Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Názvosloví oxidů Některé významné oxidy
Advertisements

Vlastnosti oxidů. Vlastnosti oxidů CO2 OXID UHLIČITÝ plynná, nedýchatelná látka Obrázek č.1 plynná, nedýchatelná látka ( má větší hustotu než vzduch)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Tvorba vzorců a názvů oxidů- procvičování
Sulfidy.
Dusík, fosfor.
Halové prvky Halogeny.
Halogenidy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Typy chemických reakcí
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Názvosloví solí.
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Síra.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Příprava, vlastnosti, užití
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Chemická reakce, chem. rovnice
Chemická reakce a její rovnice
Chemická reakce a její rovnice
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Oxidy Richard Horký. VlastnostiNázvosloví 2Názvosloví 1ReaktivitaPojmy
Redoxní reakce.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Halové prvky /halogeny/
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
Jak vznikají soli.
Bezkyslíkaté kyseliny
Kyslíkaté kyseliny.
Jak se tvoří názvy sulfidů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jak se tvoří názvy oxidů
Hydroxidy.
Kyslíkaté kyseliny.
Oxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_18_Oxidy Téma: Chemie 8.
OXIDY. Co to jsou oxidy? Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jinými prvky. Dříve se označovaly jako kysličníky V oxidech má kyslík oxidační číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Oxidy (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Redoxní reakce.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Transkript prezentace:

Oxidy, které ovlivňují životní prostředí

Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku s jiným ……. Kyslík v oxidech má oxidační číslo vždy …. Úkol 2: Doplň oxidační čísla a napiš názvy oxidů: K 2 O, Fe 2 O 3, SiO 2, CaO Úkol 3: Napiš vzorce oxidů: Oxid manganistý, oxid dusičný, oxid rtuťný

Řešení úkolu 1 Úkol 1: Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jiným prvkem. Kyslík v oxidech má oxidační číslo vždy -II. Úkol 2: oxid draselný, oxid železitý, oxid křemičitý, oxid vápenatý Úkol 3: Mn 2 O 7, N 2 O 5, Hg 2 O

Příprava oxidů přímým sloučením kyslíku s prvky Většina oxidů vzniká přímým sloučením kyslíku s jinými prvky, nejčastěji hořením (viz obrázky a videoklip). S + O 2 → SO 2 2Mg + O 2 → 2MgO C + O 2 → CO 2 Hoření síryHoření hořčíku Hoření dřevného uhlí

Příprava oxidů tepelným rozkladem sloučenin Některé oxidy připravujeme tepelným rozkladem sloučenin, např. uhličitanu vápenatého nebo dichromanu amonného (obrázky a videoklip Sopka na stole dole). CaCO 3 → CaO + CO 2 (NH 4 ) 2 Cr 2 O 7 → Cr 2 O 3 + N H 2 O Dichroman amonnýOxid chromitýSopka na stole

Úkol 4: Příprava oxidů: Podle snímků 3 a 4 doplň text: Oxidy připravujeme nejčastěji ……. prvků nebo tepelným ……… sloučenin. Dále napiš názvy pěti oxidů, které vznikly těmito způsoby.

Řešení úkolu 4 Oxidy připravujeme nejčastěji hořením prvků nebo tepelným rozkladem sloučenin. Oxid siřičitý, hořečnatý, uhličitý,vápenatý, chromitý.

Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Oxid uhličitý, CO 2, absorbuje tepelné záření vyzařované z povrchu Země. Proto je teplota na Zemi o 33 0 vyšší než bez skleníkového efektu. V důsledku lidské činnosti dochází v posledních letech ke zvyšování množství CO 2 v atmosféře a tím k nárůstu průměrné teploty na Zemi - globálnímu oteplování. Oxid siřičitý, SO 2, vzniká spalování méně kvalitního uhlí, které obsahuje určité množství síry. V ovzduší pozvolna reaguje s vodou na kyselinu siřičitou, která je příčinou kyselých dešťů. Ty způsobují obrovské škody v zemědělství, na materiálech a kulturních památkách.

Úkol 5: Podle obrázků uveď, co zvyšuje obsah CO 2, anebo SO 2 v atmosféře: 1/ Odlesňování 2/ Spalování uhlí 3/ Vulkány 4/ Automobilismus

Řešení úkolu 5: Obsah CO 2 zvyšuje odlesňování, spalování uhlí a automobilismus. Obsah SO 2 zvyšuje sopečná činnost a spalování uhlí.

Příprava oxidu uhličitého Oxid uhličitý vzniká nejčastěji hořením různých druhů uhlí. Čistý oxid uhličitý připravíme reakcí vápence s kyselinou chlorovodíkovou. Úkol 6: Napiš rovnici hoření uhlí: Peklo ve zkumavce - hoření dřevného uhlí v dusičnanu draselném.

Řešení úkolu 6 C + O 2 → CO 2

Úkol 7: Vlastnosti oxidu uhličitého Podle videoklipu vlevo doplň text: Oxid uhličitý je …….. plyn, ….. než vzduch, ……, ani hoření ………... Hořící …… v oxidu uhličitém ……. (Nápověda: nehoří, svíčka, bezbarvý, těžší, nepodporuje, uhasne) Směs CaCO 3 a HCl CO 2 CaCO 3 + 2HCl → CO 2 + CaCl 2 + H 2 O

Řešení úkolu 7: Oxid uhličitý je bezbarvý plyn, těžší než vzduch, nehoří, ani hoření nepodporuje. Hořící svíčka v oxidu uhličitém uhasne.

Úkol 8: Podle obrázků doplň, k čemu se CO 2 používá: 5 6

Řešení úkolu 8 výroba cukru, sycených nápojů, sody, sněhové hasicí přístroje

Pozoruj vlastnosti oxidu siřičitého Úkol 9: Podle obrázků doplň: Oxid siřičitý je plyn …. barvy, má …….. zápach, je žíravý a …….. Má …… účinky. Je dobře ……… ve vodě na …….. siřičitou, která zbarví lakmus ……..Proto je kyselinotvorný oxid. (Nápověda: štiplavý, bělící, kyselinu, červeně, bílé, toxický, rozpustný) Reakce SO 2 s vodou Bělicí účinky

Řešení úkolu 9 Oxid siřičitý je plyn bíle barvy, má štiplavý zápach, je žíravý a toxický. Má bělicí účinky.Je dobře rozpustný ve vodě na kyselinu siřičitou, která zbarví lakmus červeně. Proto je kyselinotvorný oxid.

Použité obrázky: Obrázek 1: Obrázek 2: Obrázek 3: Obrázek 4: Obrázek 5: Obrázek 6: Veškeré použité obrázky a videoklipy použité v prezentaci pocházejí z wikimedia commons nebo z vlastních zdrojů. Mgr. Vaněk Vlastimil, autor