Elektromagnetická indukce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická indukce
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Magnetické pole.
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Fyzika Transformátor.
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
V. Nestacionární elektromagnetické pole, střídavé proudy
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Elektrický obvod V..
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Elektromagnetismus V./2./81.
zpracovaný v rámci projektu EU
33. Elektromagnetická indukce
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Magnetické pole.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Transformátor.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Elektromagnetická indukce
VLASTNÍ INDUKCE.
Generátory elektrického napětí
Elektromagnetická indukce 2
Co využíváme při nabíjení mobilu
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nestacionární magnetické pole
TRANSFORMÁTOR.
TRANSFORMÁTORY Téma: Pár obrázků Studijní text
ELEKTROMAGNET.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
Energie magnetického pole cívky
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Ing. Milan Krasl, Ph.D. Ing. Milan Krasl, Ph.D. Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektromagnetická indukce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektromagnetická indukce
všechny animace a obrázky - archiv autora
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transformátor zařízení, které zvyšuje nebo snižuje střídavé
Střídavý proud - 9. ročník
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
VLASTNÍ INDUKCE.
Elektromagnetická indukce
Magnetické pole cívky Elektromagnet
Fyzika 2.D 6. hodina.
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

Elektromagnetická indukce Nadpis do sešitu Elektromagnetická indukce V./2./83

Kdo na to došel? Michael Faraday 1831 V./2./83

Tak a tomuto jevu se říká, že je to tzv. ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE Vo co de? Tak a tomuto jevu se říká, že je to tzv. ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE „Může vzniknout elektrický proud jenom tím, že do cívky strčím magnet?“ ANO ! Zápis do sešitu Jestliže se v blízkosti vodiče mění magnetické pole, vzniká (indukuje se) na jeho koncích napětí a uzavřeným obvodem začne procházet proud. Velikost indukovaného napětí na koncích vodiče, například na cívce, závisí na charakteru změn magnetického pole. Ampérmetr V./2./83

K elektromagmetické indukci může dojít různým způsobem: Zápis do sešitu K elektromagmetické indukci může dojít různým způsobem: pohybem permanentního magnetu nebo elektromagnetu v blízkosti cívky - velikost indukovaného napětí závisí na "síle" magnetu, rychlosti a směru jeho pohybu a na počtu závitů cívky pohybem cívky v blízkosti permanentního magnetu nebo elektromagnetu - také v tomto případě závisí velikost indukovaného napětí na "síle" magnetu, rychlosti a směru pohybu cívky a na počtu jejích závitů. Podstatné přitom je, aby vodič při pohybu protínal indukční čáry, při pohybu ve směru indukčních čar se na něm žádné napětí neindukuje změnou proudu v primární cívce - do primární cívky přivádíme proud ze zdroje, sekundární cívka je nasunuta na společném jádře s primární. Změna velikosti proudu v primární cívce vyvolá indukci napětí na sekundární cívce. Velikost indukovaného napětí závisí na rychlosti změny proudu a na počtech závitů obou cívek. Jde o základní princip transformátoru. V./2./83

Proudu, který takto vzniká, se říká indukovaný proud. Použiji cívku s více závity Indukovaný proud lze zvětšit Použiji silnější magnet Pohnu magnetem rychleji V./2./83

V./2./83