WINDOWS VISTA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Advertisements

Používání hlavního panelu
Práce s okny.
Klávesové zkratky pro práci s okny
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Zkratky.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Úvod do operačního systému Windows
Microsoft 4. Windows Live Messenger. Co je to Messenger ? Nástroj pro komunikaci s přáteli Textová komunikace formou chatu Videokomunikace přes.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
HLAVNÍ PANEL tlačítko START
Základy počítačů a kancelářský software
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
IT začátečníci - Word Modul 3.
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Základní operace v OS 2011.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
Práce se šablonami v MS Word 2007
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_14.
Power Point– popis prostředí
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_14_16_ovládací panely.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ MS POWERPOINT
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Mgr. Karel FischerOkno1Okno Vše ve Windows se spouští do oken. Každé okno se skládá z jednotlivých prvků : Titulkový pruh – slouží k optickému rozlišení.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
WINDOWS 8.1 Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Přepínání mezi programy
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
WORDPAD Textový dokument.
ZONER CALLISTO Ovládání programu
OKNa/ práce s oknem ve windows
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
(nabídka kreslících nástrojů)
Kofigurace & napájení Windows
Malování - uložení a otevření obrázku
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Transkript prezentace:

WINDOWS VISTA

OBSAH Plocha Nabídka Start Hlavní panel Windows Postranní panel a miniaplikace Práce s okny

PLOCHA

PLOCHA

PLOCHA Zahrnuje hlavní panel a Postranní panel Hlavní panel V dolní části obrazovky Ukazuje spuštěné programy Umožňuje přepínání mezi nimi Tlačítko Start Postranní panel Malé programy - miniaplikace

Práce s ikonami na ploše Ikony Malé obrázky představující soubory, složky programy a další položky

Přidání a odebrání ikon z plochy Snadný přístup k programům pomocí zástupce Ikona představující propojení na položku Zástupce poznáte podle šipky v ikoně Poklepáním na zástupce se otevře příslušná položka Odstraněním – zmizí pouze zástupce a nikoli původní položka

Postup přidání zástupce na plochu Najděte položku, pro kterou chcete vytvořit zástupce Klepněte pravým tlačítkem myši na položku Klepněte na příkaz Odeslat Klepněte na příkaz Plocha (vytvořit zástupce) Na ploše se zobrazí ikona zástupce

Postup odebrání ikony z plochy Pravým tlačítkem myši klepněte na ikonu Klepněte na příkaz Odstranit Pokud se jedná o ikonu zástupce, odstraní se pouze zástupce, nikoli původní položka

Odpadkový koš Při vymazání souboru nebo složky Nesmažou se okamžitě Odeslány do Odpadkového koše Vymazaný soubor můžete použít Odstraněné položky nebudeme potřebovat Vyprázdnění odpadkového koše Trvale odstraní smazané

Obnovení souborů z Koše Poklepejte na ikonu Koš Klepněte pravým tlačítkem myši na soubor Klepněte na příkaz Obnovit Obnovení všech souborů Klepněte na panelu nástrojů na tlačítko Obnovit všechny položky Soubory budou obnoveny

Trvalé odstranění souborů ze složky Koš Otevřete složku Koš poklepáním na ikonu Koš • Chcete-li odstranit jeden soubor, klepněte na něj a stiskněte klávesu DELETE • Chcete-li odstranit všechny soubory, klepněte na panelu nástrojů na tlačítko Vysypat koš

Vysypat Koš bez otevření Klepněte na něj pravým tlačítkem myši Klepněte na příkaz Vysypat koš Trvale odstranění souboru z počítače bez odeslání do složky Koš Klepněte na soubor Stiskněte klávesy SHIFT+DELETE Plocha-podrobnější informace

NABÍDKA START

Nabídka Start Provádí následující běžné činnosti: spouštění programů otevírání běžně používaných složek hledání souborů, složek a programů úprava nastavení počítače získání nápovědy k OS Windows vypnutí počítače odhlášení od systému Windows nebo přepnutí na jiný uživatelský účet

Začínáme s nabídkou Start Klepněte na tlačítko Start v levém dolním rohu obrazovky nebo Stisknout klávesu s logem Windows na klávesnici Zobrazí se nabídka Start

Tři základní částí: Velké podokno vlevo Pole Hledat Pravé podokno Krátký seznam programů v PC Příkaz Všechny programy zobrazí seznam všech programů Pole Hledat Vyhledávání programů a souborů v PC zadáním kritérií hledání Pravé podokno Přístup k běžně používaným složkám, souborům, nastavením a funkcím Odhlášení od systému Windows a vypínání počítače

Spouštění programů z nabídky Start V levém podokně nabídky Start Klepněte na program Spustí se a nabídka Start se zavře Není-li v nabídce zobrazen Klepněte na příkaz Všechny programy Levé podokno zobrazí seznam všech programů v abecedním pořadí následovaný seznamem složek

Všechny programy

Pokud klepnete na složku Příslušenství, zobrazí se všechny v ní obsažené programy

Ukážete-li na určitou položku, zobrazí se informace o ní

Pole Hledat Vyhledává různé položky v počítači Prohledá všechny programy a složky v osobní složce (Dokumenty, Obrázky, Hudba, Plocha a další běžná umístění) Prohledá také vaše e‑mailové zprávy, uložené okamžité zprávy, události a kontakty

Pravé podokno Osobní složka Dokumenty Obrázky Hudba Hry Otevře vaši osobní složku pojmenovanou podle uživatele Dokumenty Složka - textové soubory, tabulky, prezentace i jiné typy dokumentů Obrázky Složka s digitálními obrázky a grafickými soubory Hudba Složka - ukládat a přehrávat hudbu a další zvukové soubory Hry Přístup ke hrám v počítači Naposledy otevřené položky Seznam posledních otevřených souborů. Klepnutím daný soubor otevřete

Pravé podokno Počítač Síť Připojit Ovládací panely Výchozí programy Přístup k diskovým jednotkám, fotoaparátům, tiskárnám, skenerům a dalšímu hardwaru připojenému k počítači Síť Přístup k počítačům a zařízením v síti Připojit Připojení k nové síti Ovládací panely Umožňuje přizpůsobit vzhled a funkce počítače, přidat nebo odebrat programy, nastavit síťová připojení a spravovat uživatelské účty Výchozí programy Nastavení programu pro určité činnosti, například procházení webu, úpravy obrázků, odesílání e‑mailů a přehrávání hudby či videa Nápověda a podpora Nápověda a podpora k systému Windows

V dolní části pravého podokna dvě tlačítka: Tlačítko pro vypnutí Tlačítko pro zamknutí Klepnutí na šipku vedle tlačítka pro zamknutí Nabídka s možnostmi pro přepínání uživatelů, odhlášení, restartování nebo vypnutí počítače Nabídka START – podrobnější informace

HLAVNÍ PANEL

Hlavní panel Vodorovný panel v dolní části obrazovky Bývá většinou vidět Má čtyři hlavní části: • Tlačítko Start • Panel Snadné spuštění - jedním klepnutím • Střední část - spuštěné programy, rychlé přepínání mezi nimi • Oznamovací oblast - hodiny a ikony - oznamují stav určitých programů a nastavení počítače

Přehled o oknech Spustíte program Otevřete složku Dokument na hlavním panelu tlačítko odpovídající otevřené položce Na tlačítku ikona a název

Minimalizace a obnovení oken Klepnutím na tlačítko aktivního okna na hlavním panelu se okno minimalizuje Dojde k dočasnému odstranění okna z plochy

Minimalizace a obnovení oken

Minimalizace a obnovení oken Klepnutím na tlačítko Minimalizovat v pravém horním rohu okna Obnova klepnutí na příslušné tlačítko na hlavním panelu

Seskupování položek Otevření více oken Šířka tlačítek na hlavním panelu se zmenšuje Hlavní panel tlačítky přeplněn, tlačítka stejného programu do jednoho Tři okna programu Malování zobrazená jako samostatná tlačítka na hlavním panelu

Seskupování položek Při spuštění více programů a otevření mnoha dokumentů, sloučí se tato tři tlačítka do jednoho Klepneme-li na toto tlačítko, zobrazí se nabídka, v níž je uveden seznam souborů ve skupině Tři okna programu Malování seskupená do jednoho tlačítka na hlavním panelu Klepnete-li na některou z položek nabídky aktivuje se a zobrazí příslušné okno

Panel Snadné spuštění Vpravo od tlačítka START Spouštění programů jedním klepnutím Přidání oblíbených programů Najděte program v nabídce Start Klepněte na něj pravým tlačítkem myši Klepněte na příkaz Přidat na panel Snadné spuštění Ikona programu se zobrazí na panelu

Panel Snadné spuštění Odstranění ikony z panelu Snadné spuštění Klepneme na ni pravým tlačítkem myši Klepneme na příkaz Odstranit Možnost Ano

Oznamovací oblast Pravý okraj hlavního panelu Hodiny a skupina ikon

Oznamovací oblast Oznamují stav hardwaru či softwaru počítače Umožňují přístup k určitým nastavením Programy nebo služby které jsou nainstalovány Ukazatel myši na ikoně, zobrazí se její název nebo stav nastavení Poklepáte-li na ikonu otevře se související program nebo nastavení V některých případech zobrazí ikona v oznamovací oblasti malé místní okno Přidání nového hardwaru zobrazí: Hlavní panel – podrobnější informace

Postranní panel Windows miniaplikace

Postranní panel Windows miniaplikace Svislý panel po straně plochy Miniaplikace nabízejí Rychlé informace Přístup k nejčastěji používaným nástrojům

Postranní panel

Otevření postranního panelu Tlačítko Start Všechny programy Příslušenství Postranní panel Windows

Miniaplikace Hodiny Myši na miniaplikaci Hodiny Pravý horní roh - dvě tlačítka: Tlačítko Zavřít Tlačítko Možnosti

Prezentace Myši na miniaplikaci Prezentace Nepřetržitá prezentace obrázků ve vašem počítači V pravém horním rohu tlačítka Zavřít Možnosti Tlačítko Možnosti: Výběr obrázků Řízení rychlosti přehrávání Změna efektu přechodu mezi obrázky

Miniaplikace v počítači Zjištění nainstalovaných miniaplikací: V horní části postranního panelu klepněte na znaménko plus (+) Otevřete Galerii miniaplikací Tlačítko Přidat miniaplikaci Všechny miniaplikace - klepněte na posuvná tlačítka Klepněte na miniaplikaci a klepnutím na možnost Zobrazit podrobnosti zobrazte informace o dané miniaplikaci v dolní části dialogového okna

Galerie miniaplikací Postranní panel – podrobnější informace

Práce s okny

Práce s okny Spuštěný program, otevřený soubor nebo složka se zobrazí na obrazovce v rámečku, kterému se říká okno anglicky „okno“ - „window“, množné číslo „windows“, odtud název operačního systému Windows

Části okna

Části okna Záhlaví Zobrazuje název dokumentu, programu nebo složky Tlačítka Minimalizovat, Maximalizovat a Zavřít Pomocí těchto tlačítek se okno skrývá, zvětšuje na celou obrazovku a zavírá Panel nabídek Obsahuje položky, na které můžete klepnout a vybrat tak možnosti v programu Posuvník Umožňuje posouvat obsah okna Ohraničení a rohy Tyto prvky lze přetahovat ukazatelem myši a tak měnit velikost okna

Přesunutí okna Nastavte ukazatel myši na záhlaví okna Přetáhněte okno na požadované místo (Přetažení znamená ukázání na položku, stisknutí tlačítka myši, posunutí položky ukazatelem myši a uvolnění tlačítka myši.)

Změna velikosti okna Zvětšení okna na celou obrazovku Klepněte na tlačítko Maximalizovat nebo poklepejte na záhlaví okna Obnovení původní velikosti okna Klepněte na tlačítko Obnovit (zobrazí se místo tlačítka Maximalizovat) nebo poklepejte na záhlaví okna Změna velikosti okna (zmenšení, zvětšení) Ukažte na některé ohraničení či některý roh okna. Když se ukazatel myši se změní na dvojitou šipku , zvětšete nebo zmenšete okno přetažením ohraničení nebo rohu

Skrytí okna Minimalizace Dočasné odstranění okna – ne zavření Tlačítko Minimalizovat Okno zmizí z plochy Zobrazeno jako tlačítko na hlavním panelu

Zavření okna Tlačítko Zavřít Odstranění z plochy i hlavního panelu

Přepínání mezi okny Otevřeno více programů či dokumentů Okna se překrývají Pomocí hlavního panelu: Každé okno má na hlavním panelu příslušné tlačítko Stačí klepnout na jeho tlačítko Okno se zobrazí před ostatními okny

Přepínání mezi okny Pomocí kombinace kláves ALT+TAB: Podržení klávesy ALT a opakovaným stisknutím klávesy TAB Procházíme postupně všemi otevřenými okny Po uvolnění klávesy ALT se zobrazí vybrané okno

Přepínání mezi okny Použití funkce Windows Flip 3D Přidržte klávesu s logem Windows a aktivujte funkci Flip 3D stisknutím klávesy TAB Podržte klávesu s logem Windows stisknutou, opakovaným stiskáváním klávesy TAB nebo točením kolečkem myši procházejte mezi otevřenými okny. Nebo ŠIPKA DOPRAVA či ŠIPKA DOLŮ, ŠIPKA DOLEVA či ŠIPKA NAHORU Zobrazení okna (nejvíce vpředu), uvolněte klávesu s logem Windows V hromádce klepnete na jeho libovolnou část

funkce Windows Flip 3D

Automatické uspořádání oken Uspořádání přesouváním Automatické uspořádání Tří způsoby: Na sebe Nad sebe Vedle sebe Klepněte pravým tlačítkem myši na prázdnou oblast na hlavním panelu Klepněte na příkaz Okna na sebe, Zobrazit okna nad sebou nebo Zobrazit okna vedle sebe

Automatické uspořádání oken Práce s okny – podrobnější informace