Energetické rostliny Agroekologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Energie a biomasa v agroekosystému
ZDROJE ENERGIE V ZEMĚDĚLSTVÍ
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
WebQuest Autor: Budková Ivana
Biomasa Biomasa je souhrn látek tvořících těla všech organismů, jak rostlin, bakterií, sinic a hub, tak i živočichů.
© VÚRV,v.v.i RekultA – Možnosti a omezení při pěstování energetických plodin na rekultivovaných plochách Ing. Roman Honzík VÚRV, v.v.i.odd ekotoxikologie.
Odlesňování.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Sluneční energie.
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
technologie využití biomasy
Úspora elektrické energie
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
BIOMASA Dne Jaromír Jaroš 2L.
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
Strategie společnosti E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů v ČR Energetika Invest s.r.o (dceřinná společnost E.ON) Dipl. Ing. Josef Renč Managing Director.
Biomasa Bioplyn.
Rostlinná produkce a prostředí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Výroba biopaliv v ČR Jiří Smejkal, 4.ag.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Skupina ČEZ Energie z obnovitelných zdrojů
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Složky krajiny a životní prostředí
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
získávání energie z biomasy
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Ch_112_Biomasa Ch_112_Energie_Biomasa Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace Registrační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Vzorkovník Libor Topolář.
(Staro)nová role venkova a zemědělství. Budoucnost venkova x rezortismus Tradice a potenciál zemědělství Land - und Energiewirt.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_ CESTA ENERGIE Mgr. Irena Škantová Environmentální výchova listopad ročník Hra je určena pro pochopení významu, využití.
GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Pěstování RRD na zemědělské půdě
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Energetické rostliny Agroekologie

Energetické plodiny Cílem pěstování energetických plodin je produkce biomasy pro přímé spalování, zplyňování, výrobu kapalných biopaliv a další metody energetického a případně i průmyslového využití. Energetické plodiny jsou obvykle děleny na rostliny bylinného a dřevinného charakteru.

Energetické byliny Energetické byliny jsou jednoleté či víceleté rostliny pěstované na orných půdách (obvykle s využitím standardní zemědělské techniky). Energetické byliny jsou rostliny s nedřevnatým stonkem cíleně pěstované pro produkci energie.

Energetické plodiny Termínem energetické plodiny nebo rostliny jsou označovány taxony dřevin, trvalek a bylin – tedy botanické druhy, kultivary, klony, přírodní i záměrní kříženci – které jsou využívány nebo testovány pro záměrnou produkci biomasy k energetickému využití. Největší rozlohy existujících porostů dosahují blahovičníky (500tis. ha primárně určených pro vlákninu v Portugalsku) a vrby (20tis ha pro energetickou štěpku zejména ve Švédsku, Velké Británii, Dánsku a Polsku).

Energetické byliny Šťovík uteuša (Rumex Uteusa) Šťovík je rostlina, kterou s úspěchem pěstuje nejeden český zemědělec, patří mezi dvoumetrové víceleté rostliny. Byla speciálně vyšlechtěna pro naše podmínky. Je odolná vůči mrazu a nemá velké nároky na stanoviště. Další výhodou je její dlouhověkost. Pěstování tohoto druhu je podpořeno státem a to částkou 5500 Kč/ha ročně. Dotace je podmíněna uzavřením smlouvy se spalovnou nebo vystavěním vlastní spalovny na tuto biomasu a to do jednoho roku.

Energetické byliny Čičorka pestrá (Coronilla varia) Poléhavé lodyhy této víceleté, bobovité rostliny mohou dorůst až do dvoumetrové délky. Čičorka patří k perspektivním, zejména díky spolehlivým výnosům již v druhém roce. Mimoto dobře kryje půdu, takže působí proti erozi. Spíše než na vlastní spalování se hodí na výrobu bioplynu.

Energetické byliny Konopí seté (Cannabis sativa) Kulturní druh se tradičně využívá jako olejnina a rostlina přadná, zařazuje se i mezi energetické plodiny. V zahraničí se ekologicky pěstují povolené odrůdy s garantovaným nízkým obsahem omamných látek, v Česku zatím chybí praktické zkušenosti.

Energetické dřeviny Rychlerostoucí dřeviny jsou dřeviny s krátkou obmýtní dobou a s hmotovým přírůstkem významně převyšujícím průměrný hmotový přírůstek ostatních dřevin. Z tohoto důvodu se pěstují a sklízejí pro výrobu obnovitelné energie. Rychlerostoucí dřeviny, perspektivní pro produkční plantáže v ČR, se dělí následovně: v ČR ověřené: topoly, vrby v ČR ověřované: pajasan, jilmy v ČR perspektivní: olše, lípy, lísky, jeřáby v ČR nerostoucí: baobab

Biomasa Biomasa je souhrn látek tvořících těla organismů, a to jak rostlin, tak živočichů. Tímto pojmem je často označována rostlinná biomasa využitelná pro energetické účely. Energie má svůj prapůvod ve slunečním záření a fotosyntéze, proto je obnovitelný zdroj energie.

Elektřina, teplo, pohon vozidel Biomasa Skupina Technologie Produkty Výstupy   Spalování Teplo, elektřina Chemické přeměny Zplyňování Olej, plyn, dehet, metan, čpavek, metanol Elektřina, teplo, pohon vozidel Rychlá pyrolýza Chemické přeměny ve vodním prostředí Zkapalňování Olej Esterifikace Metylester řepkového oleje (MEŘO)-bionafta Pohon vozidel Biologické procesy Anaerobní digesce Bioplyn, metan Alkoholové kvašení Etanol Kompostování Teplo (z chlazení kompostu)

Biopalivo Biopalivo vzniká cílenou výrobou či přípravou z biomasy. Představuje tedy jedno z možných využití biomasy, kterou lze jinak použít jako surovinu pro výstavbu, nábytek, balení, pro výrobky z papíru atd. Biopalivo se dělí se na: tuhá biopaliva kapalná biopaliva plynná biopaliva

Biopalivo V současnosti je chemická energie z biopaliv uvolňována hlavně jejich spalováním. Jsou vyvíjeny jiné účinnější metody pro jejich využití k výrobě elektřiny pomocí palivových článků. Biopaliva pokrývají 15% celkové světové spotřeby energie, především ve Třetím světě, kde slouží převážně k vaření a vytápění domácností, ale relativně vysoký podíl mají biopaliva i ve Švédsku a Finsku (17% a 19%).

Použitá literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/EnergetickyA9_rostliny http://sc.wikipedia.org/wiki/Biomasa http://cs.wikipedia.org/wiki/RychlerostouciC3%AD_d%C5%99eviny www.vukoz.cz/biomass.nsf/pages/eplodiny.html www.priroda.cz/clanky.php?detail=204.html