Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P28/28. 4. 2013, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Části rostlinného těla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.16 Anotace: Prezentace podle obrázků seznamuje se stavbou květu a květenství, vysvětluje mechanismus opylení, oplození. Vzdělávací.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P26/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Stavba rostlinného těla.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Rozbor stavby květu VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
KVĚT Vznik přeměnou části stonku a listů K pohlavnímu rozmnožování
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
VYŠŠÍ ROSTLINY III. – jejich znaky krytosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Morfologie rostlin – květ
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Generativní orgány rostlin
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rostlinné orgány - květ
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin I.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Stavba květu, květenství
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o.
PROČ ROSTLINA KVETE Při opylení je pylové zrno přeneseno u nahosemenných rostlin na nahé vajíčko nebo u krytosemenných rostlin na bliznu pestíku. Květy.
Stavba rostlinného těla Květ, květenství
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KVĚT rostlinný orgán, sloužící k ……………………………………….
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Stavba rostlinného těla Květ a květenství
Květ a květenství autor: David Hainall.
Reprodukční orgány u semenných rostlin listového původu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Květ
Cíl: seznámení se stavbou, druhy a funkcí
Přírodovědné praktikum
14.1 Květ, plod, semena plody květy semena
Květ VY_52_INOVACE_B1 – 16 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Květ Bohumil Bareš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se stavbou květů a s funkcí jednotlivých.
Název Generativní orgány rostlin – Květ Předmět, ročník
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ Angiospermae
VĚDOMOSTNÍ HRA JE TO PRAVDA, NEBO NE. VYŠŠÍ ROSTLINY II
Cíl: seznámení se stavbou, druhy a funkcí
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
KVĚTENSTVÍ.
Krytosemenné rostliny.
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Květ Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._21.KVĚT TÉMA: KVĚT ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_23_Přírodopis 7.ročník_Květ Téma: Květ CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: leden 2012.
Pohlavní orgány Květ a květenství
BOTANIKA Procvičování pojmů
Krytosemenné rostliny – semena v plodech
List a květ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_ opakování: květ
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_11_Květy Šablona Identifikátor školy:
ROSTLINY A JEJICH ORGÁNY
VY_52_INOVACE_23_ Stavba těla semenných rostlin
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ORGÁNY TĚL SEMENNÝCH ROSTLIN
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
Generativní rostlinné orgány
Krytosemenné rostliny
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Části rostlinného těla Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: Přírodopis Třída: VII. Tematický okruh : Části rostlinného těla Téma: Květ Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad objasňuje stavbu květu a význam květu pro rozmnožování rostlin. Dále uvádí přehled květenství s příklady rostlin. Použité zdroje: - Přírodopis, učebnice pro sedmý ročník ZŠ a víceletá gymnázia FRAUS 2003, Plzeň. - Poznámky k učebnicím přírodopisu. Dostupné online z:

Květ = soubor přeměněných listů a části stonku - slouží k rozmnožování kvetoucích rostlin (nemají ho všechny rostliny) z listů – tyčinky, pestík, květní obaly ze stonku – květní lůžko Drchnička modrá Koniklec

květ vyrůstá z rozšířené části stonku = květní lůžko koniklec sněženka

kalich:zelené lístky naspodu květu – srostlé zakončené kališními zuby koruna: z korunních lístků - dole srostlé - korunní trubka - nahoře volné - korunní cípy tyčinka: ♂ (samčí) pohlavní orgán pestík: ♀ (samičí) pohlavní orgán

Stavba květu

Květní obaly: 1. jsou rozlišené na kalich a korunu = KVĚT RŮZNOOBALNÝ 2. nejsou rozlišené (na kalich a korunu) => nazývají se okvětí = KVĚT STEJNOOBALNÝ kostival tulipán

Květ

podle vybavení rozlišujeme: A) květ oboupohlavný – mají tyčinky i pestík B) květ jednopohlavný – mají jen tyčinky nebo pestík

Znaky květů

Květ Květní vzorec

Květenství Více květů pohromadě zvyšuje možnost opylení Podle uspořádání dvě skupiny : 1. hroznovitá květenství – Stonek hlavní je nejdelší. Postranní větve jej nepřesahují 2. vrcholičnatá květenství – Postranní květní stonky jsou delší než stonek hlavní

Květenství

Procvičení popiš části květ Popiš části květu :

Vyber správné tvrzení, doplň Květ je orgánem rostlin – A)výtrusných – B)nahosemenných – C)krytosemenných U dvouděložných rostlin jsou květní obaly rozděleny na…………………a……………………. U jednoděložných jsou tvořeny………………… Samičí pohlavní orgán se jmenuje……………… Skládá se z……………..,…………………,……………….. Samčí pohlavní orgán se nazývá………………………. Skládá se z………………………..a…………………………………. U některých rostlin se květy shlukují v …………………………….

Použité zdroje organy/kv%C4%9Bt1.JPG organy/kv%C4%9Bt1.JPG /kvetni_vzorec.gif /kvetni_vzorec.gif p%C5%99%C3%ADklad.JPG p%C5%99%C3%ADklad.JPG