Prezentace na téma - Obsah map

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geodézie.
Advertisements

Měření na mapách.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Využití výškových dat.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Orientace na mapě a v krajině
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Geometrická podstata map
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
Kartografie.
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
MAPY (uč. PaLZ 14-15) 1.
Kartografie – měřítko mapy
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Vrstevnice čára spojující místa se stejnou nadmořskou výškou
Autor: Petr Kinšt; Základní škola Školní, Chomutov 2009
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Trasování lesních cest
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Kartografie a topografie
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
MAPY.
Kartografie Název školy
MAPY (uč.14-15).
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Prvouka 3.ročník ZŠ „Mapa a krajina, světové strany na mapě“
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Výškopis, polohopis, popis VY_32_INOVACE_16 Sada 4
Kartografie Láďa Mráz.
Povrch české republiky
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Geografická kartografie
Geografická kartografie
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Měřítko a orientace výkresů
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Topografické plochy.
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Transkript prezentace:

Prezentace na téma - Obsah map Měřítko Výškopis

Měřítko Co je měřítko? – je to poměr mezi vzdáleností na mapě a vzdáleností v reálném světě. Mapy dělíme podle měřítka na: Mapy velkého měřítka (do 1:200.000) Mapy stř. měřítka (od1:200.000 do 1:1.000.000) Mapy malého měřítka (od 1:1.000.000) Plány (menší než 1:5.000)

Měřítko číselné vs. grafické Měřítko číselné – udává v číslech, kolikrát je délka změřená na mapě zmenšena. Měřítko grafické – velmi často se vyskytuje na mapách všeho druhu. Když přeneseme měřítko na proužek papíru, můžeme lehce měřit vzdálenost.

Výškopis – zobrazení výškové členitosti Vrstevnice Kóty (zvýrazněné body se značkou, uvádějící nadmořskou výšku) barvy (rozlišení povrchu pomocí různých barev) -barevná hypsometrie

Vrstevnice -je křivka, která na mapě spojuje body se stejnou nadmořskou výškou -v místech, kde jsou vrstevnice hustěji u sebe, se nachází strmější svahy -v mořích se jedná o tzv. hloubnice(izobáty)

Druhy vrstevnic Základní - vrstevnice o výšce, která je dělitelná základním intervalem. V mapě jsou vyznačeny tenkou hnědou linií, nepřerušovaně. Jsou uzavřené. Zdůrazněné (zvýrazněné) - Zjednodušeně řečeno, každá pátá vrstevnice je zdůrazněná. V mapě jsou značeny hnědou, nepřerušovanou, uzavřenou a silnou linií. Doplňkové - vrstevnice s polovičním nebo čtvrtinovým intervalem. Používají se tam, kde základní vrstevnice nedokážou vykreslit terén. Pomocné - Zjednodušené horizontály(oblasti těžby)

Popis vrstevnic V mapě se u vybraných základních nebo u zdůrazněných vrstevnic uvádí nadmořská výška Popis se provádí buď přímo do mapového pole nebo do rámu mapy Pravidlo hlava-pata znamená: horní část číslic směřuje vždy k vrcholku kopce, aby byla zachována přehlednost mapy

Konec…