Trávící soustava – 2.část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávící soustava trávení, živiny
Trávící soustava - opakování
Trávící soustava – 1.část
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
JÁTRA Trávicí soustava.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava obratlovců
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola, Jičín, Soudná 12
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávící soustava – 2.část Autor: Mgr. Diana Mücksteinová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko 2013, srpen

Obr. 1 – Stavba trávící soustavy

Hltan (pharynx) a jícen (oesophagus) z ústní dutiny se sousto polknutím dostává do hltanu poté se zvedne hrtan a hrtanová příklopka zabrání vstupu potravy do hrtanu zastaví se dýchání a potrava vstoupí z hltanu do jícnu

Obr. 2 - Hltan

Hltan (pharynx) a jícen (oesophagus) z jícnu se pak potrava pohybuje peristaltickými pohyby do žaludku peristaltické pohyby jsou rytmické kontrakce a relaxace hladké svaloviny ve stěně trávící trubice

Žaludek (ventriculus, gaster) slouží jako zásobník přijaté potravy a místo, kde se potrava upravuje před vstupem do tenkého střeva žaludek dospělého člověka přijme přibližně 2-3 l potravy Obr. 3 – Stavba trávící soustavy

Obr. 4 – Žaludek

Žaludek (ventriculus, gaster) potrava v žaludku se postupně zpracovává vznikne řídká kašovitá hmota – trávenina Obr. 1 – Stavba trávící soustavy

Žaludek (ventriculus, gaster) trávenina složená převážně ze sacharidů zůstává v žaludku asi 2 h trávenina z bílkovin až 4 h a trávenina z tuků až 6 h žlázy ve stěnách žaludku vylučují žaludeční šťávy

Žaludek (ventriculus, gaster) za 24 h se vyloučí asi 2,5 l žaludeční šťávy přítomnost HCl způsobuje, že obsah žaludku je kyselý významným enzymem, který se účastní trávení v žaludku, je pepsin

Žaludek (ventriculus, gaster) proti působení HCl a pepsinovému trávení je žaludeční sliznice chráněna vrstvou hlenu žaludek není nikdy vyprazdňován najednou, ale po částech

Tenké střevo (intestinum tenue) = hlavní místo, kde dochází k trávení a vstřebávání délka tenkého střeva je asi 3-5 m a šířka 3 -3,5 cm dělí se na 3 oddíly: dvanáctník (krátký úsek), lačník a kyčelník (delší úseky) Obr. 1 – Stavba trávící soustavy

Slinivka břišní (pankreas) = žláza uložená přímo pod žaludkem ústí do dvanáctníku Obr. 6 – Slinivka břišní

Tenké střevo (intestinum tenue) stěna tenkého střeva má velké množství záhybů záhyby tvoří ještě další výběžky (klky) v tenkém střevě probíhá trávení sacharidů, bílkovin a tuků Obr. 5 – Střeva

Slinivka břišní (pankreas) do krve vylučuje hormony inzulín a glukagon do dvanáctníku vylučuje 2 druhy šťáv (1 šťáva slouží k neutralizaci žaludeční HCl, druhá šťáva obsahuje velký počet trávících enzymů)

Obr. 3 – Stavba trávící soustavy

Játra (hepar) = největší žláza v těle (1,5 kg) játra jsou tvořena dvěma laloky (pravý je větší, levý menší) jaterní buňky vylučují žluč, která odtéká do žlučovodů

Játra (hepar) z každého laloku jater vychází 1 vývod vývody se spojují ve vývod jaterní, ke kterému je po straně připojen žlučník společný vývod žlučníku a vývodu jaterního ústí do dvanáctníku

Játra (hepar) žluč je kapalina žlutohnědé barvy, denně se jí tvoří 0,8 – 1 l barvu žluči podmiňuje žlučové barvivo billirubin, které vzniká rozkladem krevního barviva hořkou chuť žluči působí sodné soli žlučových kyselin

Játra (hepar) Játra mají velký význam při metabolismu, např.: nadbytečná glukóza se zde ukládá ve formě glykogenu probíhá zde tvorba tuků za sacharidů jsou zásobárnou některých vitamínů /B12, A,D,K) nadbytečný dusík je zde převáděn na močovinu

Onemocnění jater choroby jater jsou velmi závažné, protože ovlivňují zdravotní stav celého organismu hepatitida /zánět jater/ je velmi často způsobena viry, příčinou ale může být i nadměrné užívání alkoholu nebo alergie na některé léky játra jsou zvětšena, moč je tma zbarvena a objevuje se i žluté zbarvení kůže

Tlusté střevo /Intestinum crassum/ posledním oddílem trávící trubice je tlusté střevo délka asi 1,5 m, šířka 5-7 cm začíná jako slepé střevo, jehož slepým výběžkem je appendix Obr. 1 – Stavba trávící soustavy

Tlusté střevo /Intestinum crassum/ poté pokračuje tlusté střevo 3-mi dalšími oddíly: vzestupným, příčným a sestupným tračníkem posledním oddílem tlustého střeva je konečník konec trávící trubice tvoří řiť

Tlusté střevo /Intestinum crassum/ tlusté střevo se plní 4-8 h po požití potravy shromažďují se zde nestrávené a nestravitelné zbytky potravy probíhá zde vstřebávání solí a vody

Tlusté střevo /Intestinum crassum/ působením bakterií zde vznikají kvasné a hnilobné procesy, při kterých vznikají i některé plyny kvasné bakterie zkvašují sacharidy a v malém množství i celulózu hnilobné bakterie rozkládají aminokyseliny

Tlusté střevo /Intestinum crassum/ z nestrávených částí potravy vzniká 18-20 h po jídle stolice stolice se dostává do konečníku, kde jeho naplnění vyvolává pocit nucení na stolici vnější svěrač konečníku je ovladatelný vůlí, proto je možné stolici zadržovat

Použité zdroje Obr. 1 - MARIANA RUIZ, TRANSLATED BY MICHAL MAŇAS. Wikipedie [online]. [cit. 20.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg Obr. 2 - ARCADIAN. Wikipedie [online]. [cit. 20.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu_pharynx.jpg Obr. 3 - QUIBIK. Wikipedie [online]. [cit. 21.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gray1224.png

Použité zdroje Obr. 4 - CREATIVE COMMONS. Wikipedie [online]. [cit. 21.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDaludek Obr. 5 - MAKSIM. Wikipedie [online]. [cit. 21.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Magendarmkanal.JPG Obr. 6 - FRIEDA. Wikipedie [online]. [cit. 21.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pancreas.jpg

Použité zdroje NOVOTNÝ; HRUŠKA. Biologie člověka pro gymnázia. Praha: Fortuna, 1997, ISBN 80-7168-462-7. JELÍNEK; ZICHÁČEK. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Olomouc, 2007, ISBN 978-80-7182-213-4.