
Obor informační technologie
Anotace Žák definuje aplikační SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat aplikační software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
WWW – hypertextový informační systém
Počítače Kroužek DDM Příprava k práci s počítačem.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
CZ.1.07/2.2.00/ Personalizace výuky prostřednictvím e-learningu –
Spolupráce aplikací MS Office Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky e-Learning na Portálu veřejné správy Renata Brožková, Jiří Průša Ministerstvo informatiky.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
2OP381 Manažerská informatika 1
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Anotace Žák se seznámí s textovými editory Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže vysvětlit pojem textový editor a ví jeho funkci Speciální.
Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele Libor Koníček Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
European Computer Driving Licence
Úvod Proč studovat informatiku?
INFORMATIKA 8 MS Excel III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
1 Průběžný tutoriál 8. – Setkání s proděkanem pro pedagogiku a informatizaci.
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Školní vzdělávací program výuka informatiky
Jak učit tvorbu www stránek Filip Procházka. Úvodem HTML není programovací jazyk, neobsahuje žádné programovací ani datové struktury, jejichž pochopení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_233.
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
MICROSOFT OFFICE teorie. MICROSOFT OFFICE Microsoft Office je kancelářský balík od americké firmy Microsoft. Firma Microsoft je největší softwarovou firmou.
Mgr. Barbora Pilárová Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět: Informatika VY_32_INOVACE_05_SOFTWARE.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Redakční systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/40 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika.
2OP484 Manažerská informatika 4 Google Suite
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Tvorba webových stránek – místa v síti
SOFTWARE II Aplikační software.
Informatika 1 (IN1, INN1)
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Struktura a plán semestru
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. – 27. 6. 2006 Senioři a výpočetní technika D. Janáčová1, R. Prokop1,2, J. Hřebíčková2, Z. Prokopová1, K. Hlavizna1, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 1Fakulta aplikované informatiky 2Rektorát UTB www.fai.utb.cz

Mylný názor: “To už pro nás není” Senioři a výpočetní technika Mylný názor: “To už pro nás není” Téměř každý je schopen zvládnout základy práce s počítačem. Má-li senior učitele, jemuž důvěřuje a jehož řeči rozumí pak je zvládnutí počítače pro něho krátkodobou záležitostí Avšak jako každý i senior musí mít možnost opakovat probranou látku mimo výuku na PC Ze statistik: Nejrychleji rostoucí skupinou uživatelů Internetu (v USA) jsou lidé nad 50 let [1]: USA ČR V roce 1997 19 % V roce 2002 38 % v roce 2005 32 % uživ nad 40 let mnoho internetových stránek pro seniory www.senio.cz, www.seniortip.cz, www.elpida.cz …

Technicko-ekonomický Senioři a výpočetní technika na UTB Cyklus A (1 semestr) Původně byla výuka práce s počítačem zařazena jako jeden semestr v rámci cyklu Technicko-ekonomický 2. ročník cyklu A ukončilo 21 posluchačů, Zakončen slavnostní promocí Zájem je především o výuku v cyklu D, který je specializován na výuku práce s PC Cyklus D (4 semestry) - dvouletý kurz ( probíhá od loňského letního semestru ) Počítače v praxi 6 skupin ( rozdělení na začátečníky a pokročilejší) 92 posluchačů nastoupilo na zač. akad. roku do 1. ročníku 90 posluchačů končí 1. ročník A: Technicko-ekonomický semestr     Téma . 1. Poměny ekonomického myšlení 2. Úvod do světa počítačů 3. Aktuální otázky moderního managementu 4. Právo a veřejná správa

Cyklus A Úvod do světa počítačů Senioři a výpočetní technika na UTB 1. semestr Praktické seznámení s prostředím operačního systému Windows Praktické seznámení s obslužným programem typu Průzkumník a Windows Commander Základy práce v prostředí textového editoru MS Word Základy práce v prostředí tabulkového procesoru MS Excel Základy Internetu a praktické použití elektronické pošty Praktické využití informační služby www

Cyklus D Počítače v praxi Senioři a výpočetní technika na UTB 1. semestr Úvod do Internetu Elektronická pošta, příjem zpráv na adrese webmail.utb.cz Založení další e-mailové schránky na serveru SEZNAM Praktické využití informační služby www Odkazy na zajímavé a praktické www stránky Fulltextové vyhledávání, opakování, závěrečný test, zápočet 2. semestr Základní části počítačů, struktura umístění dat v počítači Operační systém Windows Práce s adresáři a soubory – Tento počítač, Průzkumník Windows Commander, připojení k serveru pomocí služby FTP Obeznámení se základními programy v nabídce Příslušenství Práce s obrázky Opakování, závěrečný test, zápočet

Cyklus D Počítače v praxi Senioři a výpočetní technika na UTB 3. semestr MS Word – tvorba textových dokumentů MS Excel – práce v tabulkovém procesoru 4. semestr MS PowerPoint – tvorba jednoduchých prezentací Multimédia (přehrávače audio, video …) Digitální fotografie – prohlížení , úprava … Adobe Akrobat – základy práce s dokumenty ve formátu PDF On–line komunikace přes Internet –ICQ, tvorba www stránek Informace o antivirových programech Seznámení s databázemi – MS Access - informativně

Nové vybavení počítačová učebna s 21 počítači, vybavená dataprojektorem včetně asistenční služby

Anketa čerpáno z průzkumu [1] čerpáno z průzkumu [2]

Anketa

Anketa

Anketa

Anketa

Anketa

Anketa

Anketa

Anketa

Anketa čerpáno z průzkumu [2]

Anketa čerpáno z průzkumu [1]

Anketa čerpáno z průzkumu [1]

Anketa čerpáno z průzkumu [1]

Význam společenský - scházejí se lidé se společným zájmem i mimo výuku aktivní činnost i v postproduktivním věku - zpomalení nástupu stáří pocit užitečnosti posílení vztahů s rodinou, přáteli… zájem o dění ve společnosti možnost využití vymožeností knihoven, škol, internetových kaváren …

Literatura: [1] Attavena o.p.s.: Senioři a IT, České Budějovice, 2005 [2] Soukalová R., Juříková, M.: Vyhodnocení dotazníkového šetření pro Univerzitu třetího věku při UTB, Výzkumná zpráva FMK, 2005 Poděkování: Práce vznikla za podpory projektu č. 605032 „Podpora infrastuktury Univerzit třetího věku v České republice.