Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země a jeho zobrazování na mapách ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY:09.03.2013

2 Anotace: Škola: Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, 430 01 Třída: 2. ročník 6. letého gymnázia, 4. ročník 4. letého gymnázia (viz. ŠVP předmětu Zeměpis/Geografie, Člověk a příroda) Výstup: PowerPointová prezentace Obor: Zeměpis/Geografie Vzdělávací oblast: Přírodní obraz Země a jeho zobrazování na mapách Tematický okruh: Obsah mapy Využití: Výuka zeměpisu a geografie Pomůcky: PC učitele, tabule, Školní atlas dnešního světa (+ digitální podoba) Inovace: Materiál je určen k doplnění výkladu učitele. Do materiálu jsou vloženy kontrolní otázky k tématu pro zpětnou vazbu učitele. Žáci odpovídají na otázky ústně a doplňují informace digitálním perem do zadání na tabuli(PC). Žáci se tak aktivně podílejí na tvorbě zápisu do sešitu. Materiál je určen k interaktivní výuce.

3 Obsah mapy

4 Obsah mapy - výškopis -soubor objektů a jevů zemského povrchu zobrazených na mapě - na dvě části -výškopis a polohopis ( situaci ) mapy. výškopis mapy slouží k zobrazení výškové ( vertikální ) členitosti Základní prvek pro znázornění výškové ( vertikální ) členitosti- nadmořská výška povrchu vypnuliny a vklesliny vypnuliny - kladná nadmořská výška ( jsou nad úrovní hladiny světového oceánu ) vklesliny- záporná nadmořská výška ( jsou pod úrovní hladiny světového oceánu ).

5 Vysvětlete pojmy: Polohopis ………………………………………………… Výškopis …………………………………………………. Popis ……………………………………………………….

6 Vysvětlete pojmy: Řešení. Polohopis zachycení objektů na mapě Výškopis na mapě znázorňuje výškové objekty v krajině Popis pojmenování objektů, které jsou na mapě znázorněny

7 Obsah mapy - výškopis Čáry spojujícímísta se stejnou kladnou nadmořskou výškou – vrstevnice stejnou zápornou nadmořskou výškou hloubnice (izobáty). Vybrané body georeliéfu, např. významné vrcholy, se zobrazují značkami, ke kterým se připisuje nadmořská výška - kóty. Na mapách malého a částečně i středního měřítka se zpravidla výšková členitost georeliéfu zobrazuje pomocí barevných vrstev, tj. hypsometrií nížiny - zelená barva vysočiny - hnědá barva vklesliny - modrá barva( sytost stoupá se zvětšující se hloubkou) Vrstevnicové a hypsometrické mapy se někdy pro zvýšení prostorového vjemu georeliéfu doplňují šrafováním nebo stínováním.

8 Obsah mapy - polohopis polohopis ( situace ) k zobrazení vodorovné ( horizontální ) členitosti zemského povrchu

9 Obsah mapy – polohopis. Doplňte chybějící údaje: Polohopis = horizontální členitost Zobrazujezpůsob zobrazení Pole, jezera, státy……….. metoda Komunikace, toky……….. metoda Sídla, prům. objekty……….. metoda

10 Obsah mapy – polohopis. Doplňte chybějící údaje: Řešení. Polohopis = horizontální členitost Zobrazujezpůsob zobrazení Pole, jezera, státyplošná metoda Komunikace, tokyčárová metoda Sídla, prům. objektybodová metoda

11 Zdroje Slide 7+12 - SOBOTOVI, Miromila A Karel. Zeměpisný náčrtník. Praha: Česká geografická společnost, 1996, ISBN 80-901942-5-7.

12 Zdroje KAREL, Kašparovský. Zeměpis I. v kostce. Praha: Fragment, 2009, ISBN 978-80-253-0586-7. SOBOTOVI, Miromila A Karel. Zeměpisný náčrtník. Praha: Česká geografická společnost, 1996, ISBN 80- 901942-5-7. Archiv autora.


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země."

Podobné prezentace


Reklamy Google