KARTODIAGRAM je mapa s dílčími územními celky, do kterých jsou diagramy znázorněna statistická data (absolutní hodnoty!), většinou geografického charakteru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cvičná prezentace Úkoly k procvičení.
Advertisements

ZRG - Cvičení 5 Jaro SE charakteristiky  Pro daný okres zpracujte referát o vybraných ukazatelích. K potřebným datům je možné se dostat přes tuto.
Digitální povodňový plán: „návod“ - mapové podklady
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
1 Provázání stránek Vytvořte dvě www stránky, jednu růžovou a druhou modrou – viz. zdrojové kódy RŮŽOVÁ STRÁNKA Růžová stránka Odkaz na modrou stránku.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Cvičení 1: Využití ploch. Zadání  Ve zvoleném území zhodnoťte změny vybraných typů využití ploch mezi lety 1896 a 2007  Ve zvoleném území zhodnoťte.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Informace – vyhledávání informací
Registr přechodných pobytů
OBYVATELSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Dnes učím já....
Vývoj počtu obyvatel V rámci Libereckého kraje. Příklady grafů znázorňujících vývoj počtu obyvatel na území ČR.
KARTODIAGRAM A AREÁLOVÁ METODA
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
INTERPRETACE GRAFŮ a KARTODIAGRAMŮ
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
DIAGRAMY S PROCENTY.
Migrace a celkový pohyb obyvatelsva
XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Kartogramy jednoduché tematické mapy s dílčími územními celky, do kterých jsou plošným způsobem znázorněna statistická data - reprezentují zásadně relativní.
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 MĚSTO HRANICE z pohledu geografie obyvatelstva (praktické cvičení)
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Autor projektu : SIRNÝ Lukáš Vedoucí projektu : Mgr.ČEŠKOVÁ Ivana
Závislost Vzájemný vztah dvou veličin
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Biostatistika 7. přednáška
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Postup při podávání přihlášky do výběrového řízení o dotace z rozpočtu SMO na rok 2015.
Tvorba spojnicových grafů v aplikaci MS Excel
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ OBYVATELSTVO ČR – STATISTICKÁ DATA.
Vytvoření hypertextového odkazu
Postup při podávání přihlášky do výběrového řízení o dotace z rozpočtu SMO na rok 2015.
Vedoucí diplomové práce: Ing.Tomáš Peňáz Ph.D.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ OBYVATELSTVO ČR – NÁBOŽENSKÉ VYZNÁNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z8/C - 20.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hypertextové odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hypertextový odkaz Program nabízí možnost jako všechny aplikace OFFICE svázat libovolný text s jinými soubory či snímky. 1)Označíme libovolný text 2) a)
Územní správa Česku.
Geoinformatika Presentace diplomové práce Využití mapového serveru ArcIMS pro dynamické generování statistických map v prostředí WWW Vedoucí práce : Ing.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
EKONOMICKÁ GEOGRAFIE seminář č. 3 Zadání seminárních prací - překlady.
Použití dotazu jako zdroje dat pro sestavu Win Base 602 Lenka Šmardová, 4. Y2.
Registrace uživatele na pro užívání webhostingu.
Postup při podávání přihlášky do výběrového řízení o dotace z rozpočtu SMO na rok 2011.
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Mapový server Města Moravské Budějovice. Mapový server obsahuje následující projekty:
Postup pro podání žádosti o poskytnutí peněžních prostředků z rozpočtu SMO na rok 2017.
MAPY VY_32_INOVACE_20 Sada 6 ZPRACOVÁNÍ A VYUŽITÍ INFORMACÍ
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
UŽITÁ HYDROLOGIE A VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
6. Seminář Jaroslav Biolek Podzim 2013
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Prezentace v Power Pointu
APLIKACE OctopusPro - Hlídač LV
Účtování akcí Postup při zadávání akcí, na kterou se vybírají fin. Prostředky (srážejí se ze zálohového účtu) je následující:
Tvorba webových stránek
Informatika – Práce s grafy
Základní informace - Ovládání systému
Transkript prezentace:

KARTODIAGRAM je mapa s dílčími územními celky, do kterých jsou diagramy znázorněna statistická data (absolutní hodnoty!), většinou geografického charakteru (Kaňok, 1999)

PŘÍPRAVA DAT v následujícím cvičení budete sestavovat kartodiagram 25 moravských a slezských okresů ČR zároveň použijete barvu pro kvalitativní rozlišení jevu (areálová metoda) pro kartodiagram je potřeba připravit si následující data: absolutní data pro zadanou charakteristiku ze SLDB 2001, která naleznete na stránkách Českého statistického úřadu: (pokyny viz. dále) všechny údaje si zapíšete do tabulky nezapomeňte si poznačit i informace o tom, z jakého zdroje jste čísla čerpali, abyste to potom mohli uvést pod tabulku

VYBRANÁ CHARAKTERISTIKA Na prvním cvičení jste dostali přidělené číslo mapy. A v souboru sldb2001.jpg si najděte toto číslo a tím zjistěte, pro kterou charakteristiku si máte připravit data.

… a postupujte následovně: Zadejte

objeví se interaktivní mapa ČR

- kliknutím na některý z krajů se vám otevřou odkazy na jednotlivé okresy v kraji - výběrem konkrétního okresu přejedete na data týkající se daného okresu

u jednotlivých okresů vás pak budou zajímat data za celý okres (nikoliv za jednotlivé obce)

v zobrazených tabulkách si pak najdete u každého okresu potřebné hodnoty pro zpracování kartodiagramu