Deskriptivní geometrie DG/PÚPN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární perspektiva užívá místo S2 název H
Advertisements

BA03 Deskriptivní geometrie
Krychle ABCDA´B´C´D´s podstavou ABCD v obecné rovině a
Základy rovnoběžného promítání
Deskriptivní geometrie
Průsečík přímky a roviny
2.9.1 Rozšíření euklidovského prostoru o nevlastní prvky
Kótované promítání – úvod do tématu
V otočení vidíme útvary ležící v dané rovině ve skutečné velikosti !
z Axonometrie Z O Y X x y Zobrazení útvaru ležícího v půdorysně
Zářezová metoda Kosoúhlé promítání
Otáčení roviny.
Konstruktivní geometrie
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Deskriptivní geometrie
Obecně můžeme řešit takto:
Otočení roviny do průmětny
Lekce č. 5 Kosoúhlé promítání Axonometrie Průsečík přímky s rovinou.
Zářezová metoda Kolmé průměty objektu  Axonometrie objektu
Koule a kulová plocha v KP
Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
ZÁKLADY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE.
Volné rovnoběžné promítání - řezy
2.přednáška Mongeova projekce.
Středové promítání na jednu průmětnu
Střední škola stavební Jihlava
X. Spádové přímky roviny
Kótované promítání – hlavní a spádové přímky roviny
VY_32_INOVACE_33-03 III. Zobrazení přímky.
Úsečka Ve skutečné velikosti se úsečka zobrazí jen tehdy, leží-li v rovině rovnoběžné ( totožné) s průmětnou p nebo n. To znamená, že pokud je půdorys.
Pravoúhlá axonometrie
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
afinita příbuznost, vzájemný vztah, blízkost
Kosoúhlé promítání.
Kótované promítání – zobrazení roviny
4.OBECNÁ AXONOMETRIE A KOSOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ
Otáčení roviny, skutečná velikost útvaru (MP)
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Kótované promítání nad(před) průmětnou pod(za) průmětnou
Otáčení roviny - procvičení
Střední škola stavební Jihlava
Pravoúhlé promítání na dvě navzájem kolmé průmětny
STEREOMETRIE. = prostorová geometrie, geometrie v prostoru  část M zkoumající vlastnosti prostor. útvarů  vychází z tzv. axiómů, využívá věty Axióm.
Kótované promítání – dvě roviny
Shodné zobrazení Obrazem libovolné úsečky AB
Přednáška č. 2 Kótované promítání. Opakování
POZNÁMKY ve formátu PDF
Kótované promítání – zobrazení dvojice přímek
Osová souměrnost.
2.KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ Označíme: s směr promítání, sp
VY_32_INOVACE_33-04 IV. Zobrazení úsečky.
VY_32_INOVACE_33-17 XVII. Obrazec v rovině.
Přednáška č. 4 Kosoúhlé promítání Opakování Mongeova promítání.
Konstruktivní geometrie
Kótované promítání – zobrazení přímky a úsečky
Co dnes uslyšíte? Afinita Důležité body a přímky.
XVIII. Opakování Základní úlohy MP
Kótované promítání.
Kosoúhlé promítání.
Skutečná velikost úsečky
Řezy v axonometrii Duben 2015.
HRANOL, JEHLAN v kótovaném promítání Blan ka Wagnerová Úvod do studia DG.
Gymnázium B. Němcové Hradec Králové
Vybrané promítací metody
Průměty přímky, body na přímce
Autor: Mgr. Lenka Doušová
Autor: Mgr. Lenka Doušová
Kolmost přímky a roviny
Gymnázium J. V. Jirsíka, F. Šrámka 23, České Budějovice
Transkript prezentace:

Deskriptivní geometrie DG/PÚPN Roman Hašek Pedagogická fakulta JU v Č. Budějovicích hasek@pf.jcu.cz

Osnova předmětu I. Úvod Promítací metody. II. Kótované promítání Zobrazení bodu, přímky, úsečky a roviny. Polohové a metrické úlohy. Průmět kružnice. Otáčení roviny. Afinita. Obrazec v obecné rovině. III. Mongeovo promítání Zobrazení bodu, přímky a roviny. Polohové a metrické úlohy. Průmět kružnice. Otáčení roviny. Hranol, jehlan, válec a kužel s podstavou v obecné rovině. IV. Kosoúhlé promítání roviny. Hranol, jehlan, válec a kužel s podstavou v průmětně. V. Axonometrie

Doporučená literatura Urban, A., Deskriptivní geometrie I, SNTL, Praha 1982. Drábek, K., Harant, F., Setzer, O., Deskriptivní geometrie I, SNTL, Praha 1978. Fakulta aplikovaných věd ZČU v Plzni, Katedra mat. – oddělení geometrie http://geometrie.kma.zcu.cz (Materiály pro studenty – Materiály podle oborů) Jiří Doležal, Základy geometrie a Geometrie, VŠB-TU Ostrava http://mdg.vsb.cz/jdolezal/StudOpory/Uvod.html

Přednáška č. 1 Promítací metody. Rovnoběžné a středové promítání. Dělící poměr. Dvojpoměr. Kótované promítání. Mongeovo promítání. Kosoúhlé promítání. Axonometrie (pravoúhlá, kosoúhlá) Lineární perspektiva. 2. Kótované promítání Zobrazení bodu, přímky, úsečky a roviny. Polohové a metrické úlohy. Průmět kružnice. Otáčení roviny.

Promítání Promítáním rozumíme zobrazení trojrozměrného prostoru E3 na rovinu E2. Promítat ale můžeme také třeba dvojrozměrný prostor E2 na přímku E1 apod. Rovnoběžné promítání Rovnob. p. zachovává dělící poměr Středové promítání Střed. p. zachovává dvojpoměr

Rovnoběžné promítání Kótované promítání Mongeovo promítání Kosoúhlé promítání Axonometrie (pravoúhlá, kosoúhlá) Rovnoběžné promítání je dáno průmětnou p a směrem promítání s, který není rovnoběžný s průmětnou p. Přímku rovnoběžnou se směrem promítání s nazýváme promítací přímka, rovinu rovnoběžnou se směrem s pak nazýváme promítací rovina. Průmětem přímky je přímka nebo bod: P … stopník přímky C … promítací přímka

Průmětem roviny je celá průmětna p nebo přímka: ps … stopa roviny s’ … průmět promítací roviny Hlavní přímky roviny jsou přímky roviny rovnoběžné s průmětnou p: h … hlavní přímka h’… průmět hlavní přímky

Průmětem rovnoběžných přímek a, b jsou rovnoběžné přímky a’, b’ nebo dva body: Hlavní roviny jsou roviny rovnoběžné s průmětnou p. Průmět útvaru ležícího v hlavní rovině je s ním shodný:

Kótované promítání - pravoúhlé promítání na jednu průmětnu Průmět bodu kóta – orientovaná vzdálenost bodu od průmětny (z-tová souřadnice bodu) kótovaný průmět – pravoúhlý průmět (půdorys) s připsanou kótou

Průmět přímky P … stopník přímky a … odchylka přímky od průmětny

Průmět roviny určení roviny … tři nekolineární body, přímka a bod mimo ni, dvě různoběžky, dvě různé rovnoběžky stopa roviny ps… průsečnice roviny s s průmětnou hlavní přímka h … přímka, která leží v rovině a je rovnoběžná s průmětnou; spojuje body o stejných kótách. spádová přímka s … přímka, která leží v rovině a je kolmá na její hlavní přímky

Příklad 1: Sestrojte stopu roviny s = (ABC). Příklad 2: Určete kótu bodu M, který leží v rovině s = (ABC).

Stupňování a spád přímky e … ekvidistance i … (jednotkový) interval přímky a … odchylka přímky od prům. … spád přímky Příklad 3: Vystupňujte přímku p:

Skutečná velikost úsečky. Odchylka přímky od roviny. - používáme sklopení promítací roviny přímky Příklad 4: Určete skutečnou velikost úsečky AB; A(3.8), B(2.5). Příklad 5: Určete odchylku přímky MN od průmětny; M(-2.6), N(4.1). Příklad 6: Zobrazte čtverec, je-li dán střed S a přímka p = KL, na které leží strana čtverce; K(3.2), L(0), S1K1L1.

Odchylka roviny od průmětny - je rovna odchylce spádové přímky od průmětny Příklad 7: Určete odchylku roviny s = (ABC) od průmětny; A(-1), B(1), C(3). Poznámka: Průměty hlavních a spádových přímek jsou navzájem kolmé. Otočení roviny Příklad 8: Zobrazte čtverec, znáte-li vrchol A a přímku p = MN, na které leží úhlopříčka čtverce; A(3.5), M(-0.5), N(0.5). otočení bodu: Poznámka: Pravoúhlý průmět bodu a pravoúhlý průmět jeho otočené polohy si odpovídají v pravoúhlé afinitě, jejíž osou je průmět osy otáčení.

Vzájemná poloha přímek různoběžné přímky rovnoběžné přímky mimoběžné přímky

Příklad 9: Rozhodněte o vzájemné poloze přímek p = AB, q = CD: Poznámka: Co když obě přímky leží v promítací rovině? Příklad 10: Určete úhel přímek a = AB, b = BC:

Kótované promítání – domácí práce 1. Určete kótu bodu D tak, aby přímky p = AB, q = CD byly různoběžné; A(-2), B(3), C(1), D(?). 2. V kótovaném promítání sestrojte čtverec ABCD; známe-li jeho střed S(4), rovinu čtverce a jeden jeho vrchol A.

Reference: Urban, A.: Deskriptivní geometrie I, SNTL, Praha 1982. Drábek, K., Harant, F., Setzer, O.: Deskriptivní geometrie I, SNTL, Praha 1978. Kargerová, M, Mertl, P., Veselý, Z.: Inženýrská geometrie, ČVUT, Praha, 1996.