Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglická reformace Anglický král Jindřich VIII. využil reformace k řešení osobních sporů Záminkou rozvod s Kateřinou Španělskou (dvorní dáma Anna Boleynová)
Advertisements

Anglická revoluce v 17. století
Západní Evropa v 16. st..
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
REFORMACE A NĚMECKÁ SELSKÁ VÁLKA
Reformace Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
7. ročník Pozdní středověk
Registrační číslo projektu:
Anglie v 16. století Alžbětinská doba.
Dějiny umění Charakteristika uměleckého stylu
17.1 Reformace Jan Viklef Jan Hus Martin Luther Reformace
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.třída.
NÁBOŽENSKÉ KONFLIKTY 16. STOLETÍ
Evropa na počátku novověku
MARTIN LUTHER 1483 – 1546.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Nástup Habsburků na český trůn
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
VY_32_INOVACE_23-08 Reformace 2/ Německá reformace.
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
Absolutistická monarchie v anglii
Francie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Reformace a její důsledky
Kalvinismus Anglikánská církev
Západní Evropa v 16. století
Tudorovci Miriam Janků.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Šíření reformace v Evropě
Jakub Kanděra Sexta 2012/  vedlejší linie Valois-Orléans (Ludvík XII)  vedlejší linie Valois-Angoulême  Původ od francouzského.
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Svatá říše římská, Rusko
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Jan Hus a jeho předchůdci
Reformace VY_32_Inovace_08SJ-4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov Květen 2012.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Reformace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
KŘESŤANSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Lucie Tvrdíková C4B. OBSAH: KŘESŤANSTVÍ KATOLICKÁ CÍRKEV PROTESTANTSKÁ CÍRKEV ROZDÍLY.
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
Křesťanství – církevní dějiny
Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení
Třicetiletá válka Období
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
REFORMACE V EVROPĚ SVATÁ ŘÍŠE ŘÍMSKÁ NIZOZEMÍ ANGLIE FRANCIE
Reformace v západoevropských monarchiích
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Náboženské války ve Francii
Anglie v 16. století CLIL - ověřování.
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Presbytariánská církev
RANÝ NOVOVĚK.
Reformace a protireformace v Evropě
ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní Větřní Téma hodiny:Reformace a protireformace

Reformace a protireformace Reformace v Německu Hlavou německé reformace byl Martin Luther, působící jako profesor ve Wittenbergu - r zde vyvěsil 95 tezí,obsahujících kritiku poměrů a požadujících nápravu církve Vycházel z učení Jana Husa, nakonec opustil klášter a oženil se V reformované církvi zavedl přijímání pod obojí, kázání v němčině, do které také přeložil Bibli Získal si množství stoupenců i mezi mocnými knížaty, kteří jej ochraňovali

Následovníci Luthera Mezi katolíky a lutherány vypukly náboženské boje 1555 náboženský mír podepsaný v Augsburku: vyhlašuje náboženskou toleranci podle pravidla- „ Cuius regio, eius religio.“ Čí kraj ( panství), toho náboženství. Když je pán protestant, nebo katolík, musí protestantskou/ katolickou víru vyznávat i jeho poddaní. Reformace ve Francii Jean Calvin, nekompromisní reformátor Hlásal možnost vzpoury proti vrchnosti, když porušuje Boží nebo společenské zákony Hlásal skromnost, neokázalost, a boj proti špatným vlastnostem ( lenost, hříšnost)

Bartolomějská noc 1572 Hugenoti – kalvinisté ve Francii Ve Francii boje mezi katolíky a protestanty přerostly roku 1572 v hromadný masakr hugenotů během svatby Jindřicha Navarrského s francouzskou princeznou Markétou – tzv. „ Bartolomějská noc “ Jindřich se musel po nástupu na trůn stát katolíkem, ale vydal pro hugenoty tzv. Edikt nantský, který jim zaručoval náboženskou svobodu

Reformace v Anglii Král Jindřich VIII. z rodu Tudorů vytvořil novou církev r. 1534, když mu papež nechtěl povolit rozvod s manž. Kateřinou ( byl ženatý celkem 6krát !) Zde král vystupuje jako hlava církve ( nahrazuje papeže, ale sám církevní úkony nevykonává) Jindřich měl 2 dcery – obě vládly. Starší, Marie byla katolička a tvrdě pronásledovala anglikány. Říkalo se jí krvavá Marie. Po Mariině smrti vládla Alžběta, která byla anglikánkou. Za její dlouhé vlády se Anglie stala velmocí.

Protireformace Protireformace byla reakcí katolické církve na snahy o její polepšení V letech 1548 – 1563 byl do Tyrolského města Trento ( trident) svolán církevní koncil, který měl vyřešit nastalou situaci Církev se skutečně zaměřila na odstraňování nejokatějších nešvarů Zavedla jednotný mešní ritus – známý jako tridentská mše V této době vznikl nový katolický řád Societas Jesu, neboli Tovaryšstvo Ježíšovo, známé jako Jezuité. Založil je r býv. Španělský důstojník, později vystudovaný kněz Ignác z Loyoly ( 1490 – 1555 ). Tento řád se zaměřil na všestrannou podporu katolictví a na výchovu. Uplatnili se zejména na Universitách, neboť členové řádu patřili k nejvzdělanějším lidem své doby. V Praze se usadili od roku (Řád byl i načas zrušen v 18. stol., ale byl obnoven a funguje dodnes.)

Otázky a úkoly Proč vznikala protestantská hnutí? Jací jsou nejvýznamnější představitelé? Jaké národnosti byl Martin Luther a Jean Calvin? Kým byl ovlivněn Luther ve svých názorech? Ve kterých zemích se protestantské náboženství ujalo? Jaké řešení nabízel Augsburský náboženský mír? Proč se odtrhl Jindřich VIII. V Anglii od římskokatolické církve? Kdo byl hlavou anglikánské církve? Zjistěte, jak je tomu dnes v Anglii.