Zdraví matky a dítěte Těhotenství a kojení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Patologie srdce a cév.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Fetální období.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
VÝVOJ JEDINCE.
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
SAVCI Savci mají kostru. Řadíme je mezi obratlovce.
Opakování - vývoj jedince
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Těhotenství, dětství a dospívání
Žena a sport.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Oběh plodu – fetální krevní oběh
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Oběhová soustava a krev
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Růst těla – Růst kostí ( do délky, do šířky) ontogenetický, prenatální vývoj (stádia morula, blastuly, gastruly, neuryly) zvětšování embrya a plodu Zábranská.
Rizikové faktory a zdraví Okruh témat pro informační leták.
Výživa v těhotenství M. Dastych.
Vliv výživy a návyků matky na plod
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vývojová psychologie Prenatální období.
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Srdce Prezentace byla vytvořena s použitím obrázků Google a tohoto webu: vytvořil: Richard Jonáš.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
Oběhová soustava srdce a cévy
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
MÍZNÍ SOUSTAVA.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Identifikátor materiálu: ICT2-1-56
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Oběhová soustava Krev.
Ovulační a menstruační systém
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Přídatné embryonální orgány
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo v digitálním archivu školy
AUTOR: Blanka Petlánová
Období lidského života
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Zdraví matky a dítěte Těhotenství a kojení

Mateřská / placentová krev Sběrnice matčiny krve Šipky naznačují směr toku krve Plodová žíla Plodová tepna Prstům podobné výběžky obsahují cévy s plodovou krví a ústí do sběrnice matčiny krve. K žádnému mísení krve matky a plodu nedochází, ale látky přecházejí v obou směrech Pupeční šňůra Stěna dělohy Placenta Kyslík a živiny z krve matky přecházejí do cév plodu, naopak odpadní látky se odebírají z krve plodu. Pupeční šňůra Pupeční žíla Pupeční tepny Matčiny žíly odvádějí odpad z těla plodu Plodový vak V placentě leží matčiny cévy těsně vedle cév plodu, které vedou k plodu pupeční šňůrou Matčiny tepny přivádějí plodu čerstvou krev s kyslíkem a živinami Plodová část placenty Matčina část placenty

Embryonální růst 1. Nově oplodněné vajíčko má asi velikost tečky na konci této věty. Tato zygota méně než týden po oplodnění není o mnoho větší, a je připravena k implantaci. 3. Plod po 11 týdnech vývoje dosahuje délky asi tří centimetrů. Všimněte si pupeční šňůry a krevních cév spojujících plod s placentou. 2. Po zahnízdění se vyvíjí placenta a začíná poskytovat výživu vyvíjejícímu se embryu. Embryo měří pět týdnů po oplodnění něco přes centimetr.

Kritické období vývoje Nepříznivý vliv, který plod zasáhne později, dočasně zpomalí vývoj, ale plná obnova je možná. Normální vývoj Klíč: Kritický vývoj Spojitý vývoj Centrální nervo vá soustava Srdce Sluch Nepříznivý vliv, který plod pocítí před kritickou hranicí, trvale ovlivní vývoj, a k plné obnově nikdy nedojde. Zrak Tkáň Nohy a ruce Zuby Patro Vnější genitálie Čas Kritické období týdny těhotenství

Doporučený nárůst hmotnosti v těhotenství Doporučený nárůst hmotnosti založený na hmotnosti v těhotenství Těhotenská hmotnost Doporučený nárůst hmotnosti Podváha (BMI < 18,5) 12,5 – 18 kg Zdravá hmotnost (BMI 18,5 – 24,9) 11,5 – 16 kg Nadváha (BMI 25 – 29,9) 7 – 11,5 kg Obezita (BMI > 30) Minimálně 7 kg POZNÁMKA: Tato klasifikace dle BMI se poněkud liší od té, co vyvinul v roce 1990 Výbor pro výživu během těhotentví a kojení pro publikaci Výživa během těhotenství (Washington, D.C.: Národní akademické vydavatelství). Tento výbor uznal, jelikož tato klasifikace nebyla potvrzena výsledky výzkumu o těhotenství, že „žádný z mezních bodů není pro ženy v produktivním věku závazný.“ Z těchto důvodů se jeví jako vhodné, používat hodnoty vyvinuté v roce 1998 pro dospělé osoby Národním ústavem zdraví.

Nárůst hmotnosti v těhotenství Nárůst hmotnosti (kg) Nárůst velikosti prsů 1 Nárůst objemu 2 tělních tekutin matky Placenta 1 Nárůst zásobování krví 2 placenty Plodová voda 1 Dítě při narození 3,5 Nárůst velikosti dělohy 1 a podpůrných svalů Tukové zásoby matky 3,5 15

Jak se bránit pálení žáhy odpočívejte a jezte pomalu potravu důkladně žvýkejte jezte častěji menší porce mezi jídly pijte tekutiny vyvarujte se kořeněných nebo tučných jídel jezte vzpřímeně, spěte s hlavou více podloženou po jídle čekejte asi hodinu, než ulehnete po jídle necvičte aspoň dvě hodiny

Zdraví matky předcházející diabetes těhotenské diabetes předcházející hypertenze přechodná hypertenze v těhotenství preeklampsie a eklampsie Preeklampsie je definována jako těhotenstvím podmíněná hypertenze s proteinurií (bílkovina v moči) a případně edémy po 20. týdnu gravidity. Eklampsie je záchvat tonicko-klonických křečí s následným komatózním stavem (stavem hlubokého bezvědomí). Obvykle se dostaví u žen s příznaky pozdní gestózy a po předcházejících alarmujících symptomech preeklamptického stavu, ale i bez nich, zcela neočekávaně. Je to závažný a nebezpečný stav pro matku i pro plod. Častěji křeče propuknou koncem těhotenství (35 %) a za porodu (40 %), méně často po porodu (25 %).

Co do těhotenství nepatří kofein redukční diety umělá sladidla požívání alkoholu léčiva bylinné doplňky nedovolené drogy kouření nebo žvýkání tabáku látky znečišťující prostředí nemoci přenášené potravou nadměrné dávky vitamínů a minerálů

Potřeba živin při kojení voda výživové doplňky specifické potraviny

Alkohol Pití během těhotenství Prenatální vystavení vlivu alkoholu je hlavní příčinou mentální retardace Kolik je moc? Již 1-2 drinky za den mohou způsobit fetální alkoholový syndrom. 55 g/den Kdy nastává poškození? Žena by neměla pít, pokud plánuje těhotenství

Cílem je zdravé těhotenství od začátku až do cíle